Οι «100 φωνές» του Κωστή Παλαμά από τον Λουκά Θάνο

Έντεκα μελοποιημένα ποιήματα του Κωστή Παλαμά με ερμηνευτή τον Βασίλη Προδρόμου
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Πριν από λίγες ημέρες έφτασε στα χέρια μου από την Κρήτη ένας θαυμάσιος δίσκος, με έντεκα ποιήματα του Κωστή Παλαμά, μελοποιημένα από τον συνθέτη Λουκά Θάνο, και τραγουδισμένα από τον Βασίλη Προδρόμου. Ο τίτλος του δίσκου είναι «100 φωνές» και αποτελεί το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας του Λουκά Θάνου, πάνω στον Παλαμά, που ξεκίνησε με τον «Δωδεκάλογο του γύφτου», με ερμηνευτή τον Γιάννη Χαρούλη και θα ολοκληρωθεί με το έργο «Η πολιτεία και η μοναξιά». Ο δίσκος κυκλοφορεί από τις Μουσικές Εκδόσεις «Αεράκης - Σείστρον» της Κρήτης.

02.100_FONES_PALAMA.jpg

Τα τραγούδια του cd

1) Η Νίκη

2) Και πρόσωπα και πράγματα

3) Περδικόστηθη τσιγγάνα

4) Τ’ αξεδιάλυτα σκοτάδια

5) Ω γνώμη, ω έγνοια, ω λογισμέ

6) Ο χρόνος που ειν’ εντός μου

7) Εμείς οι εργάτες…

8) Η ψυχή και η λύρα

9) Σ᾿ αγαπώ

10) Το καλοκαίρι

11) Σιωπή

Για το θέμα της μελοποιημένης ποίησης έχουν γραφτεί άπειρες αράδες, οπότε δεν νομίζω πως χρειάζεται να μπούμε σε περαιτέρω αναλύσεις. Όσον αφορά τον Κωστή Παλαμά, μάλλον, δεν συγκαταλέγεται στους πολυμελοποιημένους ποιητές. Η πιο ολοκληρωμένη και γνωστότερη εργασία πάνω στο έργο του ποιητή, ανήκει στον συνθέτη Μιχάλη Τερζή και στον δίσκο του «Όλη τη μουσική μες στην αγάπη βάλε» που κυκλοφόρησε το 1984, με ερμηνευτές τον Γιώργο Νταλάρα, τη Δήμητρα Γαλάνη, την Ελευθερία Αρβανιτάκη και τον αείμνηστο Διονύση Θεοδόση. (Ανάμεσα στα τραγούδια του Λουκά Θάνου είναι και το «Σ’ αγαπώ», που μελοποίησε και ο Μιχάλης Τερζής και τραγούδησαν η Δήμητρα Γαλάνη με τον Γιώργο Νταλάρα).

Έχοντας ακούσει τις προηγούμενες δουλειές του Λουκά Θάνου, ίσως θα περίμενε κανείς, πριν την ακρόαση των «100 φωνών», πως ο συνθέτης θα «περπατούσε» κι εδώ σε πιο «έντεχνα» «μονοπάτια». Κάθε άλλο! Ο Λουκάς Θάνος μελοποίησε τον Παλαμά γράφοντας έντεκα λαϊκά τραγούδια και «χρησιμοποίησε» τον Βασίλη Προδρόμου, ένα από τους σημαντικούς ερμηνευτές και μουσικούς της νεότερης γενιάς, που τραγούδησε κι έπαιξε κιθάρα και μπαγλαμά, μαζί με τον Νίκο Τατασόπουλο στο μπουζούκι, τον Dasho Kurti στο ακκορντεόν, τον Δημήτρη Τσεκούρα στο κοντραμπάσο και τον Μιχάλη Μπακάλη στα κρουστά. Μουσικούς «Α’ Εθνικής» δηλαδή.

Την ηχοληψία και τη μίξη επιμελήθηκε ο Δημήτρης Σίντος και το mastering ο Νίκος Νομικός.

Ζεϊμπέκικα, χασάπικα, μπολέρο, ρούμπες και χασαποσέρβικα συνθέτουν το ρυθμικό «παζλ» του δίσκου. Το ερώτημα που προκύπτει, τόσο εδώ, όσο και σε άλλες δουλειές αντίστοιχου μουσικού «κλίματος», είναι αν, ανεξάρτητα από το λαϊκό ηχόχρωμα των τραγουδιών, μπορεί να τραγουδηθούν σε μια παρέα ή κατά μόνας κι επίσης, κατά πόσο, τα μέσα μουσικής ενημέρωσης θα επικοινωνήσουν αυτό το υλικό. Σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι η καταγραφή. Και στην περίπτωση των «100 φωνών» έχουμε μια δουλειά που έχει λόγο ύπαρξης κι ακρόασης…

Όπως αναφέρει ο Λουκάς Θάνος για τις «100 φωνές»:

«Ήμουν πάντα πολύ τυχερός με τους συνεργάτες μου στη μουσική και να η πιο πρόσφατη απόδειξη, Νίκος Τατασόπουλος, Ντάσο Κούρτι, Δημήτρης Τσεκούρας, Δημήτρης Σίντος.

Ένας κύκλος ξανανοίγει κι ας μην έκλεισε ποτέ. Με μια γλυκιά ανάμνηση...

“Τ’ αξεδιάλυτα σκοτάδια
τα χαράζει µια λιγνή λευκότη.
Νυχτοφέροντας και αυτή·
Kαι ήτανε του νου µου
η πρώτη χαραυγή”».

Στη λίστα μπορείτε να ακούσετε όλα τα τραγούδια στο YouTube.



03.KOSTIS_PALAMAS.jpg

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!