Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας

Με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας που διακηρύχτηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
17/10/2014

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Κίκα Α. Ρόκα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
το 1993, με στόχο την επαγρύπνηση για την επίτευξη ενός από τους «Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας», δηλαδή του προγράμματος του ΟΗΕ για τη μείωση της φτώχειας στο μισό ως το 2015, κάνω κάποιες σκέψεις…

Σκέφτομαι πόσο μεγάλο ρόλο διαδραμάτισε η φτώχεια ως θεματολογία στα περισσότερα απ’ τα τραγούδια του παλιού λαϊκού & ρεμπέτικου ρεπερτορίου, πολύ πριν τη διακήρυξη του ΟΗΕ. Το ρεμπέτικο και το λαϊκό γεννήθηκαν στο περιθώριο και αγκαλιάστηκαν απ’ την εργατική τάξη και τα κατώτερα οικονομικά λαϊκά στρώματα της αστικής κοινωνίας. Οι ρεμπέτες ειδικά, τραγούδησαν, μεταξύ άλλων, ένα από τα θέματα που τους απασχόλησαν περισσότερο, τη φτώχεια και την ανέχειά τους.

Κι αν στις μέρες μας, τα πράγματα θεωρητικά έχουν αλλάξει άρδην, τα τραγούδια αυτά ακούγονται και πάλι επίκαιρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη φτώχεια στην Ελλάδα, ο πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ανέρχεται στο εγκληματικό 35,7%, αριθμώντας 3.903.800 ανθρώπους. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για το έτος 2013 με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2012. Κι ας μη ψάξουμε εδώ τα στοιχεία παγκοσμίως.

Πραγματικά φιλόδοξο το πρόγραμμα του ΟΗΕ, λοιπόν. Προλαβαίνουμε σε κάτι παραπάνω από μισό χρόνο;

Φτωχολογιά – Γρηγόρης Μπιθικώτσης | Σταύρος Ξαρχάκος - Λευτέρης Παπαδόπουλος

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates