Τάκης Σούκας & Ελένη Βιτάλη «Βάρα μου το ντέφι»

(ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΣΚΟ) Ένας κλασικός λαϊκός δίσκος που σηματοδότησε την πορεία του συνθέτη και της ερμηνεύτριας
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Σαν σήμερα…


Στις 13 Σεπτεμβρίου 1954 γεννήθηκε στην Αθήνα η Ελένη Βιτάλη...

«Στον φίλο μου Τάκη…»

«Στο φίλο μου Τάκη

Το σαλιωμένο κατοστάρικο στο κούτελο. Η Ιτιά στα χοντρά. Η φάτσα του γέρου μας, χαραγμένη από την κούραση. Τα όργανα κρεμασμένα στον τοίχο κληρονομιά… Τα ‘μαθες; η μάνα μας γέννησε… Ε, ρε γλέντια!

«Παίζει ο ποντικός βιολί κι η χελώνα παίζει ντέφι και η αλεπού με τα γυαλιά μας ποντομετράει το κέφι».

Ε.Β.

02.Vitalysoukas

Λόγια της Ελένης Βιτάλη στο χειρόγραφο σημείωμα που βρίσκεται στο οπισθόφυλλο του πρώτου δίσκου της συνεργασίας της με τον Τάκη Σούκα, που κυκλοφόρησε τον Απρίλη του 1983 με τίτλο «Βάρα μου το ντέφι», με δεκατρία καινούργια τραγούδια και μια επανεκτέλεση του «Ποιο δρόμο να πάρω», που ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1968 από την Γιώτα Λύδια. Με αυτό το δίσκο ξεκίνησε η συνεργασία της Ελένης Βιτάλη με τον Τάκη Σούκα, που άφησε, μέχρι σήμερα, τρεις ολοκληρωμένους δίσκους και αρκετά «σκόρπια» τραγούδια, ανάμεσά τους πολλές και δυνατές επιτυχίες. Παράλληλα, με το «Βάρα μου το ντέφι» ξεκίνησε η συνεργασία της Ελένης Βιτάλης με την εταιρεία Minos, που ολοκληρώθηκε το 1987.

Στο τελευταίο τραγούδι του δίσκου μαζί με την Βιτάλη τραγουδά ο Τάκης Σούκας, ενώ, αν και δεν αναγράφεται στο οπισθόφυλλο, έχω την εντύπωση πως δεύτερες φωνές κάνει ο Γιώργος Σαρρής. Η ενορχήστρωση και διεύθυνση της ορχήστρας ήταν του Τάκη Σούκα.

03.Vitalysoukas

Τα τραγούδια του δίσκου

1) Ποιο δρόμο να πάρω (στίχοι: Ηρακλής Παπασιδέρης)

2) Ζήτω η ζωή (Άγγελος Αξιώτης)

3) Στη ζωή μου στράτα, στράτα (Νίκος Λουκάς)

4) Πάρε με στην αγκαλιά σου (Άγγελος Αξιώτης)

5) Ανοίχτε τα τρελάδικα (Βασίλης Παπαδόπουλος)

6) Χάσαμε την επαφή μας (Γιώργος Μίτσιγκας)

7) Άδειο το σπίτι (Νίκος Λουκάς)

8) Βάρα μου το ντέφι (Νίκος Λουκάς)

9) Όσα μου είπαν σ’ αγαπώ (Βασίλης Παπαδόπουλος)

10) Δε λαδώνεται ο χάρος (Βασίλης Παπαδόπουλος)

11) Βροχή τα παράπονα (Γιώργος Μίτσιγκας)

12) Μάτια μου μαλαματένια (Νίκος Λουκάς)

13) Της καρδιάς μου το βοτάνι (Άγγελος Αξιώτης)

14) Ίδιος ο δρόμος (Νίκος Λουκάς) Μαζί με την Ελένη Βιτάλη τραγουδά ο Τάκης Σούκας.

Η ηχογράφηση έγινε στο Studio Action από τον Γιάννη Σκιαδά και στο Polysound από τον Γιάννη Σμυρναίο, η φωτογράφηση από τον Μάκη Κουντή και η παραγωγή από τον Ηλία Μπενέτο. Δυστυχώς τα ονόματα των μουσικών δεν αναγράφονται στο οπισθόφυλλο. Διαβάζοντας όμως το σημείωμα του επόμενου δίσκου του Τάκη Σούκα με την Ελένη Βιτάλη, που κυκλοφόρησε το 1988 με τίτλο «Τα λαϊκά της Ελένης», μαθαίνουμε πως σαντούρι έπαιξαν ο Τάκης Λαβίδας, σπουδαίος λαϊκός μουσικός και πατέρας της Βιτάλη και ο Φώτης Σούκας, επίσης ξακουστός μουσικός και πατέρας του Τάκη Σούκα.

«Τόσα χρόνια στη δουλειά, μια ζωή λαϊκός μουσικός μες στη νύχτα, δούλεψα με όλους τους μεγάλους συνθέτες, τραγουδιστές, μουσικούς. Είδαν τα μάτια μου δόξες, με το παίξιμό μου γλέντησα πολύ κόσμο κι ακόμα συνεχίζω να τον διασκεδάζω.

Σαν συνθέτης γνώρισα αρκετές επιτυχίες, όπως και η πρώτη μου συνεργασία με την Ελένη Βιτάλη στο δίσκο “Βάρα μου το ντέφι”.

Σαντούρι έπαιζε ο πατέρας της Ελένης και ο δικός μου πατέρας. Σαντούρι έμαθα κι εγώ και η φωνή της Ελένης σαντούρι στα μαγικά “γυρίσματά” της».

04.Vitalysoukas

Ένα «ντέφι» με πολλά σουξέ…


Ο δίσκος γνώρισε τεράστια αποδοχή εκείνη την εποχή και σηματοδότησε την πορεία της ερμηνεύτριας για τα επόμενα χρόνια. Πορεία που τόσο στην προηγούμενη «θητεία» της στη Lyra, όσο και στα επόμενα χρόνια, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80 περίπου, κινήθηκε ανάμεσα στο «έντεχνο» και το κλασικό λαϊκό τραγούδι – στο τραγούδι του κεφιού σε πολλές περιπτώσεις - χωρίς να λείπουν οι αναφορές στην παράδοση, με ηχογραφήσεις της σε δημοτικά τραγούδια, που είναι πλέον σημεία αναφοράς.

Στο «Βάρα μου το ντέφι» ο Τάκης Σούκας μπέρδεψε «γλυκά» τους λαϊκούς με τους παραδοσιακούς ήχους και ρυθμούς. Άλλωστε είχε ήδη μακρά πορεία στα λαϊκά και δημοτικά πάλκα, όπως και η Βιτάλη, που ξεκίνησε να τραγουδά στα πανηγύρια στην ηλικία των δώδεκα ετών.

Τόσο το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου, όσο και το «Ζήτω η ζωή», το «Όσα μου είπαν σ’ αγαπώ», το «Μάτια μου μαλαματένια» και περισσότερο απ’ όλα τα περίφημα «Τρελάδικα» ακούγονταν τότε απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη τη χώρα. Οι «πειρατικοί» ραδιοφωνικοί σταθμοί έπαιζαν το δίσκο νυχθημερόν, ενώ, αν δεν με απατά η μνήμη μου, το κρατικό ραδιόφωνο μάλλον επιφυλακτικά αντιμετώπιζε αυτό το είδος του λαϊκού τραγουδιού. Είναι λυπηρό, πως, με μικρές φωτεινές εξαιρέσεις, το αντιμετωπίζει κάπως έτσι μέχρι σήμερα.

Το «Ανοίχτε τα τρελάδικα» είναι και αυτό που κατέχει σταθερή θέση στα προγράμματα της Ελένης Βιτάλη (και όχι μόνο), ενώ στα νεότερα χρόνια ακούστηκε ιδιαίτερα η ξεχωριστή λαϊκή μπαλάντα «Βροχή τα παράπονα».

Αξίζει νομίζω να αναφερθούμε σε μια ιδιαίτερη επανεκτέλεση αυτού του τραγουδιού, με τον Γιάννη Πάριο και τη Χάρις Αλεξίου, που πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο εκείνης της χρονιάς, αλλά κυκλοφόρησε δεκαεπτά χρόνια αργότερα, το 2000, στο 8ο cd της κασετίνας «Πάριος Έρωτας». Ήταν μια ανέκδοτη ηχογράφηση που έγινε στο studio Action σε τρεις νύχτες, με τον Πάριο και τη Χαρούλα να τραγουδούν μια σειρά από διαχρονικά ελληνικά τραγούδια, με τη συνοδεία του Τάκη Σούκα στο ακορντεόν, του Αντώνη Βαρδή και του Μπάμπη Λασκαράκη στις κιθάρες, του Νίκου Ανυφαντάκη στη φυσαρμόνικα και του Γιώργου Μαγκλάρα που έπαιξε βιολί.

Στο video μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το δίσκο.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!