Ο Βασίλης Προδρόμου και η Ανατολή Μαργιόλα στο Ogdoo.gr

Με αφορμή την συμμετοχή τους στο "Λαϊκό μαγαζί".
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Εδώ και καιρό, οι Τετάρτες στην Αθήνα έχουν αποκτήσει νόημα και λαϊκό ήχο. Το «Λαϊκό μαγαζί», που ανεβαίνει κάθε Τετάρτη στον Σταυρό του Νότου plus,  αποτελούμενο από εξαιρετικούς μουσικούς, φέρνει το παρελθόν στο παρόν βάζοντας πάντα τη σύγχρονη υπογραφή των δημιουργών του. Ο Βασίλης Προδρόμου και η Ανατολή Μαργιόλα μίλησαν στο Ogdoo.gr για τη συμμετοχή τους στο «Λαϊκό μαγαζί», για το λαϊκό τραγούδι σήμερα αλλά και για όλα όσα ετοιμάζουν.
Δύο τελευταίες παραστάσεις για το "Λαϊκό μαγαζί" Τετάρτες  19 και 26 Φεβρουαρίου. 

Συμμετέχετε στο «Λαϊκό μαγαζί» που ανεβαίνει κάθε Τετάρτη στον Σταυρό του Νότου
plus. Πως προέκυψε η σύσταση της συγκεκριμένης ομάδας;

Β.Π : Ο Φώτης, ο Σιώτας, έριξε την ιδέα το καλοκαίρι του 2019. Είχαμε την χαρά να συνεργαστούμε λίγους μήνες νωρίτερα στην ηχογράφηση για τα "Δεύτερα" του, με την Ιουλία Καραπατάκη, την ίδια εποχή που ηχογραφήθηκε και η "Κόκκινη Κλωστή" του Δημήτρη Σίντου με την Ανατολή Μαργιόλα (σύντομα θα κυκλοφορήσει και αυτή η δουλειά). Γενικά ήταν και είναι περίοδος που οι ζωντανές ηχογραφήσεις είναι κάτι που απολαμβάνουμε. Και οι δέκα του "Λαϊκού μαγαζιού" ήμασταν παρόντες σε αυτές τις στιγμές. Και ο ενδέκατος, στον ήχο, Γιάννης Μπαξεβάνης. Και είπαμε, αφού έχει αποτέλεσμα και περνάμε όμορφα στο στούντιο, ας κάνουμε κάτι με ακροατήριο. Ας είμαστε πολλοί! Την ιδέα αγκάλιασαν ο Σταυρός του Νότου, η Novel Vox και η Zuma communications τους οποίους ευχαριστούμε πολύ. 

Α.Μ : Όλοι όσοι συμμετέχουμε στην παράσταση αυτή είμαστε φίλοι αρκετά χρονιά και αυτό νομίζω ήταν η βασική αφορμή γι’αυτή την ιδέα. Κατά καιρούς έχουμε παίξει σε μικρότερα μαγαζιά σε τριάδες η τετράδες και μετά από την ιδέα που είχε ο Φώτης αποφασίσαμε να ενώσουμε τις "δυνάμεις" μας.

Και οι δύο, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζετε παραστάσεις (και) με λαϊκό ήχο. Πιστεύετε πως έχει αλλάξει ο ορισμός του «λαϊκού» με την πάροδο των χρόνων;

Β.Π : Για μένα, λαϊκό είναι το τραγούδι που διδάσκει, δίνει ελπίδα και αφυπνίζει. Με αυτήν την παραδοχή, θεωρώ ότι ήταν, είναι και θα είναι ζωντανό, είτε με λαϊκό ήχο (με το μπουζούκι πρωταγωνιστή) είτε όχι.

Α.Μ : Εγώ προσωπικά συμμετέχω κατά βάση σε σχήματα και παραστάσεις μόνο με λαϊκό ήχο, όμως ο πρώτος μου δίσκος που κυκλοφορεί σε λίγο καιρό, σε μουσική του Δημήτρη Σίντου, δεν έχει τον λαϊκό ήχο που θα περίμενε κάνεις. Το λαϊκό ρεπερτόριο που συμμετέχω και ακούω δεν έχει αλλάξει, και όσο περνάνε τα χρονιά, όλο και περισσότερα νέα παιδιά το γνωρίζουν, το αγαπούν και το εκπροσωπούν εξαιρετικά.

Παρατηρείτε κάποια διαφορά ανάμεσα στους νεότερους και τους μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους που έρχονται να σας ακούσουν;

Β.Π : Είναι πολύ όμορφο, κατ' αρχάς, που έρχονται να μας ακούσουν άνθρωποι όλων των ηλικιών! Το 70% του προγράμματος αποτελείται από τραγούδια που πλέον έχουν γίνει "κλασικά". Καλδάρας, Άκης Πάνου, Τσιτσάνης, Λοΐζος κ. ά. Άρα τα γνωρίζουν όλοι. Ίσως οι νεότεροι, μας έχουν “ψάξει” λίγο περισσότερο και το ότι σιγοτραγουδούν στα δικά μας τραγούδια (το υπόλοιπο 30%), τους ξεχωρίζει από τους μεγαλύτερους.

Α.Μ : Παίζουμε τραγούδια κλασικά και κατά βάση γνωστά, οπότε όλοι τα γνωρίζουν, αλλά νομίζω πως οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας ευχαριστιούνται περισσότερο καθώς αυτά τα τραγούδια αποτελούν μέρος των βιωμάτων τους.

Πόσο εύκολο είναι να μπορούν να συγχρονιστούν τόσοι μουσικοί επί σκηνής;

Β.Π : Αυτά που παίζουμε και λέμε, τα δικά μας και των σπουδαίων δημιουργών του παρελθόντος, τα γνωρίζουμε καλά και τα αγαπάμε πολύ. Έτσι, ξεκαθαρίζει ο ρόλος του καθενός σε κάθε τραγούδι και χωρίς αυστηρή ενορχηστρωτική καθοδήγηση, απλά μαζευόμαστε και παίζουμε μουσική. 

Α.Μ : Θεωρώ ότι είναι πολύ εύκολο, γιατί όπως είπα και παραπάνω, κατά καιρούς έχουμε παίξει όλοι μεταξύ μας και το ρεπερτόριο αυτό το γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά.

laiko.jpg

Ποια η γνώμη σας για το ραδιόφωνο όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα;

Β.Π : Τη δεκαετία του 1990, προλάβαμε το ραδιόφωνο, όταν ήταν πιο ρομαντικό, πιο ανθρώπινο. Που τηλεφωνούσες και αφιέρωνες τραγούδι και που οι παραγωγοί ήταν γενικά πιο ορεξάτοι και διαβασμένοι. Λίγοι είναι αυτοί που το υποστηρίζουν. Αυτό (μου) λείπει σήμερα.

Α.Μ : Η αλήθεια είναι πως ακούω ελάχιστα ραδιόφωνο, όμως αυτό που παρατηρώ, είναι πως πολύ λίγοι σταθμοί στηρίζουν νέους καλλιτέχνες και αυτό είναι λυπηρό.

Ποια η γνώμη σας για τις αποκλειστικά διαδικτυακές κυκλοφορίες;

Β.Π : Μας αρέσει να είναι χειροπιαστό αυτό που θα ακούσουμε. Και προτιμάμε να το ακούσουμε ολόκληρο. Έναν δίσκο δηλαδή. Αλλιώς, πως θα καταλάβουμε τι θέλουν να πουν οι δημιουργοί; Επίσης, όσο περισσότερες αισθήσεις ενεργοποιούνται, τόσο πιο πλήρης θα είναι η γνώμη και η διάθεση που προκύπτει από μια δουλειά. Παρ` όλο που πλέον σχεδόν όλες οι συσκευές που θα αναπαράγουν μια κυκλοφορία είναι αφής (χεχε), νομίζω ότι "κλέβουν" λίγη από την ουσία. Το εικαστικό κομμάτι, τη μυρωδιά του CD ή του βινυλίου και τελικά την "γεύση" που θα σου αφήσει το χειροπιαστό.

Α.Μ : Δεν διαφωνώ με την επιλογή κάποιου να κυκλοφορήσει τη  δουλειά του διαδικτυακά. Όμως προσωπικά θα ήθελα αυτό που ακούω να το έχω κρατήσει πρώτα στα χέρια μου.

Ετοιμάζετε κάτι άλλο αυτή την περίοδο;

Β.Π : Είναι έτοιμη να κυκλοφορήσει η Β' ενότητα των μελοποιημένων ποιημάτων του Κωστή Παλαμά, από τον Λουκά Θάνο, με τίτλο "Εκατό Φωνές". "Ο λαϊκός Παλαμάς", όπως λέει ο συνθέτης. Την πρώτη ενότητα τραγούδησε ο Γιάννης Χαρούλης με τον "Δωδεκάλογο του γύφτου". Είναι ακόμη μια δουλειά που ηχογραφήθηκε ζωντανά, με εμένα στην κιθάρα και το τραγούδι, τον Νίκο Τατασόπουλο στο μπουζούκι, τον Dasho Kurti στο ακορντεόν, τον Δημήτρη Τσεκούρα στο κοντραμπάσο, τον Μιχάλη Μπακάλη στα κρουστά και τον Δημήτρη Σίντο στην γενική επιμέλεια. Γενικά είναι περίοδος που μελετάμε (όχι ότι πριν δεν μελετούσαμε), κατά κάποιον τρόπο παίρνουμε τα πράγματα "από την αρχή" και αναζητάμε, ή ίσως, ανακαλύπτουμε σιγά σιγά την ταυτότητά μας. Ελπίζουμε να έχει συνέχεια και αποτέλεσμα και να σας αρέσει. Όσον αφορά τις εμφανίσεις, το στέκι μας φέτος, εκτός από τον Σταυρό, είναι το Tivoli όπου κάθε Παρασκευή και Σάββατο τα λέμε με την Μόρφω Τσαϊρέλη και τον Μιχάλη Δήμα.

Α.Μ : Εκτός από τις εμφανίσεις μας στον Σταυρό αλλά και στα υπόλοιπα μαγαζιά που εμφανιζόμαστε με τον Μανώλη Πάππο, αυτό τον καιρό αναμένω την κυκλοφορία της πρώτης μου δισκογραφικής δουλειάς με τίτλο "Κόκκινη κλωστή".

 Υπάρχει πιθανότητα να ταξιδέψει το «Λαϊκό μαγαζί» και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και γιατί όχι και στο εξωτερικό;

Β.Π : Θα το ήθελα πολύ. Μάλλον λόγω... πλήθους είναι λίγο δυσκίνητο το "Λαϊκό Μαγαζί", όμως μιας και όλοι χαιρόμαστε να συνυπάρχουμε με τον καθένα ξεχωριστά αλλά και σαν σύνολο, θα είναι πολύ ωραίο να κάνουμε βόλτα! 

Α.Μ : Αυτό δεν το γνωρίζω ακόμα όμως θεωρώ πως είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω του όγκου της ορχήστρας. Πάντως θα θέλαμε όλοι πολύ!

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!