Δήμος Μούτσης - Νίκος Γκάτσος: «Κάποιο καλοκαίρι»

Ο πρώτος μεγάλος δίσκος του Δήμου Μούτση με στίχους του Νίκου Γκάτσου.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Αντιγράφω από το οπισθόφυλλο του αυθεντικού βινυλίου 33 στροφών: O νέος μας δίσκος «Κάποιο καλοκαίρι» παρουσιάζει για πρώτη φορά και στη γνωστή και καθιερωμένη πια σειρά των μεγάλων μας επιτυχιών «Πρώτη εκτέλεση», ένα έργο ολοκληρωμένο με μουσική και τραγούδια του Δήμου Μούτση. Ο νέος αυτός αποκλειστικός συνεργάτης της Εταιρείας μας, σε βραχύτατο χρονικό διάστημα, καθιερώθηκε σαν ένας από τους πιο δημοφιλείς συνθέτες της νέας μουσικής γενεάς. Παρ' όλο ότι ο Δήμος Μούτσης, προέρχεται από το χώρο της κλασσικής μουσικής, όπου διέπρεψε σαν ταλαντούχος σολίστας του βιολιού, η γνήσια συνθετική του φλέβα ζητούσε ανήσυχα να βρει διεξόδους.

Με το «Βρέχει ο Θεός», το «Μη μου χτυπάς τα μεσάνυχτα την πόρτα», «Σ’ έβλεπα στα μάτια» και «Στου Προφήτη Ηλία» κλπ, ο Δήμος Μούτσης πραγματοποίησε το συνθετικό του ξεκίνημα σ’ ένα είδος μουσικής που ο ίδιος αδιάλλακτα τονίζει ότι σε κάθε ευκαιρία ότι δεν είναι ούτε λαϊκή, ούτε ελαφρά, αλλά απλώς Ελληνική μουσική, όπως ο ίδιος την αισθάνεται.

Ο νέος μας δίσκος «Κάποιο καλοκαίρι» που κυκλοφορεί σε τέλεια στερεοφωνική και μονοφωνική έκδοση, βρίσκει μια ολοκλήρωση σε στίχους του Νίκου Γκάτσου. Ο τίτλος του δίσκου είναι κατά στιχουργική σύμπτωση καλοκαιρινός. Αλλά, από την αρχή ως το τέλος, τα δέκα νέα τραγούδια του έργου είναι τραγούδια ερωτικά για όλες τις εποχές… Στην επιτυχία της εκτελέσεως συμβάλλει επίσης βασικά μια ομάδα από νέους τραγουδιστάς της Κολούμπια με επικεφαλής τον Σταμάτη Κόκοτα. Μαζί του ο Γιώργος Χατζηαντωνίου, η Μαρία Δουράκη και η Ελένη Ροδά.

(σημείωμα στο οπισθόφυλλο του δίσκου)
Ο Δήμος Μούτσης εμφανίζεται στη δισκογραφία το 1965, με τα τραγούδια «Μέσα στο παλιό μου σπίτι» και «Το κορίτσι μου στ’ άστρα», που κυκλοφορούν στη Lyra σε δίσκο 45 στροφών με το Γιάννη Πουλόπουλο. Από τότε, μέχρι το 1968, που κυκλοφορεί ο πρώτος ολοκληρωμένος του δίσκος, το «Κάποιο καλοκαίρι» με στίχους του Νίκου Γκάτσου, ηχογραφεί κάποια σκόρπια τραγούδια, σε 45άρια, κυρίως με τη Βίκυ Μοσχολιού, το Σταμάτη Κόκοτα και το Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Το «Κάποιο καλοκαίρι» λοιπόν με δέκα τραγούδια και δυο ορχηστρικά, που αποτελούν συρραφή από θέματα τραγουδιών του δίσκου, κυκλοφορεί το 1968. Τραγουδούν ο, καθιερωμένος πλέον, Σταμάτης Κόκοτας ενώ έκπληξη αποτελούν, τουλάχιστον όσον αφορά την μετέπειτα πορεία του συνθέτη αλλά και των τραγουδιστών, οι συμμετοχές της Μαρίας Δουράκη, της Ελένης Ροδά και πολύ περισσότερο του λαϊκού τραγουδιστή Γιώργου Χατζηαντωνίου.

1) Άπονη καρδιά (Σταμάτης Κόκοτας)
2) Μια βραδιά στη Λάρισα (Μαρία Δουράκη)
3) Στον Παράδεισο (Σταμάτης Κόκοτας)
4) Τα καράβια μου (Ελένη Ροδά-Χορωδία)
5) Παραθύρι-παραθύρι (Γιώργος Χατζηαντωνίου)
6) Πρώτος χορός (Ορχήστρα)
7) Οι στρατιώτες (Σταμάτης Κόκοτας)
8) Κάτω στα Πετράλωνα (Ελένη Ροδά)
9) Πειραιώτισσα (Σταμάτης Κόκοτας)
10) Θυμάμαι (Μαρία Δουράκη)
11) Απόψε μην αργείς (Σταμάτης Κόκοτας)
12) Δεύτερος χορός (Ορχήστρα)

Μπουζούκια παίζουν ο Κώστας Παπαδόπουλος με το Λάκη Καρνέζη, ενώ η διεύθυνση ορχήστρας έγινε από το συνθέτη. O δίσκος κυκλοφόρησε κάποτε και σε Cd αλλά κι αυτό είναι σήμερα εξαφανισμένο, όπως φυσικά και το βινύλιο. Κάποια από τα τραγούδια του δίσκου είχαν κυκλοφορήσει τότε και σε 45άρια. Το «Απόψε μην αργείς» με την «Πειραιώτισσα», η οποία βγήκε τότε σε δυο εκτελέσεις. Μια που βρίσκεται στο 45άρι με τη μπλε ετικέτα της Columbia και αριθμό SCDG 3745 και υπάρχει στο «Κάποιο Καλοκαίρι» και στη συλλογή «30 Χρυσές Επιτυχίες του Δήμου Μούτση» και μια ακόμη που βγήκε σε 45άρι με την άσπρη ετικέτα της εταιρείας και αριθμό 7 XCG 3108-3. Αυτή η ηχογράφηση μπήκε στους δίσκους «Μαζί Με Το Σταμάτη» και «Σταμάτης Κόκοτας - Αξέχαστες Επιτυχίες». Σε 45άρια ακόμη βγήκαν το «Άπονη καρδιά» με το «Κάτω στα Πετράλωνα», «Οι στρατιώτες» με το «Στον Παράδεισο», το «Μια βραδιά στη Λάρισα» με το «Θυμάμαι» και το «Παραθύρι, παραθύρι» με «Τα καράβια μου».

Είναι η εποχή που και μόνο τα ονόματα δημιουργών όπως ο Μούτσης και ο Γκάτσος, αποτελούν εγγύηση για την αξία ενός έργου. Οι συνθέτες και οι στιχουργοί, έχοντας ακόμα το «πάνω χέρι», επιλέγουν συχνά περισσότερους από έναν τραγουδιστές και καταθέτουν αξιόλογα και ολοκληρωμένα δισκογραφικά δείγματα, όπως η παρούσα δουλειά. Αυτό που δεν έχω καταλάβει κι αν κάνω λάθος, ας με διορθώσουν οι φίλοι αναγνώστες, είναι γιατί αυτός ο τόσο σημαντικός συνθέτης, όταν ερωτάται σε συνεντεύξεις για τα πρώτα του τραγούδια αυτής της εποχής, συνήθως αποφεύγει να απαντήσει ή απαντά, σχεδόν, απαξιωτικά, δίνοντας μεγαλύτερο βάρος στους δίσκους της τελευταίας δημιουργικής του περιόδου, στους οποίους τραγουδά ο ίδιος.

Στο «Κάποιο καλοκαίρι», το μεγαλύτερο «βάρος» σηκώνει Σταμάτης Κόκοτας με πέντε τραγούδια. Κοντά του ένας πολύ καλός τραγουδιστής της «σχολής Καζαντζίδη», ο Γιώργος Χατζηαντωνίου, ο οποίος εκείνη την εποχή έκανε επιτυχία με τραγούδια του Τσιτσάνη, του Καλδάρα, του Άκη Πάνου, του Αντώνη Κατινάρη, του Γιάννη Καραμπεσίνη, του Νίκου Καρανικόλα και άλλων. Εδώ ερμηνεύει το κορυφαίο, κατ’ εμέ, τραγούδι του δίσκου, το ζεϊμπέκικο «Παραθύρι, παραθύρι». Και είναι μια καλή ευκαιρία αφού αναφερόμαστε σ’ αυτό τον τραγουδιστή, να σημειώσουμε, για όσους δεν γνωρίζουν, πως οι πρώτες εκτελέσεις των τραγουδιών «Τώρα κλαις» του Απόστολου Καλδάρα και «Δεν θέλω τη συμπόνια κανενός» του Άκη Πάνου και του Στράτου Ατταλίδη, έγιναν εκείνη την εποχή από τον Χατζηαντωνίου. Ένας ακόμη λόγος που κάνω αυτή την παρένθεση είναι, γιατί πρόσφατα είδα κάπου το «Δεν θέλω τη συμπόνια κανενός» και σαν τραγουδιστής αναφερόταν ο Στέλιος Καζαντζίδης. Επίσης, αν δεν κάνω λάθος, είναι η πρώτη φορά που ο Χατζηαντωνίου εμφανίζεται σε μεγάλο δίσκο. Όπως πρώτη δισκογραφική παρουσία σε δίσκο 33 στροφών, αποτελεί αυτή η δουλειά τόσο για την Ελένη Ροδά, όσο και για τη Μαρία Δουράκη. Η Ροδά, εκείνη την εποχή, εμφανιζόταν παράλληλα στον ελληνικό κινηματογράφο σε ταινίες όπως η «Τρούμπα ’67», παίζοντας αλλά και τραγουδώντας «Η δουλειά κάνει τους άντρες» των Λοΐζου - Παπαδόπουλου, τραγούδι που αργότερα θα περάσει στη δισκογραφία και με τη φωνή της, ενώ θα πει επίσης συνθέσεις του Γιώργου Ζαμπέτα, του Γιώργου Κατσαρού, του Λυκούργου Μαρκέα και άλλων.

Με δυο τραγούδια συμμετέχει και η Μαρία Δουράκη, η οποία για μια δεκαετία, μέχρι το 1978 που σημειώνει την τελευταία δισκογραφική της παρουσία, συνεργάζεται με συνθέτες όπως ο Νίκος Μαμαγκάκης, ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιώργος Κοντογιώργος ενώ θα περάσει στη δισκογραφία με τη φωνή της τραγούδια του Θεοδωράκη και του Χατζιδάκι. Το «Μια βραδιά στη Λάρισα», που τραγουδά στο «Κάποιο καλοκαίρι» θα ηχογραφηθεί το 1973 και από τη Βίκυ Μοσχολιού στο δίσκο «Στροφές». Δυο τραγούδια ακόμα, το «Παραθύρι, παραθύρι» και «Τα καράβια μου», θα ηχογραφηθούν τότε σε 45άρι Zodiac από έναν άγνωστο τραγουδιστή, ονόματι Δημήτρη Δαμιανό. Από το «Καλοκαίρι», αυτά που θα γίνουν πιο γνωστά είναι φυσικά η «Πειραιώτισσα» αλλά και τα «Άπονη καρδιά» και «Απόψε μην αργείς» με τον Κόκοτα ενώ επιτυχία θα γίνει και το «Μια βραδιά στη Λάρισα» κυρίως όμως στην επανεκτέλεσή του από τη Μοσχολιού το 1973…

2) Σταμάτης Κόκοτας, Τάκης Β. Λαμπρόπουλος, Δήμος Μούτσης στα τέλη της δεκαετίας του ’60 (φωτο. Τάκης Πανανίδης)
3) Κώστας Παπαδόπουλος, Σταμάτης Κόκοτας, Δήμος Μούτσης, Λάκης Καρνέζης στις αρχές της δεκαετίας του ’70 (φωτο. Τάκης Πανανίδης)
4) Γιώργος Χατζηαντωνίου
5) Μαρία Δουράκη
6) Ελένη Ροδά (φωτο Τάκης Πανανίδης)


Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!