Αυλή των Χρωμάτων: Με Ζαφείρη Μελά και «Ανατολή» η εκπομπή του Σαββάτου

(VIDEO & PHOTOS) Ποιους άλλους διαλεκτούς υποδέχονται η Αθηνά Καμπάκογλου και ο Χρήστος Νικολόπουλος
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
“Η Αυλή των Χρωμάτων” με την Αθηνά Καμπάκογλου και το Χρήστο Νικολόπουλο, συνεχίζει το μουσικό της ταξίδι, με ένα Αφιέρωμα στα ελληνικά τραγούδια που έχουν δεχτεί τις επιρροές του ανατολίτικου μουσικού κόσμου.

Στο αφιέρωμά ερμηνεύουν κομμάτια της «δικής μας Ανατολής» οι: Ζαφείρης Μελάς, Ευδοκία, Βασιλική Νταντά, Μαρίνα Μανωλάκου.

Ποιος να ξεχάσει …τη "Ζιγκουάλα" που παραπέμπει σε μια Σουηδέζα τσιγγάνα… Το πρωτοερμήνευσαν ο Στέλιος Καζαντζίδης και η Μαρινέλλα, το 1959. Ένα τραγούδι που έκανε τότε πάταγο.

Το κομμάτι ερμηνεύει ο Ζαφείρης Μελάς.

Η "Μισιρλού" μιλούσε για μια όμορφη Αιγύπτια. Ένα τραγούδι με ιστορία 100 ετών και εκατοντάδες επανεκτελέσεις. Ξεκίνησε από την Αίγυπτο, πέρασε από την Ελλάδα κι έγινε τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Αρχικά, εκεί στη δεκαετία του ’20, γράφτηκε σε πιο αργό ρεμπέτικο τέμπο. Στην συνέχεια, ο Νίκος Ρουμπάνης, κυκλοφόρησε μια πιο ορχηστρική τζαζ εκδοχή, με ανατολίτικο άρωμα. Το 1960 η μελωδία της ελληνικής "Μισιρλού" ταξιδεύει στην Αμερική χάρη στον Αμερικανό – με λιβανέζικες ρίζες - κιθαρίστα Ντικ Ντέιλ, όταν του ζητείται να παίξει ένα ολόκληρο τραγούδι, πάνω σε μια χορδή της κιθάρας του.

«Έχει πολλές διασκευές σε Λίβανο, Περσία, Αμερική… Ξεκίνησε ως παραδοσιακό αδέσποτο…» ανέφερε η Αν/τρια καθηγήτρια Εθνομουσικολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και καλεσμένη στην εκπομπή Ρενάτα Δαλιανιούδη. Το 1994, η Μισιρλού γίνεται ξανά επιτυχία καθώς ακούγεται στο σάουντρακ της ταινίας Pulp Fiction. Το κομμάτι ερμηνεύει η Μαρίνα Μανωλάκου.

Στην παρέα της εκπομπής, σε ανατολίτικους ρυθμούς, η ηθοποιός Ελένη Φιλίνη ερμηνεύει το δημοφιλές "Πήγα σε μάγισσες"και λικνίζεται υπό τους ήχους της μουσικής του Χρήστου Νικολόπουλου.

Το τραγούδι, σε στίχους του Λευτέρη Χαψιάδη, πρωτοερμηνεύθηκε το 1985 από τη Γλυκερία και το Νίκο Παπάζογλου.

«Καραπιπερίμ» (Μες της Πόλης τα στενά), ένα κομμάτι του 1952, σε στίχους Σπύρου Περιστέρη και μουσική Γιάννη Παπαϊωάννου.

Παρομοιάζει το Καραμπιμπερίμ (μαύρο πιπέρι) με τη «γεύση» της μελαχρινής κοπέλας (Σεκερίμ). « Από αρχαιοτάτων χρόνων, όλες οι χώρες, περιοχές από Αίγυπτο, Τυνησία, Μαρόκο προς Ανατολή.. προσεγγίζουν με τον ίδιο τρόπο, το γυναικείο φύλο και αυτό, αποτυπώνεται και στο τραγούδι. Αποθεώνουν το γυναικείο σώμα, τις καμπύλες και το κάλλος..» λέει η Ρενάτα Δαλιανούδη. Τραγουδάει η Ευδοκία, χορεύει η καθ/τρια ανατολίτικου χορού, Πέννυ Μπαϊλή

Ακόμη ο ηθοποιός Νίκος Καραγεώργης που έπαιξε στο σήριαλ "Τα Καλύτερά μας Χρόνια" και το Μάρτιο επιστρέφει με την παράσταση "Αχ αυτή η γυναίκα μου", μας μιλά για τη γνωριμία του με τον Ζαφείρη Μελά και αναπολεί τη φιλία που είχε ο αείμνηστος πατέρας του Κώστας Καραγεώργης, με τον τραγουδιστή.

Ο καλλιτεχνικός επιμελητής της εκπομπής, Κώστας Μπαλαχούτης, στο ειδικό ένθετο, παρουσιάζει περιεκτικά και εύστοχα, πως η Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, συνέβαλε ώστε Ελλάδα και Ανατολή να αλληλοεπηρεαστούν. Άνθρωποι με διαφορετικές προελεύσεις και επιρροές, να συναντηθούν και η κουλτούρα της Ανατολής, να ριζωθεί βαθιά μέσα μας, εμπλουτίζοντας τον πολιτισμό και εν τέλει τη ζωή μας.

Το Σάββατο, λοιπόν, 26/2/2022 στην ΕΡΤ2, με την Αθηνά Καμπάκογλου και τον Χρήστο Νικολόπουλο, θα αποδράσουμε και θα διασκεδάσουμε με "τη δική μας Ανατολή".

Ενορχηστρώσεις και Διεύθυνση Ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός

Παίζουν οι μουσικοί:
Πιάνο: Νίκος Στρατηγός
Μπουζούκια: Γιάννης Σταματογιάννης – Δημήτρης Ρέππας
Βιολί: Μανώλης Κοτορρός
Ακορντεόν: Τάσος Αθανασιάς
Πλήκτρα: Κώστας Σέγγης
Τύμπανα: Λάκης Χατζηδημητρίου
Μπάσο: Νίκος Ρούλος
Κιθάρα: Βαγγέλης Κονταράτος
Κρουστά: Σπύρος Γλένης
DSC 9202
Παρουσίαση: Χρήστος Νικολόπουλος - Αθηνά Καμπάκογλου
Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης
Αρχισυνταξία: Αθηνά Καμπάκογλου

Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης - Νίνα Ντόβα
Εξωτερικός Παραγωγός: Φάνης Συναδινός

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Κώστας Μπαλαχούτης

Ενορχηστρώσεις/ Διεύθυνση Ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός
Σχεδιασμός ήχου: Νικήτας Κονταράτος
Ηχογράφηση-Μίξη Ήχου-Master: Βασίλης Νικολόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης
Μοντάζ: Χρήστος Τσούμπελης

Υπεύθυνη Καλεσμένων: Δήμητρα Δάρδα
Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Κώστας Λύγδας
Βοηθός Αρχισυντάκτη: Κλειώ Αρβανιτίδου
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Σοφία Καλαντζή
Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ Η δική μας Ανατολή 2
Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος
Στίχοι: Κώστας Μπαλαχούτης

Σκηνογραφία: Ελένη Νανοπούλου
Ενδυματολόγος: Νικόλ Ορλώφ
Διακόσμηση: Βαγγέλης Μπουλάς
Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!