Συναυλία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Ηρώδειο με ξεχωριστούς καλλιτέχνες

Βασίλης Σκουλάς, Δημήτρης Μπάσης, Σοφία Μάνου «Σε βυζαντινά ίχνη» με επίκεντρο το έργο του Μίκη.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Μια ιδιαίτερη συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2023, στο Ωδείο Ηρώου Αττικού, που θα επιχειρήσει να συνδέσει την παράδοση της βυζαντινής μουσικής, το «βυζαντινό μέλος», με τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία, με επίκεντρο το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο τίτλος της συναυλίας «Σε Βυζαντινά Ίχνη – Δύο Χιλιετίες Ελληνικής Μουσικής, από το Βυζάντιο στο Μουσικό Σύμπαν του Μίκη Θεοδωράκη» επικεντρώνεται στον Έλληνα συνθέτη που αντλεί έμπνευση και πνευματική δύναμη σε μέγιστο βαθμό από τη Βυζαντινή Μουσική Παράδοση.

Στα βυζαντινά ίχνη θα μας οδηγήσουν με τις φωνές τους, ο σπουδαίος λαϊκός ερμηνευτής Δημήτρης Μπάσης, γνωστός για τη βυζαντινή του παιδεία, τη μακροχρόνια συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη και το μοναδικό βυζαντινοπρεπές ηχόχρωμα της φωνής του.

Δίπλα του ο Βασίλης Σκουλάς, εμβληματικός ερμηνευτής και εκπρόσωπος της μεγάλης Κρητικής Μουσικής Παράδοσης θα φέρει επί σκηνής, τα βυζαντινότροπα, μουσικά ιδιώματα της Κρήτης, ανάμεσα τους ριζίτικα, χοροί και μοιρολόγια.

Στη συναυλία συμμετέχει η ικανότατη ερμηνεύτρια της νεότερης γενιάς, Σοφία Μάνου, η οποία με τη λαμπερή και εντυπωσιακή φωνητική της έκταση και την ιδιαίτερη χροιά της, μας ταξιδεύει σε Βυζαντινά και Λαϊκά μουσικά μονοπάτια.
aaa
Τον διάλογο βυζαντινών ψαλμών και ελληνικής παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής, με επίκεντρο το έργο του Μίκη Θεοδωράκη έχει σχεδιάσει η Τατιάνα Παπαγεωργίου, μουσικολόγος, πιανίστα και στενή συνεργάτιδα του συνθέτη, την οποία θα δούμε επί σκηνής.

Μουσικός συνοδοιπόρος στο σχεδιασμό της παράστασης ο Γεώργιος Δεμελής, Διευθυντής της Ορχήστρας «ΚΑΝΩΝ» Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πρωτοψάλτης του Πολιούχου των Αθηνών και Υπ. Δρ. Μουσικολογίας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει επιμεληθεί πλήθος συναυλιών που παρουσιάστηκαν σε όλη την Ελλάδα.
assss
Κομβικός ο ρόλος του Δημήτρη Μπάση, ο οποίος έχει καταγραφεί ως ο μεγαλύτερος λαϊκός τραγουδιστής της γενιάς του, στο μεγαλόπνοο και πολυσχιδές έργο του Μίκη Θεοδωράκη, διδαγμένος από τον ίδιο τον συνθέτη. Ο Δημήτρης Μπάσης, διαθέτει ερμηνευτική δεινότητα και κατορθώνει να περνάει με ευελιξία στα διαφορετικά μουσικά ιδιώματα, διατηρώντας τη δύναμη, τη δωρικότητα και εκφραστικότητα της φωνής του.

Επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι ερμηνείες του Βασίλη Σκουλά, με κορυφαία στιγμή την απόδοση του κρητικού βυζαντινοπρεπούς ριζίτικου «Τον Αντρειωμένο μην το κλαις», που ήταν το αγαπημένο ριζίτικο του Μίκη Θεοδωράκη. Αυτό όπως και άλλα ριζίτικα τροφοδότησαν στυλιστικά μνημειώδη έργα του όπως τη «Ρωμιοσύνη μην την κλαις» από τα Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, που θα ακούσουμε από τον Βασίλη Σκουλά.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ακούσει στο παρελθόν ηχογραφημένες ερμηνείες τραγουδιών του Βασίλη Σκουλά και είχε εκφραστεί με εγκωμιαστικά σχόλια απευθύνοντας του χειρόγραφο σημείωμα.
vvvvb
Με ενδιαφέρον αναμένεται ακόμα η σύμπραξη Δημήτρη Μπάση, Βασίλη Σκουλά και Σοφίας Μάνου, σε κοινές ερμηνείες αγαπημένων τραγουδιών. Πρόκειται για μια συνάντηση πηγαίων εκπρόσωπων τριών μουσικών κόσμων, που συναντώνται για πρώτη φορά στη σκηνή του Ηρωδείου.

Η Σοφία Μάνου, μια ερμηνεύτρια που έχει θητεύσει στο βυζαντινό μέλος, αλλά και στη λαϊκή μουσική μέσα από συνεργασίες διαφόρων συνθετών, συνεργάζεται σταθερά με την Ορχήστρα Κανών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, έχοντας διασκευάσει παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια με σύγχρονη μουσική προσέγγιση.

Όσον αφορά το ρεπερτόριο της βραδιάς ο ακροατής θα περιηγηθεί από τους πρώιμους, βυζαντινούς χριστιανικούς ύμνους, όπως το «Φως Ιλαρόν», από τους παλαιοτέρους διασωθέντες βυζαντινούς ύμνους, που χρονολογούνται στον 3ο και 4ο αιώνα, στις συγκινητικές βυζαντινοπρεπείς μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη, όπως αναδύονται στα μεγάλα του έργα «Άξιον Εστί», «Επιφάνια» και «Ρωμιοσύνη».

Ενδιάμεσος σταθμός της βυζαντινής επιρροής στη μουσική παράδοση της Κρήτης, όπως τα Ριζικά άσματα, οι χοροί και τα μοιρολόγια, τα οποία διατηρούν ένα μοναδικό χρώμα και εκφραστική δύναμη μέσα στην ελληνική μουσική παράδοση.

Πολύτιμο στοιχείο της παράστασης και σπάνια ευκαιρία να ακούσει κανείς την τέχνη της Χορωδίας των Ψαλτών, υπό τη διεύθυνση του Μουσικολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Ειρηναίου Νάκου, ο οποίος με τη γνήσια Βυζαντινή εξαιρετικής εμβέλειας φωνή του, θα συνδυάσουν την Υμνολογία με την τέχνη του κορυφαίου Μίκη Θεοδωράκη. Οι ψάλτες θα μας μεταφέρουν στη σκηνή του Ηρωδείου, Κλασικούς Βυζαντινούς Ύμνους και θα έρθουν σε μουσικό διάλογο με τους κοσμικούς ερμηνευτές.

Συμμετέχει η Χορωδία Cantus Angelicus του Ι.Ν. Tαξιαρχών Μοσχάτου υπό τη διεύθυνση της Αναστασίας Χατζηπαύλου.
jgftt
Με την Ορχήστρα«ΚΑΝΩΝ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, θα συμπράξουν σπουδαίοι μουσικοί που έχουν υπάρξει επί σειρά ετών στενοί συνεργάτες του Μίκη Θεοδωράκη.
Σκηνοθεσία, σύλληψη θεματικής και εκτέλεση παραγωγής: Ελισάβετ Παπαγεωργίου.

Η συναυλία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Μέρος των εσόδων θα διατεθεί σε Υποτροφίες μαθητών του Ιδρύματος για το εκπαιδευτικό έτος 2023-2024.

Τιμές εισιτήριων: 12, 15, 20, 25, 35, 40,50, 58 ευρώ.

Προπώληση στο viva.gr

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!