Ένα βιβλίο για τη λογοκρισία της Δικτατορίας στον Τύπο και στην πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία

(VIDEO) Τα πρακτικά της ημερίδας για τη λογοκρισία της Δικτατορίας στον Τύπο και σε κάθε μορφή πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Με αφορμή τη συμπλήρωση 51 χρόνων από την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών, στις 21, 22 και 23 Απριλίου 2018, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (Σ.Φ.Ε.Α) 1967-1974 διοργάνωσε σειρά εκδηλώσεων, που πραγματοποιήθηκαν με ελεύθερη είσοδο στην Θεσσαλονίκη.

Τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, Κυριακή 22 Απριλίου, στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης διοργανώθηκε ημερίδα με θέμα «Η λογοκρισία της Δικτατορίας στον Τύπο και σε κάθε μορφή πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας», με μαρτυρίες και εισηγήσεις ιστορικών και ερευνητών.

Είχα τη μεγάλη τιμή να προσκληθώ (ανάμεσα σε ξεχωριστούς και διακεκριμένους ομιλητές, καθηγητές και ιστορικούς), για να πω δυο λόγια σχετικά με τη λογοκρισία στο λαϊκό (με την ευρύτερη έννοια του όρου) τραγούδι στη διάρκεια της δικτατορίας.

Τα πρακτικά της ημερίδας, εμπλουτισμένα με σπάνιο φωτογραφικό υλικό, εκδόθηκαν πριν από λίγες ημέρες από τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών σε ένα βιβλίο που διανέμεται αποκλειστικά από τον Σ.Φ.Ε.Α., έχοντας στο εξώφυλλο μια γελοιογραφία του Κώστα Μητρόπουλου και στο οπισθόφυλλο ένα έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών.

01.Vivlio logokrisia

Τα περιεχόμενα του βιβλίου


-Ο Χώρος Μνήμης για την Αντιδικτατορική Αντίσταση στη Θεσσαλονίκη 1967 - 1974

-Χάρης Κουτσουράς – Χαιρετισμός ΣΦΕΑ στην Ημερίδα

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

-Ηλίας Νικολακόπουλος, ομ. καθηγητής ΕΚΠΑ, πρόεδρος ΑΣΚΙ: «Η λογοκρισία από την καχεκτική δημοκρατία στη στρατιωτική δικτατορία».

-Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο: «Η λογοκρισία στην Ελλάδα: τομές και ασυνέχειες με το παρελθόν».

-Μανώλης Κανδυλάκης: «Η λογοκρισία στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης».

-Δημήτρης Μαυροσκούφης, καθηγητής, κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ: «“Το πουλί, το χαρτί και το ψαλίδι”, η άσκηση λογοκρισίας στον έντυπο λόγο».

-Φρειδερίκη Φαντίδου – Σιδηροπούλου, φιλόλογος: «Το σχολείο στον “γύψο”»

-Νίκος Καραγιαννακίδης, ιστορικός – Ιόνιο πανεπιστήμιο: «Η λογοτεχνία και η τέχνη υπό την επιτήρηση των συνταγματαρχών».

- Τάσος Ψαρράς, σκηνοθέτης: «Κινηματογράφος και λογοκρισία στα χρόνια της χούντας».

-Θανάσης Γιώγλου, ερευνητής ελληνικής μουσικής – ραδιοφωνικός παραγωγός: «Η λογοκρισία στο λαϊκό τραγούδι στην επταετία 1967-1974».

-Νίκος Νικονάνος, ομότιμος καθηγητής Πολυτεχνείου ΑΠΘ: «Η Μακεδονική Καλλιτεχνική εταιρία “ΤΕΧΝΗ” στα χρόνια της δικτατορίας».

-Κώστας Γακίδης, ηθοποιός από το Θεατρικό Εργαστήρι: «Μνήμες διώξεων στο θέατρο από το χουντικό καθεστώς»

Μαρία Καβάλα, δρ Ιστορίας, διδάσκουσα στο ΑΠΘ: «Η λογοκρισία την περίοδο της δικτατορίας μέσα από το βλέμμα και τις καταγραφές των λογοκριτών».

Ανέστης Στεφανίδης, πολιτικός επιστήμονας, υπεύθυνος αρχείων ΚΙΘ: «Η τράπεζα μνήμης - τεκμηρίων για την περίοδο της Δικτατορίας στο Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης».

02.Vivlio logokrisia

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!