Και η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη στο Netflix

Ένα «δυνατό» κινηματογραφικό χαρτί στην πλατφόρμα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
18/08/2023

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
Φαίνεται πως ο σύγχρονος ελληνικός κινηματογράφος αποτελεί ένα εξαιρετικά δυνατό χαρτί για την πλατφόρμα του Netflix.

Μετά τις τρεις ταινίες του Γιάννη Σμαραγδή ( "El Greco", «Ο Θεός αγαπά το χαβιάρι» και «Καζαντζάκης») και την πολυβραβευμένη «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή, στην δημοφιλή πλατφόρμα έρχεται το αριστούργημα «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη.

Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο best seller της Ιωάννας Καρυστιάνη που υπογράφει και το σενάριο και είναι ένα μελόδραμα γεμάτο συναισθήματα και εικόνες της μαγευτικής Ανδρου, άψογα φωτογραφημένης από τον Σίμο Σακερτζή όπου γυρίστηκε. 

Η ιστορία ακολουθεί την 20χρονη Όρσα (Πηνελόπη Τσιλίκα), η οποία αγαπάει κρυφά και παράφορα τον υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ (Ανδρέας Κωνσταντίνου). Η μικρότερη αδελφή της, Μόσχα (Σοφία Κόκκαλη), θέλει να φύγει από την Άνδρο και να μην παντρευτεί ναυτικό, οι οποίοι απουσιάζουν από την οικογένειά τους, όπως οι υπόλοιπες γυναίκες του νησιού.

Η μητέρα τους, η Μίνα (Αννέζα Παπαδοπούλου), η οποία έχει παντρευτεί καπετάνιο, αγνοεί τις επιθυμίες τους και τελικά παντρεύει την Όρσα με τον καπετάνιο Νίκο Βατοκούζη (Μάξιμος Μουμούρης), και τη Μόσχα με τον πλέον καπετάνιο Σπύρο Μαλταμπέ. Τα δύο ζευγάρια ζουν στο ίδιο σπίτι, το ένα στον πάνω και το άλλο στον κάτω όροφο.



Μία από τις εμπορικότερες ταινίες

Η ταινία έκανε πρεμιέρα της στην Ελλάδα στις 5 Δεκεμβρίου 2013 και έκανε άνοιγμα τετραημέρου στην πρώτη θέση του box office με 60.312 εισιτήρια σε 107 αίθουσες Τη δεύτερη εβδομάδα είχε μικρή ποσοστιαία πτώση, κόβοντας 48.895 εισιτήρια, και βρέθηκε στη δεύτερη θέση του ελληνικού box office της εβδομάδας, πίσω από το Χόμπιτ: Η Ερημιά του Νοσφιστή. Η Μικρά Αγγλία παρέμεινε στις πρώτες 4 θέσεις του ελληνικού box office για εφτά εβδομάδες και παρέμεινε στο top 10 για οχτώ, έχοντας αποφέρει μέχρι τότε έσοδα ύψους 3.078.029 δολαρίων ΗΠΑ Η ταινία μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 2014 είχε κόψει 358.000 εισιτήρια.Συνολικά έκοψε 107.368 εισιτήρια μόνο στο 2014.

Η ταινία κατέλαβε τη δεύτερη θέση ανάμεσα στις ταινίες οι οποίες άρχισαν να προβάλλονται στην Ελλάδα το 2013, πίσω από το Χόμπιτ: Η Ερημιά του Νοσφιστή, και ήταν η εμπορικότερη ελληνική ταινία της χρονιάς.

Την εκπληκτική μουσική επένδυση υπογράφει η Κατερίνα Πολέμη.

Τα βραβεία

Η Μικρά Αγγλία ήταν υποψήφια για 13 βραβεία στα Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το 2014, κερδίζοντας τελικά έξι, τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Φωτογραφίας, Ήχου, Σκηνογραφίας, Ενδυματολογίας και Μακιγιάζ, τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη ταινία της χρονιάς.

Επίσης, διαγωνίστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαγκάης το 2014, κερδίζοντας τα βραβεία καλύτερης ταινίας, καλύτερου σκηνοθέτη και καλύτερης ηθοποιού, για την Πηνελόπη Τσιλίκα. Ήταν επίσης υποψήφια για Βραβείο Satellite Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Ήταν η πρόταση της Ελλάδας για καλύτερη ξενόγλωσση ταινία στα 87α Όσκαρ, αλλά δεν πήρε την πολυπόθητη υποψηφιότητα.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!