12 Σεπτεμβρίου 1975 κυκλοφορούσε ένα σπουδαίο άλμπουμ

Η μοιραία συνάντηση με τον «καταραμένο» ηγέτη και η σκληρή κριτική στη μουσική βιομηχανία και τον σύγχρονο τρόπο ζωής.
12/09/2018
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στις 12 Σεπτεμβρίου 1975 οι Pink Floyd κυκλοφορούν το ένατο στούντιο άλμπουμ τους, με τίτλο «Wish You Were Here». Βγαίνει στη Βρετανία και την επόμενη μέρα στην Αμερική.

Η εταιρεία κυριολεκτικά δεν προλαβαίνει να ανταποκριθεί στις παραγγελίες.

Νο1 και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς και σε πολλές άλλες χώρες, με πωλήσεις εκατομμυρίων αντιτύπων. Κλασικό και με δυναμικό παρών ακόμη και σήμερα στις μουσικές «αναζητήσεις».

Τόσο το ομότιτλο τραγούδι όσο και το «Shine On You Crazy Diamond» φαντάζουν ως ιδανικές αναφορές στο ηγετικό μέλος της μπάντας, τον χαρισματικό αλλά «καταραμένο» Syd Barrett που ενώ συνδημιούργησε και έλαμψε με τους Pink Floyd στη συνέχεια έμεινε εκτός απ’ το 1968 λόγω των «διαταραχών» του.

Τόσο τα τραγούδια όσο και το εξώφυλλο του άλμπουμ, σχεδιασμένο και πάλι από τον Storm Thorgerson και την ομάδα Hipgnosis φωτογραφίζουν με αιχμηρή ματιά την «κιμαδομηχανή» της μουσικής βιομηχανίας (Welcome to the Machine) αλλά και γενικότερα των σύγχρονων κοινωνικοπολιτικών συνθηκών… που «καίνε» τον άνθρωπο.

Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων, στις 5 Ιουνίου 1975, ο Syd Barrett, επισκέφτηκε τους Pink Floyd στα θρυλικά στούντιο. Υπερβολικά υπέρβαρος και ξυρισμένος, στην αρχή δεν τον γνώρισαν… Προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει, άκουσε κάποια κομμάτια και… εξαφανίστηκε.

Έκτοτε δεν τον ξαναείδαν…

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates