Η Πόλυ Πάνου τραγουδά Γιώργο Ζαμπέτα

Τα λίγα, αλλά εκλεκτά τραγούδια της συνεργασίας τους που παρέμειναν στη σκιά των μεγάλων επιτυχιών τους
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Σαν σήμερα…

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2013 έφυγε από τη ζωή η Πόλυ Πάνου…

Όταν ο «χωρισμός» έφερε τα «δάκρυα»…

«Μέσα στην καλοκαιριά του ’64 είχα τέσσερα τραγούδια να ηχογραφήσω. Είναι τα “Δειλινά”, “Πάει, πάει”, “Πόρτα κλειστή τα χείλη σου” και τα “Δάκρυα”. Καλώ τον Αναγνωστάκη κι αυτός μου γυρίζει την πλάτη πάλι. Ακόμα και σήμερα ο Αναγνωστάκης χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο που δεν είπε αυτά τα διαμάντια. Γιατί επηρεαζότανε τότε απ’τον Μπακάλη, ήτανε κολλητοί και μου είχε πει θέλω να ρωτήσω τον Μπάμπη, αν θέλει να πω και τέτοια τραγούδια. Του έριξα ένα φτύσιμο κι έφυγα. Ακόμα χτυπάει το κεφάλι του αυτός.

Δώσ’τα στην Πόλυ Πάνου να τα γραμμοφωνήσει, μου λέει ο Λαμπρόπουλος. Εγώ την Πόλυ την ξέρω, φίλοι είμαστε και νταλαβεριτζήδες μαζί. Κλείνω ραντεβού με την Πόλυ να πάω την Κυριακή σπίτι της να της τα περάσω. Την Κυριακή, παίρνω κι εγώ τα όμορφα τραγουδάκια μου, τα αλέγκρα και πιασάρικα και πάω για την κυρία Πόλυ. Πήγα σπίτι της, κάπου σε ένα δρομάκι στην Αχαρνών, μαζί με το μπουζούκι να τα ακούσει. Ντάλα μεσημέρι, καλοκαιριά, ταλαιπώρα του ταλαιπωρητά, του σκοτωματού και μούσκεμα στον ιδρώτα. Κι είχα ντυθεί κι επίσημα γιατί πήγαινα στην κυρία Πόλυ, να πούμε. Η Πόλυ έσκιζε εκείνη την εποχή, δεν ήταν τυχαία, ήτανε το νάμπερ ουάν στη δισκογραφία, το νάμπερ ουάν και στο σανίδι, έσκιζε.
Ανεβαίνω πάνω κι η κυρία Πόλυ μου λέει, καλέ τώρα ήρθε ο Γιάννης να πάμε μπάνιο, άσ’τα Ζαμπέτα μου για αργότερα. Πώπω, πώπω… Πήγε η Πόλυ για μπάνιο κι έμεινα με τα τραγούδια. Αυτή ήθελε να πάει για μπάνιο, ο άλλος δεν μπορούσε… Κόκκαλο εγώ…»

Με αυτά τα λόγια αφηγήθηκε ο Γιώργος Ζαμπέτας στην Ιωάννα Κλειάσιου την περιπέτεια αυτών των τεσσάρων τραγουδιών, που ηχογραφήθηκαν τελικά το 1964 με την Βίκυ Μοσχολιού και κυκλοφόρησαν από την Columbia, καθιερώνοντας τη Μοσχολιού, που είχε ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις, τραγουδώντας το «Χάθηκε το φεγγάρι» του Σταύρου Ξαρχάκου και του Βαγγέλη Γκούφα. (1)

Βέβαια, ένα χρόνο μετά η Πόλυ Πάνου ηχογράφησε σε δεύτερη εκτέλεση τα δύο από τα τέσσερα τραγούδια, τα «Δάκρυα» και τον «Χωρισμό», έχοντας στο μπουζούκι τον Γιάννη Αγγέλου. Τα τραγούδια κυκλοφόρησαν μαζί σε μικρό δίσκο από τη ΝΙΝΑ, ενώ δυο χρόνια μετά τα «Δάκρυα» «βάπτισαν» κι ένα μεγάλο δίσκο που κυκλοφόρησε με ηχογραφήσεις της Πόλυς Πάνου στη ΝΙΝΑ.
02.Poly Panou Dakrya
Παρά την όχι και τόσο ευχάριστη εξέλιξη εκείνης της συνάντησης, επτά χρόνια μετά, Ζαμπέτας και Πόλυ Πάνου ξανασυνεργάστηκαν, ηχογραφώντας τέσσερα εξαίσια τραγούδια, δυο με στίχους του Θάνου Σοφού κι άλλα τόσα του Αλέκου Καγιάντα, που κυκλοφόρησαν σε δυο μικρούς δίσκους από την Columbia.

Η μικρή, σχετικά, συνεργασία τους ξεκίνησε το 1955 με ένα τραγούδι του Ζαμπέτα σε στίχους του Γιώργου Μητσάκη, ενώ μέχρι το 1964 και το συμβάν με τα τραγούδια, που είπε εν τέλει η Μοσχολιού, η Πόλυ Πάνου τραγούδησε σε πέντε τραγούδια του Ζαμπέτα (στο ένα σαν δεύτερη φωνή στον Μπιθικώτση), που κυκλοφόρησαν εκείνη την εποχή σε δίσκους γραμμοφώνου. Η Πόλυ Πάνου συνδέθηκε περισσότερο με συνθέτες όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Θόδωρος Δερβενιώτης, ο Γιάννης Καραμπεσίνης και άλλοι. Ίσως να ήταν αυτός κι ο λόγος που κανένα από αυτά δεν ανήκει στις μεγάλες επιτυχίες του συνθέτη ή της ερμηνεύτριας…

Στα video που ακολουθούν, μπορείτε να ακούσετε τα τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα με την Πόλυ Πάνου. Σε όσα από αυτά βρέθηκαν στοιχεία για τους μουσικούς, παρατέθηκαν δίπλα στους τίτλους των τραγουδιών.

1)Το δικό σου το φαρμάκι (Γιώργος Ζαμπέτας – Γιώργος Μητσάκης) Πόλυ Πάνου - Αντώνης Κλειδωνιάρης
(Δίσκος 78 στροφών HMV AO-5317 & JOG-261, 1955)


2) Να πας να πεις της μάνας μου (Γιώργος Ζαμπέτας – Χαράλαμπος Βασιλειάδης) Πόλυ Πάνου – Αντώνης Κλειδωνιάρης (Μπουζούκια: Γιώργος Ζαμπέτας & Γιάννης Σταματίου / κιθάρα: Πάνος Πετσάς / μπαγλαμάς: Στέλιος Χρυσίνης)
(Δίσκος 78 στροφών Columbia DG-7226, 1956 & δίσκος 45 στρ. Columbia DG – 7226 & Columbia SEGG-2544 ext.play 2544)


3) Ευτυχούλα Ευτυχιώ (Γιώργος Ζαμπέτας – Χαράλαμπος Βασιλειάδης) Πόλυ Πάνου (Μπουζούκι: Γιώργος Ζαμπέτας / κιθάρα: Πάνος Πετσάς / μπαγλαμάς: Στέλιος Χρυσίνης)
(Δίσκος 78 στροφών Columbia DG-7241, 1956)


4) Το γλυκοχάραμα (Γιώργος Ζαμπέτας – Χαράλαμπος Βασιλειάδης) Γρηγόρης Μπιθικώτσης – Πόλυ Πάνου – Αντώνης Κλειδωνιάρης (Μπουζούκια: Γιώργος Ζαμπέτας & Γιάννης Σταματίου / κιθάρα: Πάνος Πετσάς / μπαγλαμάς: Στέλιος Χρυσίνης)
(Δίσκος 78 στροφών Columbia DG-7289, 1957)


5) Ήρθε το μαύρο Σάββατο (Γιώργος Ζαμπέτας – Χαράλαμπος Βασιλειάδης) Πόλυ Πάνου
(Δίσκος 78 στροφών HMV AO-5460, 1958)


6) Χωρισμός (Γιώργος Ζαμπέτας – Δημήτρης Χριστοδούλου) Πόλυ Πάνου (Μπουζούκι: Γιαννάκης Αγγέλου)
7) Τα δάκρυα (Γιώργος Ζαμπέτας – Γιάννης Παπανικολόπουλος) Πόλυ Πάνου (Μπουζούκι: Γιαννάκης Αγγέλου)
(Δίσκος 45 στροφών ΝΙΝΑ Ν-24756, 1965 & LP «Τα δάκρυα» L-094, 1967)


8) Η παράγκα (Γιώργος Ζαμπέτας – Θάνος Σοφός) Πόλυ Πάνου


9) Ο αμαξάς (Γιώργος Ζαμπέτας – Θάνος Σοφός) Πόλυ Πάνου
(Δίσκος 45 στροφών HMV 7PG-8104, 1972)


10) Θα’ρθει πάλι ξαστεριά (Γιώργος Ζαμπέτας – Αλέκος Καγιάντας) Πόλυ Πάνου


11) Τ’ αθάνατο νερό (Γιώργος Ζαμπέτας – Αλέκος Καγιάντας) Πόλυ Πάνου
(Δίσκος 45 στροφών HMV 7PG-8106, 1972)


Αξίζει να γίνει μια αναφορά και στα τέσσερα τραγούδια που ηχογραφήθηκαν το 1964 από τον Γιώργο Ζαμπέτα με τη συνοδεία μιας αυτοσχέδιας χορωδίας που αποτέλεσαν οι Μανώλης Χιώτης, Αντώνης Ρεπάνης, Μαίρη Λίντα, Γιώτα Λύδια, Πάνος Γαβαλάς, Ρία Κούρτη, Στράτος Διονυσίου, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Πόλυ Πάνου και Μανώλης Αγγελόπουλος και κυκλοφόρησαν σε δίσκο 45 στροφών extended play (Columbia SEGG 2612), με τίτλο «Μια βραδιά με τον Γιώργο Ζαμπέτα». Ήταν «Ο μαθητής» και «Ο αράπης» σε στίχους Χαράλαμπου Βασιλειάδη, το «αδέσποτο» «Ραδίκι» και η twist διασκευή του «Ζούλα σε μια βάρκα μπήκα» του Γιώργου Μπάτη. Σ’ αυτά τα τραγούδια, η χορωδία ανέλαβε τα επιφωνήματα που ακούγονται μέσα στα τραγούδια. Μπουζούκια έπαιξαν οι Μανώλης Χιώτης, Κώστας Παπαδόπουλος, Λάκης Καρνέζης, Γιάννης Καραμπεσίνης και Στέλιος Μακρυδάκης.


Πολλά χρόνια μετά, το 1997 κυκλοφόρησε ένας ξεχωριστός δίσκος με ερμηνεύτρια την Πόλυ Πάνο, με μια αντιπροσωπευτική επιλογή τραγουδιών με αναφορές στον Πειραιά. Ο τίτλος του δίσκου ήταν «Ένα τραγούδι για τον Πειραιά» και ο Διονύσης Σαββόπουλος, με τη συνοδεία της Πόλυς Πάνου και του Βασίλη Χατζηνικολάου στα φωνητικά, τραγουδούσε το περίφημο «Ναυτάκι Συριανό» (ή «Οι θαλασσινοί», όπως είναι ο επίσημος τίτλος του τραγουδιού), του Γιώργου Ζαμπέτα σε στίχους Στέλιου Γεράνη και Δημήτρη Αρώνη.


Τα δυο τελευταία τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα με την Πόλυ Πάνου ηχογραφήθηκαν το 2003 και συμπεριλήφθηκαν σε ένα cd με επανεκτελέσεις παλιών λαϊκών τραγουδιών από την Πόλυ Πάνου, με τίτλο «Αυτά που ήθελα να πω», που κυκλοφόρησε από την Victory (VM-1001). Ήταν τα «Βαθιά στη θάλασσα θα πέσω» σε στίχους του Χαράλαμπου Βασιλειάδη και «Με το βοριά» με λόγια του Δημήτρη Χριστοδούλου.


Νομίζω δεν υπάρχει ωραιότερος τρόπος για να ολοκληρωθεί αυτή η αναφορά, από δυο τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη με την Πόλυ Πάνου να τραγουδά και τον Γιώργο Ζαμπέτα να τη συνοδεύει με το μπουζούκι του, από μια τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ στις αρχές της δεκαετίας του ’80…
Το πρώτο είναι το «Μες στην πολλή σκοτούρα μου»,που η Πόλυ Πάνου σφράγισε με την ερμηνεία της το 1961.


Ακολουθεί το «Πέφτουν της βροχής οι στάλες», που ηχογραφήθηκε με την Πόλυ Πάνου την ίδια χρονιά, για τις ανάγκες του δεύτερου 45άρη «extended play» μικρού δίσκου με τις επανεκτελέσεις των μεγάλων επιτυχιών του Τσιτσάνη…

Πηγή: 1) Ιωάννα Κλειάσιου «Γιώργος Ζαμπέτας – Βίος και πολιτεία» (Έκδοση «Ντέφι», 1997)

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!