Στα Ύρια της Νάξου με Πανσέληνο

Αρχαιοελληνική μουσική, βυζαντινός πολιτισμός & δημοτική παράδοση συναντήθηκαν στο ιερό των Υρίων της Νάξου.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Μία ξεχωριστή μουσικοθεατρική παράσταση απόλαυσαν όσοι παρευρέθηκαν στα Ύρια της Νάξου, στις 18 Αυγούστου, όπως μας ενημερώνει το δελτίο τύπου.

Κάτω από το φως της Αυγουστιάτικης πανσελήνου, η μουσική των αρχαίων οργάνων από το συγκρότημα Λύραυλος συνόδευσε την αρχαία τραγωδία μέσα από την καθηλωτική ερμηνεία της ηθοποιού Ευαγγελίας Θαλασσινής, ως Αντιγόνης, και συνδέθηκε με τον βυζαντινό πολιτισμό, μέσα από τη συγκλονιστική παρουσία της Νεκταρίας Καραντζή, σε ένα από τα ιδιαίτερα στιγμιότυπα της βραδιάς.

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στο αρχαίο ιερό του Διονύσου στα Ύρια της Νάξου και ταξίδεψε τους θεατές μέσα στην πολυδιάστατη πολιτισμική ιστορία του τόπου μας, από την αρχαιότητα έως σήμερα, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του μουσικοσυνθέτη Αλέξανδρου Καλογερά.

Μεταξύ άλλων, ερμηνεύτηκαν με αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα από το μουσικό σύνολο «Λύραυλος» αρχαία ελληνικά μουσικά κομμάτια, τα οποία συνοδεύτηκαν από κατάλληλα επεξηγηματικά σχόλια για το κοινό από τον δημιουργό του συνόλου Παναγιώτη Στέφο, επί σειρά ετών κορυφαίο μουσικό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Εθν. Λυρικής Σκηνής και της Ορχήστρας των Χρωμάτων, ερευνητή και κατασκευαστή αρχαιοελληνικών οργάνων. Τον Παναγιώτη Στέφο συνόδευαν ο Μιχάλης Στέφος και η Όλγα Στέφου, οι οποίοι άλλοτε με την χρήση των αρχαίων οργάνων και τραγουδώντας, άλλοτε με τον λόγο και άλλοτε με την αρχαιοελληνική αμφίεση και τη χρήση αρχαίων προσωπείων προκάλεσαν το ενδιαφέρον του κοινού.

Η σκηνοθέτης και ηθοποιός Ευαγγελία Θαλασσινή ερμήνευσε εντυπωσιακά επίσης ένα απόσπασμα από την τραγωδία του Σοφοκλή «Αντιγόνη» στα αρχαία ελληνικά, ενώ η ηθοποιός Ουρανία Φουρλάνου το απέδωσε στα νέα ελληνικά, με τη συμμετοχή του ηθοποιού Δημήτρη Βασαλάκη. Η «Αντιγόνη» αποτέλεσε επίσης το πρόσωπο έμπνευσης και για την ποίηση μίας νέας ποιήτριας, της Ήβης Μούσουρα, έργα της οποίας ερμηνεύθηκαν κατά τη διάρκεια της βραδιάς και από την ίδια, με αποκορύφωμα την ανάγνωση ενός πολύ όμορφου ποιήματός της αφιερωμένου στη Σελήνη, στο τέλος της παράστασης.

Η Νεκταρία Καραντζή, η οποία έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως μια από τις σημαντικότερες γυναικείες φωνές του βυζαντινού και του αρχέγονου παραδοσιακού μέλους και βρίσκεται αυτήν την περίοδο για μία ακόμα ευρωπαϊκή περιοδεία με τον σπουδαίο αρχιμουσικό και πιανίστα Βασίλη Τσαμπρόπουλο, έψαλλε και τραγούδησε βυζαντινά ψαλτοτράγουδα, δημιουργώντας κλίμα δέους και κατάνυξης με τη φωνή της σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στιγμιότυπο το οποίο σκηνοθετικά αγκάλιασε τον χώρο του αρχαίου θέατρου, με την ερμηνεύτρια να παρουσιάζει το a capella πρόγραμμά της αρχικά πίσω από το ιερό και σταδιακά να μετακινείται ενώπιον του κοινού, σχολιάζοντας παράλληλα με επεξηγηματικά σχόλια για τους θεατές την αντίστοιχη μετάβαση και την αδιάσπαστη συνέχεια και σύνδεση του αρχαίου ελληνικού μουσικού πολιτισμού με τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική και τη λαϊκή δημοτική παράδοση.

Μετείχαν επίσης το φωνητικό κουαρτέτο Μελιάδων Γένος ερμηνεύοντας παραδοσιακά τραγούδια σε διασκευές Γ. Κωνσταντινίδη αλλά και παραδοσιακοί μουσικοί από τη Νάξο που έπαιξαν τσαμπούνα και τουμπάκι.

Η παράσταση που πραγματοποιήθηκε με τη συνδιοργάνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, ολοκληρώθηκε σε κλίμα ενθουσιασμού με τη συμμετοχή των χορευτικών συνόλων του Λυκείου Χώρας Νάξου.

Οι φωτογραφίες από την παράσταση είναι της Ήβης Μούσουρα.
karantzi 2

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!