Αυτό είναι το πρώτο cd που πούλησε 1 εκατ. αντίτυπα

Δείτε για ποιο πρόκειται
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
11/12/2023

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η αντίληψη του κοινού για τη μουσική πηγάζει πάντα από το μέσο, στο οποίο την ακούει. Καθώς σε πολλούς μπορεί να αρέσει η ιδέα των άλμπουμ της σύγχρονης εποχής, έιναι πολύ διαφορετική η εμπειρία του να έχεις το βινύλιο μπροστά σου, παρά να ακούει το εκάστοτε συγκρότημα με μερικά κλικ στο Spotify. Κι ενώ το βινύλιο μπορεί να έχει αποθεωθεί στην εποχή του για τον «ζεστό» ήχο του, η έλευση των CD, οδήγησε πολλούς καλλιτέχνες να αναδιαμορφώσουν την καριέρα τους.

Καθώς έφτασαν τα CD τα πάντα τοποθετήθηκαν σε ένα μικρό συμπαγές δισκάκι, ο χώρος για τους μουσικούς διευρύνθηκε πολύ περισσότερο τώρα που δεν χρειαζόταν να ανησυχούν για τη διάρκεια του άλμπουμ. Για τόσα σπουδαία άλμπουμ που μπορεί να κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, η διάρκεια ήταν συνήθως πρόβλημα λόγω περιορισμένης χωρητικότητας του βινυλίου.

Από τότε που όλα είναι πιεσμένα στον δίσκο βινυλίου, τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά ονόματα θα προσπαθούσαν να κρατήσουν τους δίσκους τους σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, προκειμένου να βελτιώσουν τον ήχο της μίξης. Αν και ένα LP όπως το Rumours των Fleetwood Mac, για παράδειγμα, που είχε άψογη παραγωγή, έπρεπε να χάσει το τραγούδι «Silver Springs» για να ακουστεί σωστά το άλμπουμ στην τελική μίξη του.

Αφότου εισήχθησαν στη δεκαετία του 1980, τα συγκροτήματα άρχισαν να εκμεταλλεύονται αυτά που πρόσφεραν τα CD. Έχοντας περισσότερο χρόνο για να δουλέψουν, οι μπάντες άρχισαν να επεκτείνουν τα τραγούδια τους περισσότερο από ό,τι μπορούσαν αρχικά, με κλασικά άλμπουμ όπως το Hysteria των Def Leppard να πωλούνται μαζικά με διάρκεια πάνω από μία ώρα.

Από όλα τα άλμπουμ που επωφελήθηκαν από τις μεγαλύτερες λίστες κομματιών, κανένας άλλος καλλιτέχνης δεν τα κατάφερε τόσο καλά όσο οι Dire Straits. Έχοντας γίνει γνωστοί ως ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα της εποχής, ο Mark Knopfler μόλις άρχιζε να κάνει τα μαγικά του όταν άρχισε να δουλεύει στο άλμπουμ Brothers in Arms. Το άλμπουμ θα γινόταν ένας από τους πιο διάσημους ροκ δίσκους της εποχής και θα αποδεικνυόταν καθοριστικός για το μέσο του CD.



Μετά την επέκταση του μήκους των τραγουδιών, ούτως ώστε να ταιριάζει με τη διάρκεια του CD, το άλμπουμ θα γινόταν το πρώτο CD που θα πουλούσε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως, φτάνοντας τις 250.000 μόνο στη Βρετανία.

Πηγή: Far Out Magazine

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!