Anthony Marra - «Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο»

Έχουν περάσει δυο χρόνια από τότε που διάβασα το πρώτο βιβλίο του Anthony Marra και είχα ενθουσιαστεί.
16/11/2016

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αγγελική Μποζίκη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Ο αστερισμός ζωτικών φαινομένων» απέσπασε πολλά βραβεία και διθυραμβικές κριτικές και φυσικά όλοι περιμέναμε με ανυπομονησία το επόμενο βιβλίο του συγγραφέα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ίκαρος «Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο». Πρόκειται για μια συλλογή διηγημάτων που επιβεβαιώνει ότι έχουμε να κάνουμε με έναν δεξιοτέχνη της αφήγησης που σίγουρα θα μας απασχολήσει και τα επόμενα χρόνια.

Με εννέα διηγήματα, ο Anthony Marra μας παρουσιάζει εννέα διαφορετικές ιστορίες, οι πρωταγωνιστές των οποίων συνδέονται μεταξύ τους με έναν τρόπο σχεδόν μαγικό. Με αφετηρία το Λένινγκραντ του 1937 φτάνουμε στην Σιβηρία του 1999 και από την Τσετσενία του 2000 στην Αγία Πετρούπολη του σήμερα. Στην πρώτη ιστορία πρωταγωνιστής είναι ο Ρόμαν Μάρκιν που εργάζεται στο Τμήμα Προπαγάνδας του κόμματος την εποχή του Στάλιν. Επεξεργάζεται φωτογραφίες σβήνοντας πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για προδοσία και στο τέλος βρίσκεται κατηγορούμενος για κατασκοπία. Ένα από αυτά τα πρόσωπα ανήκει σε μια πρίμα μπαλαρίνα της οποίας την εγγονή συναντάμε στο επόμενο διήγημα. Αργότερα συναντάμε τον πρώτο της έρωτα τον Κόλια και τον αδελφό του τον Αλεξέι. Και αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους χαρακτήρες που συναντάμε και των οποίων οι ζωές τέμνονται σε διαφορετικό τόπο ή χρόνο. Οι εννέα αυτές ιστορίες ρίχνουν φως στην πολιτική σκηνή της Ρωσίας από την εποχή της ηγεμονίας του Στάλιν μέχρι και την επικράτηση του Πούτιν.

Με πραγματική αφηγηματική δεινότητα ο Marra μας παρουσιάζει τους ήρωες του, που προσπαθούν να προσαρμοστούν στις αλλαγές και να επιβιώσουν παρά το γεγονός ότι είναι φοβισμένοι και τρομοκρατημένοι. Και σε αυτό το βιβλίο ο συγγραφέας παρουσιάζει γλαφυρά την βαρβαρότητα του πολέμου. Με ιστορική ακρίβεια ξεδιπλώνει μπροστά μας τον τρόπο που το καθεστώς λογόκρινε τους πάντες και τα πάντα και την προσπάθεια των ηρώων να εκφράσουν την αντίθεσή τους. Παράλληλα υπάρχουν και οι στιγμές χιούμορ που λειτουργούν ως αντίδοτα στη βία και τονίζουν τη δύναμη της ανθρωπιάς, αφήνοντας μια νότα αισιοδοξίας.

Ένα τολμηρό βιβλίο που στην πραγματικότητα το αντιλαμβάνομαι περισσότερο ως ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα. Ή σαν μια μουσική παράσταση με δύο μέρη. Οι αφηγήσεις μπλέκονται και σιγά σιγά διαμορφώνεται μια τοιχογραφία χαρακτήρων με φόντο τις αλλαγές στη Ρωσία τον περασμένο αιώνα.

Σημαντικό ρόλο στο βιβλίο παίζει το Κίροφσκ, που μοιάζει ο ιδανικός τόπος για να τοποθετήσει ο συγγραφέας την ιστορία του. Αξίζει να αναφέρουμε την εξαιρετική μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη.

Εν κατακλείδι πρόκειται για ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που κατατάσσει τον Marra στους αγαπημένους μου συγγραφείς και επιβεβαιώνει όσους μιλούσαν για ένα μεγάλο ταλέντο μετά το πρώτο του βιβλίο. Μην το χάσετε.
vivliotsra

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates