Θανάσης Πολυκανδριώτης: Από τους «Χορούς του Brahms» στο «Μινόρε της αυγής»…το 1999

(ΣΠΑΝΙΟ VIDEO – ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ) Όταν οι «Χοροί του Brahms» ακούστηκαν μαζί με το «Μινόρε της αυγής», υπό τους ήχους του μπουζουκιού του πηγαίου δεξιοτέχνη και δημιουργού.
27/12/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Θανάσης Πολυκανδριώτης στο «Παλλάς»

Στις 27 Ιανουαρίου 1999 τα Μουσικά Σύνολα και η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, πραγματοποίησαν στο «Παλλάς» μια ιδιαίτερη συναυλία με τίτλο «Λαϊκά όργανα με μεγάλη ορχήστρα». Σολίστ στο μπουζούκι ήταν ο Θανάσης Πολυκανδριώτης και στο σαντούρι η Ανγκελίνα Τκάτσεβα. Η διεύθυνση της ορχήστρας ήταν της Λίζας Ξανθοπούλου.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας ακούστηκαν ο «Σλάβικος χορός αρ. 8» σε σολ ελάσσονα (αρ.46) του Antonin Dvorak και το «Κονσέρτο για σαντούρι και ορχήστρα εγχόρδων αρ. 3» του Dimitri Smolsky. Στο δεύτερο μέρος ο Θανάσης Πολυκανδριώτης, μαζί με την ορχήστρα παρουσίασαν τους «9 Ουγγρικούς χορούς» του Johannes Βrahms (αρ. 5, 4, 11, 1, 21, 16, 7, 9, 8) προσαρμοσμένους για μπουζούκι και ορχήστρα.

Λίγο πριν το τέλος, ο Θανάσης Πολυκανδριώτης κάλεσε το κοινό να σιγοτραγουδήσει μαζί με τους μουσικούς, τη μελωδία του «Μινόρε της αυγής» των Σπύρου Περιστέρη και Μίνωα Μάτσα…

Μπουζούκι και συμφωνική μουσική

Δεν ήταν αυτή η πρώτη φορά που ο Θανάσης Πολυκανδριώτης «έμπλεξε» αρμονικά το μπουζούκι με τη συμφωνική μουσική. Σε συνέντευξη που μου παραχώρησε τον Οκτώβρη του 2007 είχαμε αναφερθεί σχετικά:

Στην πενταετία 1993 - 1997 συνεργάστηκες με συμφωνικές ορχήστρες με εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Ηρώδειο. Κι αυτή τη φορά το μπουζούκι μπήκε σ’ αυτούς τους χώρους όχι με λαϊκά τραγούδια αλλά με τους χορούς του Brahms σε μια ξεχωριστή διασκευή και συνύπαρξη του μπουζουκιού με συμφωνική ορχήστρα. Συνεργασίες που ευτυχώς αποτυπώθηκαν και σε cd. Πώς σου δημιουργήθηκε η ιδέα γι’ αυτό το τολμηρό εγχείρημα και ποιες είναι οι εντυπώσεις σου απ’ αυτές τις συνεργασίες;

Το εγχείρημα αυτό το πραγματοποίησα για δυο σπουδαίους λόγους. Πρώτον γιατί κανείς από τους μεγάλους έλληνες μουσουργούς δεν έγραψε ένα κονσέρτο ή μια σουίτα ή μια σπουδή γι αυτό το ελληνικότατο μπουζούκι και δεύτερον για να επανέλθει το όργανο εκεί, όπως καθιερώθηκε ως σολιστικό. Οι εντυπώσεις γενικά είναι άριστες. Αποδεκτός ο ήχος του μπουζουκιού στην συμφωνική μουσική. Αλλά καμιά δισκογραφική δεν επενδύει γι αυτό, οπότε μένει μόνο η δική μου προσπάθεια, η οποία δεν σταματά με τίποτα. Έχω βάλει τον πήχη ψηλά και ο σκοπός μου είναι έτσι να ανέβει έτσι το επίπεδο.


Η συναυλία στο «Παλλάς» μεταδόθηκε από τη ΝΕΤ σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αντωνιάδη και διεύθυνση παραγωγής του Θάνου Λέοντος.

Υ.Γ: Οι φωτογραφίες της συναυλίας προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα του Θανάση Πολυκανδριώτη.

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates