Ο Μάλαμας τραγουδά Μανώλη Αγγελόπουλο

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Τα «Σκέτα» συνεχίζονται με μια ακόμη δημιουργία του Καλδάρα και της Ευτυχίας.
Ο Μάλαμας τραγουδά Μανώλη Αγγελόπουλο Φωτογραφία: Giannis Anthoulis
To «Ρίχτε στο γυαλί φαρμάκι» κυκλοφόρησε στα μισά της δεκαετίας του ’60 και έγινε τρανή και διαχρονική όπως αποδείχτηκε επιτυχία.

Το περίτεχνο ζεϊμπέκικο του Απόστολου Καλδάρα με τους μεστούς στίχους της «γριάς» σφραγίστηκε από την ερμηνεία του Μανώλη Αγγελόπουλου.

Ο Μεγάλος Τσιγγάνος το ηχογράφησε για λογαριασμό της Columbia (His master’s voice), και στην ετικέτα έγραφε «ρίξτε».

Η παράλληλη ερμηνεία του από τον Νίκο Ξανθόπουλο στη ταινία «Καρδιά μου πάψε να πονάς» του Απόστολου Τεγόπουλου που έκανε πρεμιέρα τον Οκτώβρη του 1965, έδωσε και «κινηματογραφική» δυναμική στο τραγούδι.

Ο Ξανθόπουλος το ηχογράφησε για την Poldor («ρίξε») αλλά δισκογραφικά το κομμάτι έμεινε με τον Αγγελόπουλο.

Άλλωστε ο Άρχοντας, τότε, βρισκόταν στα ντουζένια του και ο μύθος του «έπαιρνε κεφάλια».

Ο Σωκράτης Μάλαμας συνεχίζει τον «κύκλο Καλδάρα» στα «Σκέτα» του με 5 πλέον δημιουργίες του σπουδαίου Τρικαλινού δημιουργού αλλά και της Ευτυχίας Παπαννοπούλου.

Είχε προηγηθεί ο «κύκλος Άκη Πάνου» με 4 τραγούδια.

Για το ομορφιά των προσεγγίσεων του τραγουδοποιού, παρέα με τον εξαιρετικό συνοδοιπόρο-κιθαρίστα Δημήτρη Λάππα, έγραψα και ξαναγράφω:

«Φωτιά μας έχει βάλει ο Σωκράτης Μάλαμας με τα «Σκέτα» του. Ζεσταίνει τις καρδιές μας με το γιατρικό και την ευχαρίστηση που δίνουν η μουσική και τα τραγούδια, παρουσιάζοντας με δυο κιθάρες στιγμές του κλασικού λαϊκού ρεπερτορίου».

Ο λόγος στον ίδιο το Μάλαμα:

«ΤΑ ΣΚΕΤΑ» είναι μια σειρά παλιών λαϊκών τραγουδιών που ηχογραφήθηκαν με δύο κιθάρες. Το κριτήριο για την επιλογή των τραγουδιών του κάθε συνθέτη δεν είναι η αρτιότητα των συνθέσεων ούτε των στίχων, ούτε καν η εμπορική τους επιτυχία.
Ο κύριος λόγος είναι ιδιαίτερα πρακτικός. Τα τραγούδια αυτά μου έδωσαν τη δυνατότητα να «βγάλω μεροκάματο» όπως λέμε στην πιάτσα, για είκοσι χρόνια περίπου, στα μαγαζιά της νύχτας ως κιθαρίστας και τραγουδιστής.

Είναι εν τέλει ένα μεγάλο ευχαριστώ γι’ αυτούς τους ανθρώπους και μια υπενθύμιση ότι δεν τους ξεχνάμε και τα τραγούδια τους είναι ακόμα λειτουργικά κι αγαπημένα».

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates