Η Απάντηση της ΑΕΠΙ στην Εφημερίδα των Συντακτών

H AEΠΙ απαντά στα δημοσιεύματα και ζητά την αποκατάσταση της αλήθειας.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
14/06/2016

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μεγάλη ανησυχία προέκυψε στο χώρο του τραγουδιού και όχι μόνο το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών που κάνει λόγο για «εν κρυπτώ» μεταφορά της ΑΕΠΙ στην Κύπρο εν όψει του νέου νομοσχεδίου για τα πνευματικά δικαιώματα και γενικότερα για την αδιαφάνεια της εταιρείας.

Η απάντηση της ΑΕΠΙ:


‎Η_ΑΕΠΙ_κοντά_στα_μέλη_της ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ!
Προς την Εφημερίδα των Συντακτών Μαρούσι, 14 Ιουνίου 2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΕΠΙ

Σε απάντηση των προσφάτων δημοσιευμάτων στην εφημερίδα σας, σχετικά με την ΑΕΠΙ, εφιστούμε τη προσοχή σας προς αποκατάσταση της αλήθειας, στα εξής꞉

Α.- Στα άνω άρθρα σας φιλοξενήσατε το από 21.3.2016 Πρακτικό του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας μας, που έχει δημοσιευθεί στο ΓΕΜΗ, με αυθαίρετη βεβαίως ανάγνωση και ερμηνεία του κειμένου του, που κατέληξε μάλιστα, μετά από δικά σας μεροληπτικά σχόλια σε κάκιστη παρερμηνεία. Η εφημερίδα σας, σύμφωνα με τους κανόνες της αντικειμενικής δημοσιογραφίας, όφειλε, πριν προβεί στα άνω δημοσιεύματα, να ζητήσει και την δική μας θέση, ώστε να εξακριβώσει την ακρίβεια και ορθότητα των εν λόγω δηλώσεων και να αποφευχθούν τα ατοπήματα, που διεπράχθησαν στον ευαίσθητο χώρο των ανθρώπων της τέχνης και του πνεύματος, από προχειρότητα και βιασύνη, θέλουμε να πιστεύουμε και όχι ηθελημένα.

Διότι από το άνω πρακτικό του Δ.Σ. της εταιρείας μας δεν προκύπτει η εξωχώρια εγκατάσταση των πνευματικών δικαιωμάτων, όπως διαστρεβλωτικά αναφέρετε στα κείμενά σας, αλλά αποτελεί τούτο απλά μια κίνηση και σκέψη, και μέρος των δράσεών μας ενόψει των κοινοτικών εξελίξεων, για επαναδιατύπωση των όρων και του πλαισίου της δραστηριότητάς μας, που δεν επιφέρει καμία συνέπεια στους δημιουργούς, αντιθέτως είναι προς όφελός τους. Καθόσον, μάλιστα, το πνευματικό έργο, από την αρχή της γένεσής του, είναι ένα διεθνές προϊόν, κυκλοφορεί δηλ. συγχρόνως σε όλο τον κόσμο, σήμερα δε με την τεράστια εξέλιξη της τεχνολογίας και την παγκοσμιοποίηση της χορήγησης των αδειών, απαιτεί άλλου είδους διαχείριση και προστασία, διότι έχει αλλάξει άρδην σε όλο τον κόσμο και ο τρόπος λειτουργίας των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης, σε ατομικό δηλ. αλλά και σε συλλογικό επίπεδο μεταξύ τους.

Β.- Ειδικότερα, η ΑΕΠΙ παρακολουθεί προσεκτικά τις πολλαπλές εξελίξεις στα θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις άλλες ηπείρους.
Οι εξελίξεις αυτές, τόσο σε νομικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, έχουν αναγκάσει τις Εταιρείες Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ανά τον κόσμο, να προσαρμόσουν τις πρακτικές τους και τις δραστηριότητές τους.

Όπως γνωρίζετε, η ραγδαία εξέλιξη των ψηφιακών και διασυνοριακών εκμεταλλεύσεων μουσικών και άλλων έργων, αλλά και η επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενοποίηση των ρεπερτορίων και η δημιουργία Hubs και one-stop shop αδειοδότησης και διαχείρισης, έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας των Εταιρειών Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Η ΑΕΠΙ συζητά και διαπραγματεύεται με αντίστοιχες εταιρείες τους τρόπους για την υλοποίηση των ανωτέρω στόχων.

Δεν χρειάζεται να τονίσουμε ότι όποιες αποφάσεις και λύσεις τελικά πάρει η ΑΕΠΙ, μαζί με τις συνεργαζόμενες Εταιρείες του εξωτερικού, έχουν ως σκοπό την αποτελεσματική προστασία των πνευματικών δημιουργών.

Γ.- Όσον αφορά στο σημερινό Νομοσχέδιο Πνευματικών Δικαιωμάτων, εκτός του ότι θα εξαφανίσει το Ελληνικό ρεπερτόριο και θα πλήξει την ΑΕΠΙ, στοχεύει στο να εξυπηρετήσει αποκλειστικά και μόνον αυτούς που κάνουν χρήση /εκμετάλλευση των πνευματικών έργων, υπονομεύοντας έτσι την επιβίωση των Ελλήνων πνευματικών δημιουργών.

Συγκεκριμένα διαβάστε με πολλή προσοχή το άρθρο 45 του Νομοσχεδίου, το οποίο με μια δαιδαλώδη, χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία, η οποία επαναλαμβάνεται κάθε 3 χρόνια, καταργεί τα διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα των δημιουργών

- να αδειοδοτούν τα έργα τους
- να προστατεύονται με ποινικές διατάξεις
- να εισπράττουν εύλογη αμοιβή από αυτούς που χρησιμοποιούν και πλουτίζουν εκμεταλλευόμενοι τα έργα τους

Επίσης, μεταξύ των άλλων αντικοινοτικών και αντισυνταγματικών διατάξεων, περιλαμβάνει και το περίφημο άρθρο 56.

Το ίδιο αυτό παρεμφερές άρθρο, είχαν μεθοδεύσει ορισμένα συμφέροντα, να το συμπεριλάβουν στον Ν. 2121/93, που ευτυχώς τότε οι άμεσα εμπλεκόμενοι στην επεξεργασία του υπό ψήφιση κειμένου του νόμου, γνωρίζοντας άριστα τα θέματα της πνευματικής ιδιοκτησίας και υπηρετώντας με πίστη το δίκαιο των δημιουργών του πνεύματος, δεν το συμπεριέλαβαν τελικά στο ψηφισθέν κείμενο του άνω νόμου 2121/1993, ο οποίος νόμος έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα με απόλυτη επιτυχία, επί 23 δηλ. συναπτά έτη και έχει προστατέψει σε μέγιστο βαθμό τους πνευματικούς δημιουργούς και το έργο τους, προάγοντας δι΄αυτού του τρόπου τον πολιτισμό στην χώρα μας, που συνεχίσει να είναι ένα από τα σοβαρά κεφάλαια της, εντός και εκτός αυτής

Δ.- Οι Έλληνες πνευματικοί δημιουργοί έχουν συνειδητοποιήσει τον μεγάλο κίνδυνο που διατρέχουν τα πνευματικά τους δικαιώματα, εάν ψηφιστεί το προτεινόμενο Νομοσχέδιο ως έχει, και με επιστολές τους προς τον Υπουργό Πολιτισμού αλλά και τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς κομμάτων, ζητούν την άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου και την επεξεργασία νέου από επιτροπή έμπειρων με βαθιά γνώση των θεμάτων και με αντικειμενική κρίση ειδικών επιστημόνων.

Σας κοινοποιούμε, με την παρούσα, πρόσφατη επιστολή Ελλήνων δημιουργών προς τον Υπουργό Πολιτισμού, με το παραπάνω αίτημα.

Από την ΑΕΠΙ

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!