Ένα ελληνικό αριστούργημα 3.500 ετών!

Ο σφραγιδόλιθος είναι φτιαγμένος με τόση λεπτομέρεια που οι ειδικοί συμπεραίνουν ότι ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε κάποιο είδος μεγεθυντικού φακού παρ’ όλο που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα μεγεθυντικά εργαλεία αυτής της περιόδου.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Στην διάρκεια των ανασκαφών που έγιναν από ομάδα αρχαιολόγων στον Άνω Εγκλιανό της Πύλου βρέθηκε πριν από δύο χρόνια στον αποκαλούμενο τάφο του «Γρύπα πολεμιστή» ένα παράξενο αντικείμενο μήκους 3,5 εκατοστών καλυμμένο από χώμα. Αρχικά δεν εκτιμήθηκε η αξία του μια και οι αρχαιολόγοι επικεντρώθηκαν σε άλλα σημαντικά ευρήματα του τάφου, όπως χρυσά δαχτυλίδια αλυσίδες και σπαθιά καθώς και περίπου 1.000 ψήφοι φτιαγμένοι από πολύτιμους λίθους. Όταν όμως έγινε ο καθαρισμός του αντικειμένου οι αρχαιολόγοι με έκπληξη διαπίστωσαν ότι πρόκειται για έναν πανέμορφο σφραγιδόλιθο με εγχάραξη που μπορεί να αποτυπωθεί σε πηλό ή σε κερί. Στην επιφάνεια του απεικονίζεται η εκπληκτική αναπαράσταση μιάς μάχης μεταξύ τριών πολεμιστών, πολλές από τις λεπτομέρειες της οποίας δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι!
gas.jpg
Ο John Bennet, διευθυντής της Βρετανικής Σχολής στην Αθήνα δήλωσε στους New York Times: «Η λεπτομέρεια είναι απίστευτη, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος. Αισθητικά μιλώντας, πρόκειται για ένα αριστούργημα μικροτεχνίας». «Η εντυπωσιακή σκηνή μάχης που απεικονίζεται στον σφραγιδόλιθο, ένα από τα σπουδαιότερα αριστουργήματα της μυκηναϊκής τέχνης, παρουσιάζει ομοιότητες με κάποια από τα σχέδια του Μικελάντζελο που παρουσιάζονται αυτή την περίοδο στο Μητροπολιτικό Μουσείο τέχνης της Νέας Υόρκης» ανέφερε με τη σειρά του στην εφημερίδα ο Malcolm H. Wiener.

Αυτό που απασχολεί τους ερευνητές είναι με ποιο τρόπο σχεδιάστηκε η σκηνή της μάχης με τέτοια λεπτομέρεια, καθώς και η ομοιότητά της με τις μάχες που περιγράφει ο Όμηρος στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Υπάρχει η θεωρία ότι η αναπαράσταση μπορεί να είναι προϊόν της προφορικής παράδοσης που προηγήθηκε της δημιουργίας των έργων του Ομήρου.

Οι υπεύθυνοι της ανασκαφής αρχαιολόγοι, Jack L. Davis και Sharon R. Stocker από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι πιστεύουν ότι ο σφραγιδόλιθος κατασκευάστηκε στην Κρήτη μιά και τόσο ποιοτικές κατασκευές δεν ήταν δυνατόν να υπάρχουν εκείνη την εποχή (Υστεροελλαδική ΙΙ περίοδος) στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ο κάτοχος του σφραγιδόλιθου είναι πιθανότατα ο «Γρύπας πολεμιστής» του οποίου ο τάφος χρονολογείται στο 1450 π.Χ.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!