Ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης στο Ogdoo.gr

Με αφορμή την εμφάνισή του στον Κήπο του Μεγάρου.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης, παρουσιάζει ζωντανά στον Κήπο του Μεγάρου, στις 2 Ιουλίου, το τελευταίο του δισκογραφικό πόνημα με τίτλο "Κύκλοι" και υπότιτλο "έξι ορχηστρικά θέματα κι έξι τραγούδια". Το άλμπουμ κυκλοφόρησε τον περασμένο Απρίλιο και αγαπήθηκε από το κοινό. Τα τραγούδια του δίσκου ερμηνεύουν η ερμηνεύτρια Δήμητρα Σελεμίδου και ο ερμηνευτής, τραγουδοποιός και βιολιστής Παναγιώτης Λάμπουρας.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο σας album με 
τίτλο «Κύκλοι». Τι σηματοδοτεί αυτή ηνέα σας εργασία για την εξέλιξη της τέχνης σας τόσο ως συνθέτη όσο και ως δεξιοτέχνη;

Στο νέο αυτό album επικεντρώνομαι κυρίως στη σύνθεση και δευτερευόντως στην δεξιοτεχνία. Ικανοποιώ έτσι μια ανάγκη προσωπική, να χρησιμοποιήσω όλες τις δυνάμεις, γνώσεις και εμπειρίες μου στη δημιουργία. Η δεξιοτεχνία προκύπτει μέσα από τις ανάγκες της σύνθεσης και μόνο. Με άλλα λόγια σε ένα αρκετά μεγάλο μέρος του album δεν παίζω κρουστά. Δεν αισθάνθηκα την ανάγκη να υπάρχουν κρουστά σε αρκετά σημεία του δίσκου. Αποφάσισα περισσότερο ως συνθέτης και λιγότερο ως εκτελεστής.

Γιατί επιλέξατε αυτό το όνομα;

Ο τίτλος σηματοδοτεί τη σύζευξη των μουσικών διαδρομών που έχω διανύσει όλα αυτά τα χρόνια από το ξεκίνημα της καριέρας μου έως σήμερα. Κύκλοι διαφορετικοί που όμως συνυπάρχουν, τέμνονται και αλληλεπιδρούν. Μια διαδικασία που θεωρώ ότι την απαντάμε, εξάλλου, σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις της ζωής.

Πως προέκυψε η συνεργασία σας με τις στιχουργούς Λήδα Ρουμάνη και Ελένη Φωτάκη;

Η Λήδα Ρουμάνη είναι συνεργάτιδα επί σειρά ετών. Είναι η πρώτη που μου εμπιστεύτηκε στίχους για να γράψω μουσική και την ευχαριστώ. Παράλληλα εκτός από το δημιουργικό κομμάτι έχει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην παραγωγική διαδικασία του δίσκου. Η Ελένη Φωτάκη δέχτηκε την πρόσκλησή μου να γράψει στίχους σε δύο τραγούδια έχοντας ακούσει τη μουσική πρώτα. Διαισθάνθηκε ότι δεν γράφω για να "πουλήσω" και αποφάσισε να γράψει πάνω στη μουσική μου. Η Ελένη παρότι είναι δημιουργός σε πολλά από τα πλέον επιτυχημένα τραγούδια σήμερα, εκτιμά την καλλιτεχνική ειλικρίνεια και συμβάλει σε αυτή με την γραφή της.

Μερικά από τα τραγούδια του νέου σας δίσκου ερμηνεύουν δύο νέοι, ταλαντούχοι καλλιτέχνες, η Δήμητρα Σελεμίδου και ο Παναγιώτης Λάμπουρας. Πιστεύετε ότι δίνεται σήμερα στους νέους αρκετός και κατάλληλος χώρος ώστε να προβάλλουν την τέχνη τους;

Θεωρώ ότι δεν είναι χρήσιμο να συγκρίνουμε το σήμερα με το χθες. Ο κόσμος έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια. Ο χώρος που δίνεται στους νέους καλλιτέχνες έχει αναβαθμιστεί ποσοτικά, ποιοτικά όμως έχει υποβαθμιστεί δραματικά. Η χιονοστιβάδα της πληροφορίας που σαρώνει την καθημερινότητα και η ταχύτητα της ζωής καθιστούν πολύ δύσκολο το έργο των νέων δημιουργών και ερμηνευτών. Πιστεύω ότι περισσότερο από ποτέ, ο ερμηνευτής κι ο δημιουργός, πρέπει να έχουν ως πυξίδα έκφρασης και δημιουργίας την εσωτερική τους ανάγκη να υπάρχουν μέσα από τη μουσική, κόντρα στον ναρκισσισμό της εποχής.

Η Μαρίνα Σάττι συμμετέχει στον δίσκο με το τραγούδι «Θα ακούσεις άλογα», αλλά δεν έχει συμπεριληφθεί στην ψηφιακή έκδοση του δίσκου. Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο τραγούδι να βρίσκεται μόνο στο φυσικό προϊόν; Πιστεύετε στην αξία του υλικού φορέα;

Με τρομάζει η συνδρομητική και "cloud" ζωή που ζούμε. Παρότι λατρεύω την τεχνολογία και είμαι κοινωνός όλων των ευεργετημάτων του internet, ανήκω σε μία γενιά που μεγάλωσε με βινύλιο και κασέτες. Έχω βιώσει την ιεροτελεστία του νέου δίσκου που μπαίνει στο πικαπ κι ακόμα και τώρα επιστρέφω σε αυτή.Ταυτόχρονα συμμετέχω με χαρά στη "νέα ζωή" όπου όλα είναι άμεσα διαθέσιμα και αδιανόητα προσβάσιμα, δεν ξεχνώ όμως παράλληλα ότι τίποτα από αυτά δεν μας ανήκει. Δυνητικά, αύριο θα μπορούσε κάποιος να πει "πατάω το διακόπτη του cloud στο off". Όσο απειροστή κι αν φαντάζει αυτή η πιθανότητα, παραμένει μια πιθανότητα. Αν μη τι άλλο, θα ήθελα η μουσική μου να είναι καταγεγραμμένη σε ένα φυσικό προϊόν μόνο και μόνο για να την κρατάει στα χέρια του ο ακροατής.

Θεωρείτε πως υπάρχει «κατάλληλη περίοδος» για την κυκλοφορία του εκάστοτε μουσικού έργου; Δεδομένης της κυκλοφορίας σας σε μια περίοδο παγκόσμιας και εγχώριας κρίσης.

Για να είμαι ειλικρινής δεν πιστεύω σε κάτι τέτοιο πλέον. Για να προβλεφθεί μια κατάλληλη περίοδος προϋπόθεση είναι η κοινωνική και οικονομική σταθερότητα. Το μόνο σταθερό αυτή τη στιγμή είναι η διαρκής κρίση...

Τι ρόλο παίζει στα έργα σας ο αυτοσχεδιασμός;

Σχεδόν πάντα υπάρχει.  Βάσει της εμπειρίας μου θεωρώ ότι η διαδικασία του αυτοσχεδιασμού ανοίγει την πόρτα στο απρόβλεπτο, ενισχύει την παράδοση στο τώρα και επιτρέπει να συμβούν μουσικά γεγονότα, θαυμαστά, που μπορεί κανείς να βιώσει μόνο μέσα από αυτή τη συνθήκη. Δεν θεωρώ ότι πρέπει απαραιτήτως να υπάρχει αυτοσχεδιασμός. Όμως είμαι πάντα πολύ θετικός στην ανατρεπτική στιγμή που προσφέρει ο αυτοσχεδιασμός, μέσα σε μια πλήρως οργανωμένη και προσχεδιασμένη σύνθεση, εφόσον το ζητάει η μουσική.  

Πόσο εξοικειωμένο είναι το ελληνικό κοινό με την Jazz μουσική; Η νέα γενιά σύμφωνα με την εμπειρία σας έχει ενδιαφέρον για το είδος;

Κατά κοινή παραδοχή η jazz μουσική, παγκοσμίως, δεν αποτελεί ένα εμπορικό είδος μουσικής. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Ένα μικρό ποσοστό, στο σύνολο του μουσικόφιλου κοινού, ακούει αυτή τη μουσική. Το ίδιο ισχύει και στη χώρα μας. Συγκριτικά με παλιότερα, η νέα γενιά έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αυτή τη μουσική, αλλά και το επίπεδο των jazz δημιουργών είναι σαφώς καλύτερο και πολύ πιο ενδιαφέρον.



ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!