Και το νέο «σκέτο» του Μάλαμα έχει τα ίδια υλικά

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Σύνθεση του Καλδάρα πάνω στα λόγια της Ευτυχίας -δώρο στην εγγονή της- με πρώτο ερμηνευτή τον Καζαντζίδη.
Το περίφημο «Αλλοτινές μου εποχές» προεκτείνει των Κύκλο Καλδάρα στα «Σκέτα» του Σωκράτη Μάλαμα.

Και εδώ συναντάμε τις ίδιες αναφορές, όσον αφορά το συνθετικό, στιχουργικό και ερμηνευτικό σκέλος. Δηλαδή: Απόστολος Καλδάρα, Ευτυχία Παπαγγιανοπουλου και Στέλιος Καζαντζίδης.

Να σημειώσουμε πως πλέον από τα 8 έως στιγμής σκέτα του Μάλαμα, τα 5 είχαν πρωτοερμηνευτεί από τον βάρδο, ενδεικτικό της διαχρονικότητας, του ρεπερτορίου που υπηρέτησε.

Για το ομορφιά των προσεγγίσεων του τραγουδοποιού, παρέα με τον εξαιρετικό συνοδοιπόρο-κιθαρίστα Δημήτρη Λάππα, έγραψα και ξαναγράφω:

«Χρόνια είχα ν’ ακούσω τραγούδια που σφράγισε ο Καζαντζίδης, τόσο όμορφα και σωστά»…

Συμπληρώνοντας:

«Φωτιά μας έχει βάλει ο Σωκράτης Μάλαμας με τα «Σκέτα» του. Ζεσταίνει τις καρδιές μας με το γιατρικό και την ευχαρίστηση που δίνουν η μουσική και τα τραγούδια, παρουσιάζοντας με δυο κιθάρες στιγμές του κλασικού λαϊκού ρεπερτορίου».

Ο λόγος στον ίδιο το Μάλαμα:

«ΤΑ ΣΚΕΤΑ» είναι μια σειρά παλιών λαϊκών τραγουδιών που ηχογραφήθηκαν με δύο κιθάρες. Το κριτήριο για την επιλογή των τραγουδιών του κάθε συνθέτη δεν είναι η αρτιότητα των συνθέσεων ούτε των στίχων, ούτε καν η εμπορική τους επιτυχία.
Ο κύριος λόγος είναι ιδιαίτερα πρακτικός. Τα τραγούδια αυτά μου έδωσαν τη δυνατότητα να «βγάλω μεροκάματο» όπως λέμε στην πιάτσα, για είκοσι χρόνια περίπου, στα μαγαζιά της νύχτας ως κιθαρίστας και τραγουδιστής.

Είναι εν τέλει ένα μεγάλο ευχαριστώ γι’ αυτούς τους ανθρώπους και μια υπενθύμιση ότι δεν τους ξεχνάμε και τα τραγούδια τους είναι ακόμα λειτουργικά κι αγαπημένα».

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates