Η «Γη της Ιωνίας» του Ανδρέα Κατσιγιάννη στο Πολιτιστικό Ραδιόφωνο της ΕΡΤ 3

(ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ) Ανδρέας Κατσιγιάννης και Θωμάς Κοροβίνης στο «Τεχνηέντως» με τον Γιάννη Τσολακίδη.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας & Ανδρέας Κατσιγιάννης «Γη της Ιωνίας»

Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε από το Ogdoo Music Group, μια μοναδική έκδοση με τίτλο «Γη της Ιωνίας», η οποία είναι αφιερωμένη στα εκατό χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης. Πρόκειται για ένα cd με τραγούδια, ορχηστρικά θέματα και αφηγήσεις, που συνοδεύεται από ένα πολυσέλιδο βιβλίο με κείμενα και σημαντικά ανέκδοτα ντοκουμέντα από τη ζωή των Ελλήνων της Σμύρνης καθώς και των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στη Νέα Ιωνία Βόλου.

Τη μουσική και τη διεύθυνση παραγωγής υπογράφει ο συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης, σε συνεργασία με την περίφημη Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου. Την υποδειγματική επιμέλεια του βιβλίου έκανε ο συγγραφέας, ερευνητής του τραγουδιού και συνθέτης Θωμάς Κοροβίνης. Στην πολυσέλιδη έκδοση περιλαμβάνονται αδημοσίευτα ντοκουμέντα και σπάνιες γκραβούρες από το αρχείο του μελετητή του ρεμπέτικου Παναγιώτη Κουνάδη.

Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης μελοποίησε ποιήματα και στίχους των Κωστή Παλαμά, Γιάννη Ρίτσου, Οδυσσέα Ελύτη, Κ.Π.Καβάφη, Κώστα Μπαλαχούτη, Ισαάκ Σούση, Κώστα Καρτελιά, Μιμής Ντενίση, Πόλυ Κυριάκου, Θωμά Κοροβίνη και Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Τραγουδούν οι Μάριος Φραγκούλης, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Γιώργος Νταλάρας, Μπάμπης Στόκας, Λεωνίδας Μπαλάφας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μανώλης Μητσιάς, Ασπασία Στρατηγού, Ζαχαρίας Καρούνης, Νατάσα Θεοδωρίδου και Γιώργος Μπαγιώκης.

Τις αφηγήσεις έκαναν η Μιμή Ντενίση, ο Θωμάς Κοροβίνης, η Ελένη Κοκκίδου και η Χρύσα Παπά. Τόσο οι τραγουδιστές όσο και οι ηθοποιοί ανταποκρίθηκαν αφιλοκερδώς στο κάλεσμα του Ανδρέα Κατσιγιάννη.

Το ξεχωριστό εξώφυλλο επιμελήθηκε η Μαρίλη Κόλια, ενώ η παραγωγή της έκδοσης έγινε υπό την αιγίδα της δραστήριας Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες».

Με αφορμή την κυκλοφορία του δίσκου, το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Φεβρουαρίου ο δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Τσολακίδης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ανδρέα Κατσιγιάννη και τον Θωμά Κοροβίνη, στο πλαίσιο της εκπομπής του «Τεχνηέντως», που μεταδίδεται από το Ραδιόφωνο Πολιτισμού της ΕΡΤ 3 στους 9,58 fm.

Μάλιστα, με ανάρτησή του στη σελίδα του στο facebook ο Γιάννης Τσολακίδης σχολίασε, με τον δικό του, ξεχωριστό τρόπο, ένα από τα τραγούδια αυτής της δουλειάς:

Ιστορίες τραγουδιών.

Όταν ο καλλιτέχνης μεγαλώνει επιτυχώς. Και ωριμάζει.
Και αποδίδει σε αυτή την ώριμη περίοδο, πτυχές της φωνής και τρόπους ερμηνείας που ακουμπάν πια, τόσο πολύ στη σοφία του χρόνου και τις ανάγκες της ψυχής.
Ο λόγος για τον Γιώργο Νταλάρα. (Είναι γνωστό ότι είμαι «Νταλαρικός» το έχω δηλώσει αρκετές φορές. Αποτέλεσε τραγουδιστικό είδωλο από τα 15 μου. Επέτυχα νομίζω να μην το μεταφέρω αυτό στη δουλειά μου, στοιχειώδης αντικειμενικότητα. Όμως στις σελίδες μας, φίλες και φίλοι μου γράφουμε κάπως πιο ελεύθερα για τις εκτιμήσεις και προτιμήσεις μας).

Ακούστε το τραγούδι.
Αυτό το αριστουργηματικό «Εμβατήριο του Ωκεανού», τη σύνθεση του Ανδρέα Κατσιγιάννη, στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου. Και επιτρέψτε μου να πω, πόσο μου αρέσει ο Νταλάρας, τόσο ακόμη νεανικός σε εύρος και δύναμη, τόσο «μεγάλος»
στη γνώση πια, στίχου και μουσικής και διαχείριση της ερμηνείας του. Πραγματικά θαυμάζω, αυτή την «δρακογενιά» των τραγουδιστών του '70,
Νταλάρας, Πάριος, Μητσιάς, Γαλάνη, Αλεξίου…

Υ.Γ. Η μελοποίηση «αφουγκράστηκε» πραγματικά, την ποίηση.

Στο video μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το αφιέρωμα του Γιάννη Τσολακίδη στη «Γη της Ιωνίας», με καλεσμένους τον Ανδρέα Κατσιγιάννη και τον Θωμά Κοροβίνη.

Το βιβλίο & cd «Γη της Ιωνίας» κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group και μπορείτε να τo προμηθευτείτε εύκολα και γρήγορα ακολουθώντας αυτόν τον σύνδεσμο, καθώς επίσης και από τα e-shop των δισκοπωλείων, των μεγάλων βιβλιοπωλείων και των αλυσίδων λιανικής. Κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!