Όταν ο Νταλάρας έγινε… Γιάννης

(VIDEO) Το λάθος της δημοσιογράφου και μια «τουριστική» συλλογή.

«Έφυγε ο Γιάννης Σπάθας»


Η «φυγή» του σπουδαίου κιθαρίστα και συνθέτη Γιάννη Σπάθα ανακοινώθηκε με ένα μικρό ρεπορτάζ στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ της 6ης Ιουλίου (τα ιδιωτικά κανάλια δεν νομίζω να ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα). Σε αυτό το ρεπορτάζ, η δημοσιογράφος Ειρήνη Βασάλου, εκ παραδρομής και παρασυρόμενη προφανώς από το μικρό όνομα του εκλιπόντα, μιλώντας για τους καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκε ο Γιάννης Σπάθας, ανέφερε τον Γιώργο Νταλάρα ως… Γιάννη (μικρό το κακό, συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες).

«From Greece - With love»


Το λάθος της δημοσιογράφου μου θύμισε ένα σοβαρότερο λάθος, που αποτυπώθηκε σε μια «τουριστική» συλλογή, που κυκλοφόρησε το 1970 (ή 1971) στη Μεγάλη Βρετανία από την ΕΜΙ - Parlophone - στη σειρά «Worldwide» - με τον… ευφάνταστο τίτλο «From Greece - With love» και με δεκατέσσερις επιτυχίες της περιόδου 1965 - 1970.
01.From Greece with love
Ανάμεσα στα τραγούδια της συλλογής υπάρχουν και πέντε του Σταύρου Κουγιουμτζή με τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα. Στο «Να’τανε το ‘21», με το οποίο ξεκινά ο δίσκος, τόσο στο οπισθόφυλλο, όσο και στην ετικέτα, ο ερμηνευτής αναγράφεται ως… YANNIS DALARAS, ενώ στο «Δίχως την καρδούλα σου», φέρεται σαν ερμηνευτής ο YANNIS KALATZIS.
02.From Greece with love
Προφανώς ο επιμελητής της έκδοσης μπέρδεψε τον Γιάννη Καλατζή με τον Γιώργο Νταλάρα, αφού ο Καλατζής τραγουδά σε άλλα πέντε τραγούδια του δίσκου, που συμπληρώνουν τα «Στ’ Αποστόλη το κουτούκι» με τον Βαγγέλη Περπινιάδη, «Τα παλικάρια» με την Μαρινέλλα και δυο οργανικά. «Το μινόρε της αυγής» στην εκτέλεση με τα μπουζούκια του Γιώργου Ζαμπέτα και «Ο χορός των παλικαριών» του Γιώργου Μητσάκη, όπου σαν συνθέτης αναγράφεται ο Σταύρος Κουγιουμτζής!
03.From Greece with love
Υ.Γ: Δεν θα γνώριζα τίποτα για τη συγκεκριμένη έκδοση, αν δεν μου την έστελνε ο καλός φίλος Hristaki Apostolakis, ομογενής από το Τορόντο του Καναδά και συλλέκτης, που ευχαριστώ πολύ, για μια ακόμη φορά, για την προσφορά του…

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates