9+1 αληθινά φεμινιστικά τραγούδια για την Ημέρα Της Γυναίκας

Για σήμερα και για κάθε μέρα.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Plastic Ono Band – «Woman Is the Nigger Of The World» (1972)

Από το «Some Time Ιn New York City», το album που κυκλοφόρησαν ο John Lennon και η Yoko Ono ως Plastic Ono Band, ένα τραγούδι που συνδέει τον σεξισμό και τον ρατσισμό και αμφότερους με την πατριαρχία. Ένα από τα κυριότερα συστατικά στοιχεία δηλαδή των αυταρχικών προσωπικοτήτων και καθεστώτων.



Patti Smith – «Rock N Roll Nigger» (1977)

Η πρωτοπόρος ακτιβίστρια, ποιήτρια και φυσικά ερμηνεύτρια σε ένα τραγούδι που υπό μιαν έννοια συνεχίζει από εκεί που σταματά το προηγούμενο, η σχέση σεξισμού και ρατσισμού και πάλι και σε αυτή την περίπτωση ακόμα και εντός της μουσικής σκηνής.



X-Ray Spex – «Oh Bondage Up Yours!» (1977)

Η μπάντα της Poly Styrene, της «μιγάδας με τα σιδεράκια», εξηγεί γιατί ο σαδομαζοχισμός εκτός από ψυχολογική διαταραχή (αν δεν σας αρέσει το «διαστροφή») είναι και μία υπόθεση βίας, άρα και εκμετάλλευσης και για αυτό αλληλοεξαρτώμενης – σε αυτή την περίπτωση – εξουσίας.



The Slits – «Typical Girls» (1979)/«Man Next Door» (1980)

Το βρετανικό post punk γυναικείο κουαρτέτο με την αποφασιστικά φεμινιστική στάση σε δύο τραγούδια. Το πρώτο για το τι σημαίνει «κανονικό κορίτσι» και τι αναμένεται από αυτό και το δεύτερο για «τον άνδρα της διπλανής πόρτας» ο οποίος μπορεί πολύ ωραία να ασκεί οικογενειακή βία που μάλιστα να την γνωρίζει το περιβάλλον αλλά δίχως να κάνει τίποτα για αυτό.





The Raincoats – «Fairytale In The Supermarket» (1979)

Επίσης βρετανικό post punk γυναικείο τρίο με λιγότερο σκληρό ύφος και όχι τόσο έντονη φεμινιστική στάση. Αυτό όμως δεν τις εμποδίζει από το να αναλύουν, συνοπτικά αλλά και με πληρότητα, σε αυτό το τραγούδι το πώς ο καταναλωτισμός διαβρώνει τόσο τον έρωτα ώστε τελικά να γίνεται και αυτός μια καταναλωτική διαδικασία. Και ο καταναλωτισμός ανέκαθεν διαμορφωνόταν από άντρες για να υποκύπτουν σε αυτόν οι γυναίκες…



Siouxsie And The Banshees – «Arabian Knights» (1981)

Η εμβληματική ερμηνεύτρια και προσωπικότητα του αγγλικού punk σε ένα τραγούδι που κάνει λογοπαίγνιο με τα σχεδόν ομόηχα nights και knights για να μιλήσει για τις χίλιες και μία νύχτες της Χαλιμά αλλά και για φεουδαρχία, ιππότες και εντέλει γυναίκες ως αντικείμενα και τρόπαια. Και ως γνωστόν τα αντικείμενα μπορείς να τα χτυπήσεις ή και να τα θρυμματίσεις…



Au Pairs – «Come Again» (1981)

Βρετανικό new wave κουαρτέτο δύο γυναικών και δύο αντρών με ηγετική φυσιογνωμία την αμφισεξουαλική Lesley Woods και με φεμινιστική στο έπακρο ατζέντα. Σε αυτό το τραγούδι μιλούν για το πως η καταπίεση και οι σχέσεις εξουσίας ελλοχεύουν και μπορεί να εισχωρήσουν σε κάθε είδους σεξουαλικές σχέσεις, ακόμα και σε ένα one night stand.



Laurie Anderson – «O Superman» (1982)

Η μέγιστη Αμερικανίδα πρωτοπόρος στο εμβληματικό τραγούδι που την καθιέρωσε και στο οποίο, με αφετηρία τον υπερήρωα Superman, εξερευνά αμφότερα τα αντρικά και γυναικεία στερεότυπα για να καταλήξει στο παραδοσιακό πρότυπο της μητέρας, δυνάστριας για τα παιδιά της και υπόδουλης στον σύζυγο της.

Bikini Kill – «Rebel Girl» (1993)

Αμερικανικό γυναικείο κουαρτέτο του alternative rock που πρωτοστάτησε στο φεμινιστικό κίνημα εντός της μουσικής σκηνής riot grrrl. Στο τραγούδι αυτό μιλούν για την «επανάσταση» συγκεκριμένων τάσεων της μόδας αλλά και της χωρίς όρια προκλητικότητας που όμως στην πράξη μετατρέπουν τις γυναίκες σε εγκλωβισμένα σε «ρόλους» υποχείρια.



The Pop Group – «We Are All Prostitutes» (1979)


Συμπληρωματικά ένα τραγούδι από ένα post punk βρετανικό αντρικό κουαρτέτο, εξαιρετικά πολιτικοποιημένο και με έναν όχι απλά σκληρό αλλά εσκεμμένα ακραίο ήχο. Σε αυτό μιλούν για το πως ο καπιταλισμός και ο καταναλωτισμός μετατρέπουν τους ανθρώπους σε πόρνες, όχι μόνο στην εργασία αλλά και στην προσωπική ζωή και στις διαπροσωπικές σχέσεις τους. Ολες και όλους όμως…

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!