10 cult εξώφυλλα δίσκων και η ιστορία τους

Κάποιοι τα ονομάζουν με ευκολία «τα χειρότερα». Άλλοι τα χαρακτηρίζουν ως cult. Όλες οι λεπτομέρειες εδώ!
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
10 από τα πιο χαρακτηριστικά cult εξώφυλλα της ελληνικής δισκογραφίας. Συχνά έφεραν τη σφραγίδα πηγαίων δημιουργών και ερμηνευτών. Το σημαντικότερο μπήκαν στα σπίτια των ακροατών και το περιεχόμενό τους τραγουδήθηκε στην εποχή τους και… όχι μόνο.

10 cult εξώφυλλα


Αφιέρωμα Στον Άρχοντα Του Λαϊκού Τραγουδιού Μανώλη Αγγελόπουλο (1972)

Καμία σχέση ο τίτλος της με το εξώφυλλο. Ο Αγγελόπουλος δεν έκρυβε την καταγωγή του αλλά ανεξάρτητα πως ντυνόταν στην καθημερινότητά του η Pan Vox θα μπορούσε να βρει χειρότερες φωτογραφίες για να στηρίξει την εν λόγω συλλογή. Κρίμα τον «Άρχοντα». Του άξιζαν πολλά και πολύ καλύτερα…
MANOLHS AGGELOPOYLOS
Τέρης Χρυσός – «Όνειρα» (1975)

Τόσο η στάση του συμπαθή Τέρη, και γενικότερα η όλη «δομή» της φωτογραφίας, μέχρι και η γραμματοσειρά παραπέμπουν περισσότερο σε «Εφιάλτη» παρά σε «Όνειρα». Η πρώτη πλευρά ανοίγει με το ομώνυμο σουξέ και η δεύτερη με το «Βαλεντίνο». Για την ιστορία ο προηγούμενος δίσκος του Χρυσού λεγόταν «Ο Αρλεκίνος».
TERHS XRYSOS
Τα Ζημιάρικα – Τσιφτετέλια του Λεονάρδου Μπουρνέλη (1976)

Μπουζουξής και δημιουργός δυνατών επιτυχιών ο Μπουρνέλης με Τσαουσάκη, Μιχαλόπουλο και όχι μόνο κυκλοφόρησε μια σειρά από μεγάλους δίσκους με σόλο -κυρίως- τσιφτετέλια που έγραψαν στις πέριξ της Ομόνοιας δισκογραφικές και τις συγγένισσες τους. Το παράδοξο είναι πως στο εξώφυλλο του δίσκο αναγράφεται πως χορεύει η Όλγα Παππά… Όχι τότε δεν υπήρχαν ούτε video clip (;) ούτε dvd;
LEONARDOS MPOYRNELHS
Ελευθερία Χριστοπούλου – Το Μεγάλο Σ’ αγαπώ (1976)

Μετά τον «Παραπονιάρη», το «Μη μου λες» και το «Μελανούρι» ο ικανός στιχουργός Λάκης Τσώλης υπογράφει για την Χριστοπούλου το δίσκο που περιλαμβάνει το «Με φωνάζουνε τρελή», τον «Χαδιάρη» και το «Έλα που σε θέλω». Στις μελωδίες συναντάμε μεταξύ άλλων τους βιολάτορες Ηλία Σούκα και Θανάση Χάρο. Η Κυρία έλαμψε στη Β’ Εθνική και τα τραγούδια ακόμα και σήμερα κάνουν κατάσταση σε πανηγύρια και «λαικοδημοτικά» πέριξ. Το εξώφυλλο, σουρεαλιστικό με όλη τη σημασία της λέξης, θα το ζήλευε ακόμα κι ο Αλμοδόβαρ. Το όνομα του στιχουργού να αναγράφεται με μικτά ελληνικά και αγγλικά!!!
ELEYTHERIA XRISTOPOYLOY
Γιώργος Αιγύπτιος – Τα Χείλη σου (1978)

Το ομότιτλο μαζί με το «Λίγες σταγόνες ευτυχίας» είναι οι μεγαλύτερες επιτυχίες του Γιώργου Μαρουλακάκη από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Και τα δύο φέρουν την υπογραφή του Σταύρου Κάξου (συνθέτη μεταξύ άλλων του «Μη μου ξυπνάς το παρελθόν»). Ο Αιγύπτιος γνώρισε επιτυχία προς τα τέλη της δεκαετίας του ΄60 αλλά και σε αυτήν του ’70 στα μαγαζιά και τις μικρές εταιρείες που όμως έκαναν μεγάλες πωλήσεις. Ίσως το πιο «κοντινό» εξώφυλλο ever!
GIORGOS AIGYPTIO
Λούμπεν - Τραγούδια Παρατράγουδα - Αγαπάτε Τους Σκύλους (1978)

Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τη συγκεκριμένη συλλογή με το «πολυσυζητημένο» έως και «προσβλητικό» εξώφυλλο. Φέρει την υπογραφή της Standard που εμπνεύστηκε ο Καζαντζίδης αλλά δεν λειτούργησε ποτέ και απορροφήθηκε από τη Minos. Στο δίσκο υπάρχουν περιπαικτικά τραγούδια αλλά συμμετέχουν ακόμη η Εσκενάζυ, ο Ζαγοραίος, ο Αναγνωστάκης και η Λίτσα Αστερίου που ντουετάρει με τον Ανδρέα Βάσιο. Δηλαδή η Κυρία Λίτσα Διαμάντη!
LOYMPEN
Γιάννης Φλωρινιώτης – Γιορτή Αγάπης (1979)

Εξώφυλλο, οπισθόφυλλο για ανθολογία, όπως και όλα του Φλωρινιώτη στην Panivar του Παύλου Βαρδουλάκη και όχι μόνο! Το ιδιαίτερο του οπισθόφυλλου είναι πως ο Φλωρινιώτης κάνει ειδικού τύπου αναφορά στο «Τώρα, Θέλω, Τώρα» τίτλος του δίσκου της επιτυχίας που έκανε την προηγούμενη χρονιά. To marketing της εποχής στις δόξες του. Στη «Γιορτή Αγάπης» περιλαμβάνεται το κορυφαίο cult σουξέ του ερμηνευτή «Πειράζει που είμαι -μεγάλη- φίρμα;». Όχι, δεν πειράζει!!!
FLORINIOTHS
Πόλυς Κερμανίδης – Οι Δυνατοί Συγχωρούν (1988)

Ο Πόλυς έγραψε ιστορία με τα εξώφυλλά του στην Panivar με τις καμπάνες και τις γραβατάρες των seventies αλλά στην Pan Vox κυριολεκτικά τα «έσπασαν όλα» με το ψηφιδωτό! Άγνωστος παραμένει ο καλλιτέχνης Ν.Τ. Για την ιστορία στο δίσκο συμμετέχει μια dream team μουσικών ενώ στο οπισθόφυλλο ξεχωρίζει η αφιέρωση του στιχουργού Βαγγέλη Ατραΐδη: «Το τραγούδι Διεθνές Τσιφτετέλι το αφιερώνω στους πρωτεργάτες της ΕΙΡΗΝΗΣ και του ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΥ Ρήγκαν και Γκορμπατσόφ».
POLYS KERMANIDHS
Γιάννης Βασιλείου – Τη Λένε Λόλα (1993)

Ο τραγουδιστής στο βήμα του μετά τους ύμνους «Σαν να μην έφυγες ποτέ» και «Καμπριολέ» εμπνέεται από το μύθο του "Ποιος Παγίδεψε τον Ρότζερ Ράμπιτ;" ("Who Framed Roger Rabbit"). Της πρώτης στα χρονικά ταινίας στην οποία συνυπάρχουν πραγματικοί ηθοποιοί με καρτούν… Άμα είσαι μπροστά, το δείχνεις! Τίποτα άλλωστε δεν ήταν/είναι τυχαίο.
GIANNHS BASILIEIO
Χρήστος Κορωπιώτης - Αφού μου Πήρες την Καρδιά Πάρε και τα Χαλιά

Η πρόσφατη επανέκδοση «ιστορικών» ηχογραφήσεων με τη «μεγάλη υπογραφή» της ΜΒΙ. Όπως χαρακτηριστικά επίσης γράφει το διαφημιστικό για τον τσιγγάνο cult τραγουδιστή «ένας συλλεκτικός δίσκος!» Αυτά είναι!
XRHSTOS KOROPIOTHS

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!