Τα λαϊκά του Πάνου & του Χάρη Κατσιμίχα

(ΑΚΟΥΣΕ) 10 τραγούδια που θα ζήλευαν όλοι οι μεγάλοι του λαϊκού.
Ο Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας άλλαξαν τα δεδομένα στο ελληνικό τραγούδι και δημιούργησαν σχολή που επηρέασε όλο το σύμπαν του. Ακόμα και σήμερα η βαριά σφραγίδα τους κυριαρχεί σε πολλούς σύγχρονους συνοδοιπόρους.

Τραγουδοποιοί με προσωπικό στίγμα, χαρακτήρα και ματιά αλλά και έντονο λαϊκό στοιχείο, τόσο στις καταβολές και το βίωμα, όσο και στην νοοτροπία και την έκφραση.

Οι Κατσιμιχαίοι, μαζί και κατά μόνας, έγραψαν αλλά και ερμήνευσαν, καθαρόαιμα λαϊκά τραγούδια που θα ζήλευαν όλοι οι μεγάλοι του είδους.

Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας - 10 λαϊκά


Έτσι κι αλλιώς σε περιμένω
Στίχοι, Μουσική: Πάνος Κατσιμίχας
Ερμηνεία: Γιώργος Νταλάρας

Όπως λέει ο ίδιος ο Πάνος Κατσιμίχας στο Σπύρο Αραβανή σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Όασις (τεύχος 14): «Τα λαϊκά που γράφω εγώ έρχονται κατ’ ευθείαν από την ατμόσφαιρα των ’60ς. Δεν έχουνε καμία σχέση με αυτό που προβάλλουν τα κανάλια και τα ραδιόφωνα και ονομάζεται σήμερα «λαϊκό τραγούδι», με τις λούπες, τα beat και τις heavy metal διπλοσολιές».

Ήρθε ο χάρος να με πάρει και του 'πα κάθισε να πιεις ένα πιοτό
έτσι κι αλλιώς σε περιμένω σε περιμένω από καιρό
πες μου μου είπε μια αιτία δώσ' μου ένα λόγο σοβαρό
κι αν είσαι ψεύτης ετοιμάσου αν πεις αλήθεια φεύγω εγώ

Δώσ' μου πίσω το λουλούδι
Στίχοι: Πάνος Κατσιμίχας
Μουσική: Χάρης Κατσιμίχας
Ερμηνεία: Μανώλης Λιδάκης

Και συνεχίζει ο Πάνος: «Όταν ήμουν 12 χρονώ άκουσα στο ραδιόφωνο το Χωρίσαμε ένα δειλινό, με τη φωνή του Τσιτσάνη. Εκείνη ακριβώς ήταν η στιγμή που έφαγα το «ηλεκτροσόκ». Αυτό το τραγούδι το αγάπησα κεραυνοβόλα, και αυτό έστρεψε τις κεραίες μου στο λαϊκό τραγούδι».

Μείνε όπως ήσουνα
Στίχοι, Μουσική: Πάνος Κατσιμίχας
Ερμηνεία: Λεωνίδας Βελής

Ο Πάνος Κατσιμίχας είναι εκείνος που το 1984 στο δίσκο του Λεωνίδα Βελή, με τίτλο το όνομα του, που κυκλοφόρησε λίγο πριν τα «Ζεστά Ποτά» χάρισε στον ερμηνευτή ένα διαμαντάκι.

Πέρασε κάποια και φορούσε τ΄ άρωμά σου
Στίχοι, Μουσική:   Πάνος Κατσιμίχας & Χάρης Κατσιμίχας
Ερμηνεία: Αντώνης Βαρδής

Σε ανάλογο ύφος 12 χρόνια αργότερα ο Αντώνης Βαρδής στο δίσκο του «Στο μέγιστο βαθμό» θα τραγουδήσει μια ακόμη εξαιρετική δημιουργία των ξεχωριστών διδύμων του τραγουδιού μας.

Η συνέλευση των ποντικών
Στίχοι, Μουσική, Ερμηνεία: Πάνος Κατσιμίχας & Χάρης Κατσιμίχας

Ήδη από το 1987 και τον δεύτερο δίσκο τους «Όταν σου λέω πορτοκάλι να βγαίνεις» οι Κατσιμιχαίοι είχαν δείξει την «ψαγμένη» λαϊκή φλόγα τους.

Τα χίλια γράμματα
Στίχοι: Γιώργος Σαρρής
Μουσική: Δημήτρης Ζμπέκος
Ερμηνεία: Πάνος Κατσιμίχας & Χάρης Κατσιμίχας

Στην «Μοναξιά του σχοινοβάτη» το 1992 οι Κατσιμιχαίοι συναντούν τους Ζιγκ Ζαγκ και αφιερώνουν στο Σταύρο Κουγιουμτζή ένα αγαπημένο χασάπικο.

Αν υπάρχει λόγος
Στίχοι, Μουσική: Πάνος Κατσιμίχας
Ερμηνεία: Γιώργος Νταλάρας

Είναι η χρονιά που ο Πάνος μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα αλλά και τον Χάρη, πάντα, αποδεικνύουν πως όταν Υπάρχει λόγος, μαζί με μεράκι και τέχνη, γράφονται όμορφα τραγούδια και δημιουργούνται ξεχωριστές στιγμές και παραστάσεις.

Αμοργιανό νερό
Στίχοι, Μουσική: Παραδοσιακό
Ερμηνεία: Πάνος Κατσιμίχας & Χάρης Κατσιμίχας

Το 1994 ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας μέσα από τον περίφημο δίσκο τους «Της αγάπης μαχαιριά» μας ξαναθυμίζουν δυναμικά και με αξιώσεις ένα απ’ τα στολίδια της νησιώτικης παράδοσής μας.

Τα σκυλιά της νύχτας
Στίχοι, Μουσική: Γιάννης Εμμανουηλίδης
Ερμηνεία: Πάνος Κατσιμίχας & Χάρης Κατσιμίχας

2 χρόνια αργότερα οι Κατσιμιχαίοι καπνίζουν «Sante» και απευθύνονται με σαρκασμό, χιούμορ και ουσία στα… Σκυλιά της νύχτας.

Καλωσόρισμα
Στίχοι: Πάνος Κατσιμίχας
Μουσική: Γιώργος Νταλάρας
Ερμηνεία: Γιώργος Νταλάρας & Πάνος Κατσιμίχας & Χάρης Κατσιμίχας

Ο Πάνος Κατσιμίχας εξηγεί στο Σπύρο Αραβανή με ποια τραγούδια μεγάλωσε: «Είναι τεράστιος ο κατάλογος. Από πού να αρχίσω τώρα και πού να τελειώσω; Θα σου πω, όμως, μερικά, έτσι όπως μου έρχονται αυθόρμητα, χωρίς χρονολογική συνέπεια. Σου ξαναλέω, είναι πολλές εκατοντάδες τα τραγούδια που αγαπάω. Για παράδειγμα: Στο τραπέζι που τα πίνω, Του κόσμου το περίγελο, Πέφτουν τα φύλλα απ’ τα κλαδιά, Εφτά νομά, Φέρτε μια κούπα με κρασί, Μες στης Πεντέλης τα βουνά, Μην περιμένεις πια, Αυτή η νύχτα μένει, Τα δυο σου χέρια πήρανε, Άσπρο πουκάμισο φορώ, και αν συνεχίσω, φίλε μου Σπύρο, θα χρειαστεί όλο το περιοδικό. Γι’ αυτό θα σου πω: όλα του Βαμβακάρη, όλα του Τσιτσάνη, του Ζαμπέτα, του Παπαϊωάννου, του Πάνου, του Νικολόπουλου και εκατοντάδες ακόμα ρεμπέτικα. Σταματάω εδώ· δεν έχει νόημα να συνεχίσω…»

*Οι επιλογές των τραγουδιών έχουν και υποκειμενικό χαρακτήρα. 

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates