10 πράγματα που ίσως δε γνωρίζετε για τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Ο «μεγαλύτερος κολομβιανός που έζησε ποτέ»
06/03/2019

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, που γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου 1927 και πέθανε στις 17 Απριλίου 2014, υπήρξε σπουδαίος Κολομβιανός συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Θεωρείται ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του λογοτεχνικού ρεύματος του μαγικού ρεαλισμού και ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς, όχι μόνο της ισπανόφωνης, αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Έγινε διάσημος με το μυθιστόρημά του «Εκατό χρόνια μοναξιά» (1967), ενώ επίσης σημαντικά θεωρούνται τα έργα του «Το φθινόπωρο του Πατριάρχη» (1975), «Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» (1981) και «Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας» (1985).

Δείτε εδώ δέκα πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για «τον μεγαλύτερο Κολομβιανό που έζησε ποτέ», όπως τον αποκάλεσε ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος.

1. Μεγάλωσε με τον παππού και τη γιαγιά του από την πλευρά της μητέρας του

Τα χρόνια μαζί τους ήταν καθοριστικά, όχι μόνο για τη ζωή του, αλλά κυρίως για τη λογοτεχνική του διαμόρφωση. Η γιαγιά του ασχολούταν περισσότερο με τον κόσμο των νεκρών, παρά με των ζωντανών και είχε πολλές δεισιδαιμονίες. Από την άλλη, ο παππούς του εκπροσωπούσε τη λογική, τον ρεαλισμό και την πραγματική ιστορία.

2. Δούλεψε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του σαν δημοσιογράφος και σεναριογράφος

Δεν σταμάτησε ποτέ να ασκεί τη δημοσιογραφία, ενώ πάντα πίστευε πως «είναι το ωραιότερο επάγγελμα του κόσμου»

3. Μια από τις μεγαλύτερες λογοτεχνικές επιρροές του ήταν το βιβλίο «Χίλιες και μια Νύχτες»

Το πιο καθοριστικό έργο της ζωής του, ήταν η ανακάλυψη ενός φθαρμένου βιβλίου με «μαγικές» ιστορίες. Όπως θα μάθαινε αρκετά χρόνια αργότερα, ήταν οι «Χίλιες και μια νύχτες», όπου διαπίστωσε έκπληκτος πως οι ιστορίες ήταν στην ουσία από το ίδιο υλικό με αυτές που του έλεγε η γιαγιά του

4. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας

Με βάση το σκεπτικό της απόφασης, τιμήθηκε με το βραβείο το 1982 «για τα μυθιστορήματα και τα διηγήματά του, στα οποία το φανταστικό και το πραγματικό συνδυάζονται σε έναν πλούσιο κόσμο φαντασίας, αντανακλώντας τη ζωή και τις συγκρούσεις μιας ηπείρου»

5. Η πρώτη έκδοση του βιβλίου «Εκατό χρόνια μοναξιάς» έγινε στις 30 Μαΐου 1967 και εξαντλήθηκε σε μια βδομάδα

Την επόμενη βδομάδα εξαντλήθηκε και η δεύτερη έκδοση, και ξεμένοντας από δημοσιογραφικό χαρτί, ο εκδοτικός οίκος έκανε τη τρίτη έκδοση τον Σεπτέμβρη του 1967.

6. Είχε εμφανιστεί και στον κινηματογράφο

Παραχώρησε τα δικαιώματα του διηγήματος «Δεν υπάρχουν κλέφτες σε αυτήν την πόλη» για να γυριστεί ταινία. Η ταινία βραβεύτηκε στον α' διαγωνισμό πειραματικού κινηματογράφου του Μεξικό, κερδίζοντας και το βραβείο διασκευασμένου σεναρίου. Ο ίδιος εμφανίζεται στο ρόλο ενός ταμία κινηματογράφου.

7. Του είχε απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ για πολλές δεκαετίες

H Αμερικάνικη κυβέρνηση αρνούνταν να του δώσει βίζα για τριάντα περίπου χρόνια, λόγω της συμπαράστασης που είχε δείξει σε αριστερές κυβερνήσεις και της φιλίας του με τον Φιντέλ Κάστρο. Tην απαγόρευση ανέτρεψε ο Μπιλ Κλίντον στα μέσα των 90’s.

8. Γνώρισε τη μετέπειτα γυναίκα του όταν αυτή ήταν 13 χρονών

Ο Μάρκες συνάντησε τη Μερσέδες Μπάρτσα Πράδο το 1943 στις διακοπές του σχολείου. Παντρεύτηκαν στις 21 Μαρτίου 1958 και πέρασαν όλα τα υπόλοιπα χρόνια μαζί και αγαπημένοι. Μάλιστα, την ενσωμάτωσε στο λογοτεχνικό του κόσμο, αφού σε τρία βιβλία υπάρχει αυτούσια η μορφή της και τα συναισθήματά του γι' αυτήν, ενώ της αφιέρωσε άλλα δύο.

9. Το πρώτο του διήγημα που δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα ήταν «Η τρίτη παραίτηση»

Πρόκειται για την ιστορία ενός αγοριού που πεθαίνει στα 7 του χρόνια, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια κατάσταση νεκροζώντανου (μπορεί να παρακολουθεί τα πάντα, χωρίς όμως να συμμετέχει) για τα επόμενα 18 χρόνια. Το διήγημα του χάρισε τον τίτλο του πολλά υποσχόμενου συγγραφέα.

10. Ονόμαζε το γραφείο του «σπηλιά της μαφίας»

Εκεί, δούλευε καθημερινά γύρω στις 8 ώρες και επί ένα χρόνο για να ολοκληρώσει τα «Εκατό χρόνια μοναξιάς».

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates