Τα 45άρια της Ελένης Βιτάλη

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Η «άγνωστη» δισκογραφία των πρώτων χρόνων της διαδρομής της ερμηνεύτριας
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Σαν σήμερα..


Στις 13 Σεπτεμβρίου 1954 γεννήθηκε στην Αθήνα η Ελένη Λαβίδα ή, όπως έγινε γνωστή στο πανελλήνιο, Ελένη Βιτάλη. Ο πατέρας της Τάκης Λαβίδας, εκτός από συνθέτης, υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς λαϊκούς μουσικούς. Συνόδευσε με το σαντούρι και το τσέμπαλο τους σημαντικότερους λαϊκούς τραγουδιστές, ενώ δημιουργίες του πέρασαν στη δισκογραφία με τις φωνές ερμηνευτών όπως ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Πάνος Γαβαλάς, ο Βαγγέλης Περπινιάδης, ο Σπύρος Ζαγοραίος και ερμηνεύτριες όπως η Σωτηρία Μπέλλου, η Γιώτα Λύδια, η Πόλυ Πάνου, η Καίτη Γκρέυ και άλλες.

Από την «τρυφερή» ηλικία των 13 - 14 ετών η Ελένη Βιτάλη ξεκίνησε, σαν μέλος δημοτικών συγκροτημάτων, τις «σπουδές» στο «πανεπιστήμιο» των πανηγυριών. Ώσπου στα 1970 μπήκε στο studio για να ηχογραφήσει, έχοντας ακόμα το επώνυμο «Λαβίδα», τέσσερα τραγούδια του πατέρα της, με τη συνοδεία των μπουζουκιών του Χρήστου Νικολόπουλου και του Δημήτρη Ξαπλαντέρη, που κυκλοφόρησαν από την Polygram σε δυο 45άρια δισκάκια, με το label της Olympic. Ο πρώτος δίσκος είχε τα τραγούδια «Το σωφεράκι» και «Ιπτάμενος δίσκος» και ο δεύτερος τα «Σε είδα πάλι στο όνειρό μου» και «Για κάντε τόπο βρε παιδιά». (Το 1984 η Ελένη Βιτάλη ξανατραγούδησε τον «Ιπτάμενο δίσκο» στο δίσκο με τη ζωντανή ηχογράφηση από το «Ντέφι» με τίτλο «Χορέψτε γιατί χανόμαστε»).
disckksksk01.jpg
Το 1972 η ερμηνεύτρια ηχογράφησε, στο ίδιο μοτίβο, άλλα τρία τραγούδια του Τάκη Λαβίδα (δυο σαν πρώτη φωνή κι ένα σαν σεγόντο), που κυκλοφόρησαν σε 45άρια στη μικρή Olympia, ενώ το 1973 μπήκε στο studio για να γράψει -σε λαϊκοδημοτικό ύφος- τέσσερα τραγούδια του Βασίλη Σούκα, που κυκλοφόρησαν σε μικρούς δίσκους Pan Vox. Τα τραγούδια αυτά εντάχθηκαν το 1981 σε ένα μεγάλο δίσκο με «Δημοτικά» τραγούδια με την Ελένη Βιτάλη (Λαβίδα στο εξώφυλλο) και τον Μάκη Χριστοδουλόπουλο. Την ίδια χρονιά η Βιτάλη ηχογράφησε στη LYRA κι έναν ολόκληρο δίσκο με δημοτικά τραγούδια, με ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας του Τάσου Καρακατσάνη.

Το 1973 είναι η χρονιά, που, μετά από μια επιτυχημένη ακρόαση και με τη συνδρομή του συνθέτη Γιάννη Μέτσικα, η Ελένη Λαβίδα «ξαναβαπτίσθηκε» ως Ελένη Βιτάλη και βρέθηκε στο δυναμικό της εταιρείας LYRA του Αλέξανδρου Πατσιφά.

Eκείνη τη χρονιά συμμετείχε μαζί με την Σωτηρία Μπέλλου και τον Σταύρο Πασπαράκη στο δίσκο του Αργύρη Κουνάδη και του Βαγγέλη Γκούφα «Δεν περισσεύει υπομονή», με τρία τραγούδια ανάμεσα στα οποία το εμβληματικό «Εις μνημόσυνο» ή «Άι γαρούφαλλό μου», ενώ το 1974 έγινε ευρύτατα γνωστή, τραγουδώντας, παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς του Πατσιφά, «Χωρίς δεκάρα, πώς θα παντρευτούμε Μανωλιό μου» του Γιάννη Μέτσικα και της Βαρβάρας Τσιμπούλη στο 13ο Φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης.
disckksksk04.jpg
Τη διετία 1974 - 1976 η Ελένη Βιτάλη συμμετείχε σε δίσκους όπως «Ο Γιακουμής, ένα μουλάρι στην οδό Σταδίου» των Σταύρου Πασπαράκη - Δημήτρη Ιατρόπουλου, «Βάστα καρδιά» του Σπύρου Σαμοΐλη, «Ρόδα είναι και γυρίζει» των Αργύρη Κουνάδη - Γιώργου Καλαμαριώτη, «Παραλογές» των Αργύρη Κουνάδη και Βαγγέλη Γκούφα,
«Του έρωτα τ’ αντάρτη» των Αμάραντου Αμαραντίδη, Μιχάλη Τερζή και Άκου Δασκαλόπουλου, «Εκείνη τη νύχτα» των Μίμη Πλέσσα - Γιώργου Καλαμαριώτη, αλλά και σε μια από τις επανεκτελέσεις των «18 λιανοτράγουδων της πικρής πατρίδας» των Μίκη Θεοδωράκη - Γιάννη Ρίτσου.

Παράλληλα, ηχογράφησε μια σειρά από τραγούδια που κυκλοφόρησαν σε δίσκους 45 στροφών, σε μουσικές του Γιάννη Μέτσικα (με ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας του Τάσου Καρακατσάνη), του Νίκου Ιγνατιάδη και του Αμάραντου Αμαραντίδη, σε στίχους Βαγγέλη Γκούφα, Στρατή Βραδυνού και άλλων, τα περισσότερα στο ύφος του «έντεχνου» τραγουδιού της δεκαετίας του ’70.

Τα πιο πολλά από τα τραγούδια αυτά δεν επανεκδόθηκαν σε κάποιον από τους τρεις προσωπικούς δίσκους της Ελένης Βιτάλη, που κυκλοφόρησαν από το 1975 μέχρι το 1979 («Ελένη Βιτάλη», «Τσαντιράκι», «Άιντε και φύγαμε»), αλλά και στις μετέπειτα συλλογές τραγουδιών της που εκδόθηκαν από την LYRA. Νομίζω πως ανεξάρτητα από την αποδοχή τους, η ακρόαση και μελέτη αυτού του υλικού παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η σπανιότητά του μάλιστα, θεωρώ πως καθιστά «επιβεβλημένη» τη συγκέντρωση και κυκλοφορία του σε μια συλλογή…
disckksksk05.jpg

Τα 45άρια της Ελένης Βιτάλη


Με αστερίσκο (*) σημειώνονται τα τραγούδια που δεν έχουν επανεκδοθεί σε lp ή cd (αν δεν μας διαφεύγει κάποια από τις συλλογές των νεότερων χρόνων).

1) α) Ιπτάμενος δίσκος (Τάκης Λαβίδας) Ελένη Λαβίδα*
β) Το σωφεράκι (Τάκης Λαβίδας) Ελένη Λαβίδα*
(Olympic OE-75110, 1970)

2) α) Σε είδα πάλι στ’ όνειρό μου (Τάκης Λαβίδας) Ελένη Λαβίδα*
β) Για κάντε τόπο βρε παιδιά (Τάκης Λαβίδας) Ελένη Λαβίδα*
(Olympic OE-75128, 1970)

3) α) Τα λεφτά δεν τα πονάω (Τάκης Λαβίδας) Ελένη Λαβίδα*
β) Δίνω μια και τρώω δέκα (Τάκης Λαβίδας - Χαρίκλεια Κώστα) Θανάσης Κιάμος - Ελένη Λαβίδα*
(Olympia OL - 201, 1972)

4) α) Και ο Αδάμ αγάπησε (Τάκης Λαβίδας) Ελένη Λαβίδα*
β) Είσαι δεμένη στα λεφτά (Τάκης Λαβίδας) Θανάσης Κιάμος*
(Olympia OL - 202, 1972)

5) α) Έκανα τον πόνο δάκρυ (Βασίλης Σούκας - Ιωάννης Κούρος) Ελένη Λαβίδα
β) Όταν χωρίζουν δυο καρδιές (Βασίλης Σούκας - Βασίλης Ζάρπας) Ελένη Λαβίδα
(Pan Vox PAN 6485, 1973)

6) α) Αν πουλιότανε ο πόνος (Βασίλης Σούκας - Τέλης Τάτσιος) Ελένη Λαβίδα
β) Χίλιες φορές να πέθαινα (Βασίλης Σούκας - Βασίλης Ζάρπας) Ελένη Λαβίδα
(Pan Vox PAN 6504, 1973)

7) α) Ώπα ώπα ωπαλάκια (Βασίλης Σούκας - Τέλης Τάτσιος) Θανάσης Βαρσαμάς - Ελένη Βιτάλη
β) Τι κλαις εκεί ρε Κίσσαβε (Βασίλης Σούκας - Στάθης Λεονάρδος) Θανάσης Βαρσαμάς
(Pan Vox PAN 6510, 1973)

8) α) Μικρό μου εργατάκι (Γιάννης Μέτσικας - Στρατής Βραδυνός) Ελένη Βιτάλη*
β) Πέντε μέρες, δέκα νύχτες (Γιάννης Μέτσικας - Στρατής Βραδυνός) Ελένη Βιτάλη*
(LYRA LS - 1424, 1974)

9) α) Πόσο σ’ αγαπώ Λευτέρη (Σταύρος Πασπαράκης - Δημήτρης Ιατρόπουλος) Σταύρος Πασπαράκης - Ελένη Βιτάλη
β) Ο Γιακουμής (Σταύρος Πασπαράκης - Δημήτρης Ιατρόπουλος) Σταύρος Πασπαράκης
(LYRA LS - 1428, 1974)

10) α) Μικρό μου εργατάκι (Γιάννης Μέτσικας - Στρατής Βραδυνός) Ελένη Βιτάλη*
β) Xωρίς δεκάρα (Γιάννης Μέτσικας - Βαρβάρα Τσιμπούλη) Ελένη Βιτάλη (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, 1974)
(LYRA LS - 1433, 1974)

11) α) Άντε γιε μου (Νίκος Ιγνατιάδης - Φανή Τεζα) Ελένη Βιτάλη
β) Και πλέκω και ξεπλέκω (Νίκος Ιγνατιάδης) Ελένη Βιτάλη*
(LYRA LS - 1445, 1975)

12) α) Καράβι καραβάκι (Αργύρης Κουνάδης - Βαγγέλης Γκούφας) Ελένη Βιτάλη (Από την τηλεοπτική σειρά «Τερέζα Βάρμα - Δακόστα»)
β) Άι γαρούφαλλό μου (Εις μνημόσυνον) (Αργύρης Κουνάδης - Βαγγέλης Γκούφας) Ελένη Βιτάλη (ηχογράφηση 1973)
(LYRA LS - 1449, 1975)

13) α) Μια μπουκιά κρασί (Γιάννης Μέτσικας - Βαγγέλης Γκούφας) Ελένη Βιτάλη*
β) Μπήκα σε περιβόλι (Γιάννης Μέτσικας - Βαγγέλης Γκούφας) Ελένη Βιτάλη*
(LYRA LS - 1458, 1976)

14) α) Μου πες να κάνω υπομονή (Αμάραντος Αμαραντίδης - Κώστας Στυλιάτης) Ελένη Βιτάλη*
β) Ντούκου, ντούκου (Αμάραντος Αμαραντίδης - Μ. Καλογρίδου) Ελένη Βιτάλη*
(LYRA LS - 1459, 1976)

Υ.Γ: Στο ξεκίνημά της η Ελενίτσα Λαβίδα (όπως αναγράφεται στην ετικέτα του δίσκου), έπαιξε πόγκους (είδος κρουστών) στο οργανικό «Γλυκοχάραγμα» (Τσιφτετέλι αράπικο) των Αγριανίτη - Τάκη Λαβίδα, που κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών στη μικρή εταιρεία Balladeur (BR 326). Ακούγεται μάλιστα να αναφωνεί: «Γεια σου Τάκη Λαβίδα με τα ωραία σου!». Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, το κομμάτι ηχογραφήθηκε το 1970 και κυκλοφόρησε το 1971.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!