Ο Μάλαμας συνεχίζει με Καλδάρα, Στέλιο και μια «άγνωστη»

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Το νέο «σκέτο» έχει τις ίδιες δομές με το προηγούμενο, όμως για τους στίχους υπάρχει ένα «ερωτηματικό»
Άλλο ένα τραγούδι από τα «Σκέτα» του Σωκράτη Μάλαμα και την ενότητα «Απόστολος Καλδάρας».

Για το προηγούμενο και την ομορφιά της προσέγγισης του τραγουδοποιού, παρέα με τον εξαιρετικό συνοδοιπόρο-κιθαρίστα Δημήτρη Λάππα, έγραψα και ξαναγράφω:

«Χρόνια είχα ν’ ακούσω τραγούδια που σφράγισε ο Καζαντζίδης, τόσο όμορφα και σωστά».

Ο «Πυρετός» ήταν μια απ’ τις 20 εγγραφές του Καζαντζίδη μες το 1969, πέντε εκ των οποίων έχουν την υπογραφή του Απόστολου Καλδάρα.

Οι στίχοι, απ’ όσα γνωρίζω, όλα αυτά τα χρόνια, αποδίδονταν στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου…  Στα credits της ανάρτησης του Μάλαμα, αναφέρεται το όνομα της Ελένης Τσουκαρέλη… Ίσως να πρόκειται για ένα από τα «δώρα» της «γριάς».

Αυτό όμως σε τίποτα δεν αλλάζει την ουσία του «πράγματος» η οποία είναι:

«Φωτιά μας έχει βάλει ο Σωκράτης Μάλαμας με τα «Σκέτα» του. Ζεσταίνει τις καρδιές μας με το γιατρικό και την ευχαρίστηση που δίνουν η μουσική και τα τραγούδια, παρουσιάζοντας με δυο κιθάρες στιγμές του κλασικού λαϊκού ρεπερτορίου».

Να σημειώσουμε πως πλέον από τα 7 έως στιγμής σκέτα του Μάλαμα, τα 4 έχουν πρωτοερμηνευτεί από τον Καζαντζίδη, ενδεικτικό της διαχρονικότητας, του ρεπερτορίου που υπηρέτησε ο βάρδος.

Ο λόγος στον ίδιο το Μάλαμα:

«ΤΑ ΣΚΕΤΑ» είναι μια σειρά παλιών λαϊκών τραγουδιών που ηχογραφήθηκαν με δύο κιθάρες. Το κριτήριο για την επιλογή των τραγουδιών του κάθε συνθέτη δεν είναι η αρτιότητα των συνθέσεων ούτε των στίχων, ούτε καν η εμπορική τους επιτυχία. Ο κύριος λόγος είναι ιδιαίτερα πρακτικός. Τα τραγούδια αυτά μου έδωσαν τη δυνατότητα να «βγάλω μεροκάματο» όπως λέμε στην πιάτσα, για είκοσι χρόνια περίπου, στα μαγαζιά της νύχτας ως κιθαρίστας και τραγουδιστής. Είναι εν τέλει ένα μεγάλο ευχαριστώ γι’ αυτούς τους ανθρώπους και μια υπενθύμιση ότι δεν τους ξεχνάμε και τα τραγούδια τους είναι ακόμα λειτουργικά κι αγαπημένα».

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates