Παυλίδης - Αγγελάκας: Εμείς δημιουργήσαμε το Big Bang του ροκ στην Ελλάδα!

Τι ισχυρίζονται οι «δημιουργοί» της μεγάλης έκρηξης και ποια ακριβώς χρονιά λένε πως την... προκάλεσαν!
Επί σειρά ετών, μας βασάνιζε ένα ερώτημα, πότε ακριβώς σημειώθηκε και στην Ελλάδα το εκρηκτικό κύμα, που σαν ένα Big Bang, δημιούργησε τον ροκ κόσμο, σπάζοντας τα τείχη του προηγούμενου μουσικού κατεστημένου.

Επιτέλους, το ερώτημα απαντήθηκε από τους Αγγελάκα - Παυλίδη, οι οποίοι, σε συνέντευξή τους στον Θεοδόση Μίχο και στο Popaganda, αποκάλυψαν ότι αυτοί ήταν οι δημιουργοί του Big Bang και ότι την μεγάλη έκρηξη την προκάλεσαν το 1993!

Στο ερώτημα τι ακριβώς συνέβη το 1993, το τόσο συνταρακτικό, ώστε να αλλάξει πανελληνίως τα νεανικά μουσικά γούστα, οι δύο συνεργαζόμενοι ερευνητές απαντούν πως εκείνη την χρονιά κυκλοφόρησαν οι δίσκοι τους «Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια» και «Ξεσσαλονίκη».

«Το big bang έγινε το ’93 που κυκλοφόρησαν τα Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια και η Ξεσσαλονίκη»
(Γιάννης Αγγελάκας)

Σημειώνουν επίσης, πως υπήρξαν πριν από αυτούς και άλλοι που προσπάθησαν (Σιδηρόπουλος και Πουλικάκος), αλλά δεν κατόρθωσαν το Big Bang!

«Αν οι μπαμπάδες του ροκ είναι ο Σιδηρόπουλος και ο Πουλικάκος και γενικά εκείνη η γενιά, με τα Σπαθιά και τις Τρύπες αυτό που έγινε ήταν ότι το ροκ πέρασε σε πιο μεγάλα ακροατήρια. Ήταν ένα big bang...»
(Γιάννης Αγγελάκας)

«Είναι σαφές ότι οι Τρύπες έριξαν το τείχος. Αυτή η μουσική άρχισε ξαφνικά να αφορά στ’ αλήθεια πολύ κόσμο...»
(Παύλος Παυλίδης)

Το δικό μου σχόλιο

Όσο καλοί τραγουδοποιοί και αν είναι οι Αγγελάκας - Παυλίδης, αυτές οι βαρύγδουπες δηλώσεις προκαλούν θυμηδία και δείχνουν αυταρέσκεια και βασική άγνοια για την ελληνική ροκ ιστορία.

Και βέβαια τα ροκ ακροατήρια δεν δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα το 1993, αλλά πολύ πριν. Η κυκλοφορία των δύο δίσκων που αναφέρουν οι Αγγελάκας - Παυλίδης σαν πυροδότηση της ροκ έκρηξης είναι μόνο ένα ενδιαφέρον επεισόδιο, μέσα στην από τις αρχές του 60 υπάρχουσα πανελλήνια ροκ σκηνή. Πολύ πριν από τις Τρύπες του Αγγελάκα και τα Ξύλινα Σπαθιά του Παυλίδη υπήρξαν συγκροτήματα και νεανικά κινήματα, που προκάλεσαν εκρήξεις πολύ πιο δυνατές και σημαντικές.

Ας μάθουν για όλα αυτά, αν βέβαια τους απασχολεί η γέννηση και η εξέλιξη του νεανικού φαινόμενου και όχι μόνον ο εαυτός τους.

Credits: Γιάννης Αγγελάκας και Παύλος Παυλίδης (Φωτ. Δημήτρης Κουλελής, 2017)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates