«Η μάγισσα» της Camilla Lackberg διαβάζεται μονορούφι

Η συγγραφέας από τη Σουηδία έχει βρει τη συνταγή για να κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη της.
10/10/2017

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αγγελική Μποζίκη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όλοι εμείς οι λάτρεις της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνία για δυο πράγματα ανυπομονούσαμε αυτό το φθινόπωρο. Για την κινηματογραφική μεταφορά του Χιονάνθρωπου του Jo Nesbo και για την καινούριο βιβλίο της Camilla Lackberg. Η δέκατη περιπέτεια του Πάτρικ και της Ερίκας με τίτλο «Η Μάγισσα», κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες και μας μάγεψε, επιβεβαιώνοντας ότι η συγγραφέας από τη Σουηδία έχει βρει τη συνταγή για να κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη της.

Σε αυτό το βιβλίο η συγγραφέας μας διηγείται τρεις ιστορίες, με την πρώτη να τοποθετείται στον 17ο αιώνα. Στο παρόν και σε ένα αγρόκτημα που βρίσκεται στις παρυφές του δάσους έξω από την Φιελμπάκα εξαφανίζεται ένα τετράχρονο κοριτσάκι, η Νία αναστατώνοντας την τοπική κοινωνία που αμέσως θα κινητοποιηθεί. Η εξαφάνιση της μικρής ξυπνά μνήμες από το παρελθόν, καθώς τριάντα χρόνια πριν ένα συνομήλικο κοριτσάκι, η Στέλλα είχε εξαφανιστεί από το ίδιο αγρόκτημα και είχε βρεθεί δολοφονημένη λίγο μετά. Δυο δεκατριάχρονες φίλες καταδικάστηκαν για τη δολοφονία της. Η μια εξακολουθεί να μένει στην Φιελμπάκα, ζώντας μια φαινομενικά ήρεμη ζωή ενώ η άλλη, διάσημη σταρ του Χόλυγουντ, επιστρέφει για πρώτη φορά στο χωριό λίγο πριν το φόνο, με αφορμή τα γυρίσματα της νέας της ταινίας. Επιπλέον, εντελώς συμπωματικά, η Ερίκα έχει αποφασίσει να ασχοληθεί με την υπόθεση της μικρής Στέλλας για το καινούριο της βιβλίο.

Μήπως οι δυο υποθέσεις συνδέονται; Πώς θα εμπλακεί αυτή τη φορά η Ερίκα με την έρευνα της αστυνομίας; Μήπως τελικά η ρίζα του κακού κρύβεται στο μακρινό παρελθόν και στο ανελέητο κυνήγι μαγισσών του 17ου αιώνα;

Όταν πήρα τη Μάγισσα στα χέρια μου ομολογώ ότι τρόμαξα λίγο από τον όγκο του βιβλίου, που ξεπερνούσε τις 800 σελίδες. Αλλά η Lackberg μας μεταφέρει στο μικρό ψαροχώρι και μας κάνει παρατηρητές των ηρώων της. Το διάβασα μονορούφι όπως και τα προηγούμενα βιβλία της και εντυπωσιάστηκα από τον τρόπο που ξετυλίγει την ιστορία της και συνδέει τις τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους. Η πλοκή της σφιχτοδεμένη και με γλώσσα που ρέει και φανερώνει ότι ξέρει να διηγείται την ιστορία της. Μας παρουσιάζει την ανθρώπινη μοχθηρία ως διαχρονικό χαρακτηριστικό και είναι εμφανής η διάθεσή της να κριτικάρει τα θέματα που προφανώς απασχολούν και τη σουηδική κοινωνία, όπως είναι το προσφυγικό και το μπούλινγκ. Οι χαρακτήρες της για ακόμη μια φορά είναι επιδέξια στημένοι και σελίδα με τη σελίδα φανερώνεται ολόκληρο το παζλ που τόσο δεξιοτεχνικά έχει στήσει.

H Camilla Lackberg γράφει αστυνομικό μυθιστόρημα με ένα τρόπο λίγο διαφορετικό από τους άλλους εκπροσώπους του είδους. Οι ήρωές της είναι απλοί καθημερινοί άνθρωποι με αδυναμίες και φόβους και το σκηνικό στο οποίο τοποθετεί τις ιστορίες της είναι ένα μικρό χωριό και έτσι τα εγκλήματα γίνονται πιο προσωπικά και ο αναγνώστης ταυτίζεται και αγωνιά για το τέλος της ιστορίας. Παρά το γεγονός ότι έχω διαβάσει και τα δέκα βιβλία της σειράς με πρωταγωνιστές τον Πάτρικ και την Ερίκα, γεγονός που τους κάνει γνώριμους πλέον για μένα, απήλαυσα πραγματικά την ανάγνωση. Και προβληματίστηκα από το πώς ο φόβος και το μίσος μπορεί να οδηγήσουν σε αποτρόπαιες πράξεις.
magisa.jpg
«Η Μάγισσα», όπως και όλα τα υπόλοιπα βιβλία της Camilla Lackberg, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Και επειδή με ρωτάνε πολλοί φίλοι μου αν είναι απαραίτητο να διαβάσουν όλα τα βιβλία της σειράς από την αρχή, θα έλεγα πως όχι, αν και νομίζω ότι αν διαβάσετε ένα, θα θελήσετε να διαβάσετε και τα υπόλοιπα για να δείτε την εξέλιξη των χαρακτήρων κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates