«Έχει ο Θεός» των Χατζηνάσιου & ΛοΓό με Μητσιά & Γαλάνη

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Ένας ξεχωριστός δίσκος που υπογράφουν ο Γιώργος Χατζηνάσιος και ο Γιάννης Λογοθέτης.

Σαν σήμερα…


Στις 24 Απριλίου 1939 γεννήθηκε στο Καζαβίτι της Θάσου ο γνωστός γελοιογράφος και στιχουργός Γιάννης Λογοθέτης ή ΛοΓό. Στα χρόνια του ’70 συνεργάστηκε σαν στιχουργός με συνθέτες όπως ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Δήμος Μούτσης, ο Βασίλης Δημητρίου, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο Χριστόδουλος Χάλαρης, ο Λυκούργος Μαρκέας, ο Άγγελος Σέμπος, ο Βασίλης Αρχιτεκτονίδης, ο Γιάννης Κιουρκτσόγλου και άλλοι, ενώ σε αρκετά από τα τραγούδια του χρησιμοποίησε τα ψευδώνυμα Γιάννης Μιχαηλίδης ή Κώστας Αθανασίου.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει βεβαίως και στα τραγούδια με σκωπτικό ύφος, στα περισσότερα από τα οποία ο Γιάννης Λογοθέτης, εκτός από τη μουσική, έγραψε και τη μουσική και τραγούδησε ο ίδιος ή ο Θέμης Ανδρεάδης. Τραγούδια όπως η περίφημη «Λούλα», η «Πεθερά», «Το σκυλάκι το κανίς», «Ο σοφός», το «Ποιος Θανάσης» και πολλά άλλα.

«Έχει ο Θεός»


Το 1973 o Γιάννης Λογοθέτης συνεργάστηκε με τον Γιώργο Χατζηνάσιο για μια σειρά δώδεκα τραγουδιών που κυκλοφόρησαν από την Columbia (με το label Ηis master’s voice), σε ένα δίσκο με τίτλο «Έχει ο Θεός», με ερμηνευτές τον Μανώλη Μητσιά και την Δήμητρα Γαλάνη.
xatzinasiosCOVERexei o theos

Τα τραγούδια του δίσκου


1) Tι να πούμε τι – Μανώλης Μητσιάς
2) Ορκίστηκα στο λόγο μου – Μανώλης Μητσιάς
3) Αν μ' αγαπάς φίλα σταυρό – Δήμητρα Γαλάνη
4) Πάρε τον ηλεκτρικό – Μανώλης Μητσιάς
5) Να πέσει να ρημάξει – Δήμητρα Γαλάνη
6) Τα μεσημέρια της Κυριακής - Μανώλης Μητσιάς
7) Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί – Δήμητρα Γαλάνη
8) Έχει ο Θεός – Μανώλης Μητσιάς
9) Πέρνα να τα πούμε – Μανώλης Μητσιάς
10) Είχα όνειρα μεγάλα – Μανώλης Μητσιάς
11) Έλα να σε κάνω ταίρι – Δήμητρα Γαλάνη
12) Στο σίδερο και στη φωτιά – Μανώλης Μητσιάς

H διεύθυνση της ορχήστρας έγινε από τον Γιώργο Χατζηνάσιο, ενώ μπουζούκι έπαιξε ο Κώστας Παπαδόπουλος.

Λίγα λόγια για το δίσκο


Νομίζω πως όταν ένας δίσκος αφήνει τουλάχιστον τέσσερις διαχρονικές επιτυχίες, θεωρείται επιτυχημένος. Στην περίπτωση του «Έχει ο Θεός» αυτά που ακούστηκαν περισσότερο κι ακούγονται μέχρι σήμερα, τουλάχιστον σε επίπεδο ραδιοφωνικών εκπομπών, είναι τα «Τι να πούμε τι», «Πάρε τον ηλεκτρικό», «Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί» και το «Αν μ’ αγαπάς φίλα σταυρό». Λίγο μετά την κυκλοφορία του δίσκου, τα «Τι να πούμε τι» και «Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί» γνώρισαν επανεκτελέσεις από τον Κώστα Σμοκοβίτη το πρώτο και την Βασιλική Λαβίνα το δεύτερο. Υπάρχουν κι άλλα τραγούδια που όμως αξίζουν μιας «δεύτερης ευκαιρίας». Γενικά, ο δίσκος κινείται στο γνωστό κλίμα του «έντεχνου λαϊκού» ή του «ελαφρολαϊκού» (όπως θέλετε πείτε το) ήχου της δεκαετίας του ’70.
xatzinasios exei o theos
Τρία από τα τραγούδια του «Έχει ο Θεός» κυκλοφόρησαν τότε και σε δίσκους 45 στροφών. Το «Τι να πούμε τι» με το «Ορκίστηκα στο λόγο μου» και λίγο αργότερα το «Πάρε τον ηλεκτρικό» με το «Με λένε Γιώργο», ένα τραγούδι από τη «Διαδρομή», το δίσκο που παρουσίασε ο Γιώργος Χατζηνάσιος στα τέλη του 1973, έχοντας πάλι στην ομάδα των ερμηνευτών τον Μανώλη Μητσιά και την Δήμητρα Γαλάνη, πλαισιωμένους αυτή τη φορά από τον Σταμάτη Κόκοτα και τον Θέμη Ανδρεάδη.

Με την επιβολή του ψηφιακού ήχου το «Έχει ο Θεός» κυκλοφόρησε και σε cd.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates