Frank Zappa – Mothers : Οι ιστορικές γιουγκοσλαβικές συναυλίες κυκλοφορούν για πρώτη φορά

"Zappa ’75: Zagreb/Ljubljana" : 27 κομμάτια από μια σπάνια σύνθεση των The Mothers, πριν διαλυθούν
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Τελειωμό δεν έχουν οι κυκλοφορίες ανέκδοτου μουσικού υλικού του Frank Zappa με την κάθε μία να έχει τη δική ιδιαιτερότητα και σπανιότητα.

Το φθινόπωρο του 1975, προς το τέλος μιας τυπικά παραγωγικής και παραγωγικής χρονιάς που περιελάμβανε την κυκλοφορία του δίσκου One Size Fits All, μια ανοιξιάτικη περιοδεία με τον Captain Beefheart (καταγράφηθηκε στο ζωντανό άλμπουμ, Bongo Fury, που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο εκείνου έτος), και μια παράσταση ορχηστρικών έργων, ο Frank Zappa και το συγκρότημα του The Mothers έπαιξαν τις πρώτες και μοναδικές συναυλίες τους στη Γιουγκοσλαβία ενώ βρίσκονταν στη μέση της φθινοπωρινής τους περιοδείας.
Zagreb WebPreorder3
Το «Mothers of Invention Yugoslavian Extravaganza» όπως το ονόμασε ο Zappa έλαβε χώρα στο Ζάγκρεμπ και τη Λιουμπλιάνα (τώρα πρωτεύουσες της Κροατίας και της Σλοβενίας αντίστοιχα) στις 21 και 22 Νοεμβρίου 1975 με τη βραχύβια και ελαφρώς απογυμνωμένη σύνθεση των Mothers: Andre Lewis (πλήκτρα), Napoleon Murphy Brock (τενόρο σαξόφωνο και κύρια φωνητικά), Norma Bell (άλτο σαξόφωνο, φωνητικά), Roy Estrada (μπάσο) και Terry Bozzio (ντραμς). Ο Zappa, ο The Maestro φρόντισε να ηχογραφήσει αυτά τα ιστορικά σόου.

Στις 14 Οκτωβρίου, η Zappa Records/UMe θα κυκλοφορήσει το "Zappa ’75: Zagreb/Ljubljana", με τις καλύτερες ερμηνείες των γιουγκοσλαβικών συναυλιών του Frank Zappa και των The Mothers από τον Νοέμβριο του 1975 με την ακριβή σειρά του setlist του σόου από κάθε βραδιά για πρώτη φορά.
Zappa Zappa 75 Cover
Παραγωγή του Ahmet Zappa και του Zappa Vaultmeister Joe Travers, το ζωντανό άλμπουμ των 27 κομματιών διαθέτει σχεδόν δυόμισι ώρες εντελώς ακυκλοφόρητη μουσική και θα είναι διαθέσιμο ψηφιακά (26 κομμάτια χωρίς διαλείμματα δίσκου) ή σε 2 CD με ένα φυλλάδιο 32 σελίδων γεμάτο με φωτογραφίες της εποχής και της σύνθεσης από την Gail Zappa και τον John Rudiak με διορατικές σημειώσεις από τον Travers, μια συνέντευξη μεταξύ του και του μηχανικού ηχογράφησης Davy Moire που ηχογράφησε το σόου και δούλεψε με τον Zappa από το 1975-78, καθώς και έναν απολογισμό από πρώτο χέρι και μια εικονογράφηση από τον ντράμερ Terry Bozzio.
Έως τώρα η μόνη ηχογράφηση που κυκλοφόρησε ποτέ από αυτές τις συναυλίες ήταν μια εκτέλεση του "Black Napkins" από τη Λιουμπλιάνα που περιλαμβάνεται στην κυκλοφορία του 1996, Frank Zappa Plays The Music Of Frank Zappa: A Memorial Tribute; η έκδοση του "Black Napkins" που παρουσιάζεται εδώ είναι από το Ζάγκρεμπ.

Οι λεπτομέρειες γύρω από τις ηχογραφήσεις της συναυλίας είναι άγνωστες, αλλά με κάποιο τρόπο ηχογραφήθηκαν ημιεπαγγελματικά. Παρά το γεγονός ότι ο Zappa έκανε συνήθως περιοδεία με το Scully ½" 4-track recorder, αυτό το μηχάνημα δεν χρησιμοποιήθηκε και αντ 'αυτού οι παραστάσεις του Zagreb και της Ljubljana ηχογραφήθηκαν σε μια μορφή ½" 8-track. Μετά από επίπονη επεξεργασία των κασετών, τα κομμάτια ξαναμιξαρίστηκαν με επιτυχία από τον Craig Parker Adams στο Winslow Ct. Studios και σε mastered από τον John Polito στην Audio Mechanics, ενώ και οι δύο βοήθησαν επίσης στην αποκατάσταση του ήχου όπως χρειαζόταν. Μια αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι το κομμάτι "San Ber'dino" από τη Λιουμπλιάνα, το οποίο κατά κάποιο τρόπο δεν αποτυπώθηκε στο master 8 κομματιών και έτσι χρησιμοποιήθηκε η μίξη γραμμής από την κασέτα Nagra του Zappa.

Ο Zappa έφτασε στη Γιουγκοσλαβία μετά την κυκλοφορία του Bongo Fury, του άλμπουμ με τον Captain Beefheart που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο. Ενώ πολλά τραγούδια από το δίσκο συμπεριλήφθηκαν στο setlist, όπως τα: "Advance Romance", "Carolina Hard-Core Ecstasy" και "Muffin Man", ο Zappa έπαιξε στο κοινό με τραγούδια από τον ήδη μεγάλο τότε κατάλογό του, όπως τα "I Ain't Got No Heart", "How Could I Be Such A Fool" και "I'm Not Satisfied" από το ντεμπούτο των The Mothers Of Invention το 1966, Freak Out!, και μια σουίτα τριών τραγουδιών από το 1968: We're Only In It For The Money ("Lonely Little Girl", "Take Your Clothes Off When You Dance", "What's The Ugliest Part Of Your Body?" έως το "Camarillo Brillo" του 1973 που ξεχωρίζει από το Over-Nite Sensation. Επίσης τα "I'm The Slime" και "Dirty Love", καθώς και κομμάτια από το Apostrophe του 1974 και το One Size Fits All του 1975.
Zappa 75 ships on or around 14 October 2022
Ένα από τα κυριότερα σημεία του άλμπουμ είναι τα αυτοσχεδιαστικά οργανικά jam της συναυλίας, συγκεκριμένα τα "Chunga's Revenge" και "Zoot Allures", τα οποία ο Zappa χρησιμοποίησε ως παλέτα για να πειραματιστεί σε σόλο άλμπουμ του και να αανακαλύψει νέα riff από το συγκρότημα σε πραγματικό χρόνο. Εδώ ακούμε έργα σε εξέλιξη, όπως τις εμβρυϊκές εκδόσεις των "Filthy Habits", (1979, Sleep Dirt), "Five-Five-Five" (1981, Shut Up And Play Yer Guitar) και "Wind Up Workin' In A Gas Station» (1976, Zoot Allures).

Εκτός από τον πειραματισμό με νέες ιδέες, ο Zappa χρησιμοποίησε επίσης την ευκαιρία να κάνει προεπισκόπηση πιο ολοκληρωμένων συνθέσεων, όπως πρώιμες εκδόσεις των τραγουδιών του, "Black Napkins" και "Zoot Allures", που θα κατέληγαν στο ομώνυμο άλμπουμ τον επόμενο χρόνο.
ZAPPA LIVE NEW
Zappa '75: Zagreb/Ljubljana είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του Zappa, καθώς όχι μόνο καταγράφει τις μοναδικές εμφανίσεις του Zappa στη Γιουγκοσλαβία, τις πρώτες εκδοχές τραγουδιών που θα γνώριζαν και θα αγαπούσαν οι θαυμαστές, αλλά και αυτή τη μοναδική και σπάνια σύνθεση που θα διαλυόταν λίγο μετά τις παραστάσεις.

Όπως γράφει ο Travers στα liners, «Η Norma Bell θα έφευγε από το γκρουπ πριν από το 1976, ενώ και ο Andre Lewis και ο Roy Estrada θα απολύονταν τελικά μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας στις αρχές του 1976, αλλά η φιλία του Frank με τον Roy θα συνεχιζόταν. Ο Napoleon θα έφευγε και τελικά θα επέστρεφε το 1984. Ο Terry θα συνέχιζε να αποκτά εμβληματικό ανάστημα και παρόλο που θα έφευγε από το γκρουπ το 1978, η συνεισφορά του στη μουσική του Zappa θα παραμείνει για πάντα ως μία από τις πιο ξεχωριστές από ένα πολύ σημαντικό ντράμερ της καριέρας του FZ».

Preview: Zappa ‘75: Zagreb/Ljubljana 2 CD release

Zappa 75
Zappa '75: Zagreb/Ljubljana Track Listing
2CD

Disc 1

1. "Managua" (Live in Zagreb, November 21, 1975)
2. Stink-Foot (Live in Zagreb, November 21, 1975)
3. The Poodle Lecture (Live in Zagreb, November 21, 1975)
4. Dirty Love (Live in Zagreb, November 21, 1975)
5. How Could I Be Such A Fool (Live in Ljubljana, November 22, 1975)
6. I Ain't Got No Heart (Live in Ljubljana, November 22, 1975)
7. I'm Not Satisfied (Live in Ljubljana, November 22, 1975)
8. Black Napkins (Live in Zagreb, November 21, 1975)
9. Advance Romance (Live in Ljubljana, November 22, 1975)
10. Honey, Don't You Want A Man Like Me? (Live in Ljubljana, November 22, 1975)
11. The Illinois Enema Bandit (Live in Zagreb, November 21, 1975)
12. Carolina Hard-Core Ecstasy (Live in Zagreb, November 21, 1975)
13. Lonely Little Girl (Live in Zagreb, November 21, 1975)
14. Take Your Clothes Off When You Dance (Live in Ljubljana, November 22, 1975)
15. What's The Ugliest Part Of Your Body? (Live in Ljubljana, November 22, 1975)
16. Chunga's Revenge (Part I) (Live in Zagreb, November 21, 1975)

Disc 2

1. Chunga's Revenge (Part II) (Live in Zagreb, November 21, 1975)
2. Terry's Zagreb Solo (Live in Zagreb, November 21, 1975)
3. Zoot Allures (Live in Zagreb, November 21, 1975)
4. Filthy Habits (Prototype) (Live in Zagreb, November 21, 1975)
5. Camarillo Brillo (Live in Zagreb, November 21, 1975)
6. Muffin Man (Live in Zagreb, November 21, 1975)
7. I'm The Slime (Live in Ljubljana, November 22, 1975)
8. San Ber'dino (Live in Ljubljana, November 22, 1975)
Bonus Tracks
9. Wind Up Workin' In A Gas Station (Prototype) (Live in Ljubljana, November 22, 1975)
10. Terry's Ljubljana Solo (Live in Ljubljana, November 22, 1975)
11. Zoot Allures (Live in Ljubljana, November 22, 1975)

Πηγή: Zappa Records/UMe

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!