Αφιέρωμα στον «Βάρδο Λαϊκό και Σαλονικιό» Στράτο Διονυσίου στο Δεύτερο Πρόγραμμα

(ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ) Με αφορμή την κυκλοφορία της βιογραφίας του που έγραψε και επιμελήθηκε ο Κώστας Μπαλαχούτης
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
«Στράτος Διονυσίου – Βάρδος Λαϊκός και Σαλονικιός»

Την Τρίτη 11 Μαΐου συμπληρώθηκαν 31 χρόνια από το «φευγιό» του Στράτου Διονυσίου. Δεν νομίζω λοιπόν πως υπήρχε καλύτερη μέρα για την κυκλοφορία της επίσημης βιογραφίας του, με τίτλο «Στράτος Διονυσίου – Βάρδος Λαϊκός και Σαλονικιός» που έγραψε και επιμελήθηκε ο Κώστας Μπαλαχούτης, ο οποίος βασίσθηκε σε συζητήσεις που είχε με τους γιούς του Διονυσίου (Άγγελο, Στέλιο Διαμαντή) και την μητέρα τους Γεωργία.

Το ταξίδι του Στράτου από τη γενέτειρα Νιγρίτα στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στην Αθήνα, τα πρώτα τραγούδια, η «θητεία» στις Αγροτικές Φυλακές Τίρυνθας, η ηχογράφηση του δίσκου με τον Μίμη Πλέσσα μέσα στη φυλακή και η μεγαλειώδης πορεία της δεκαετίας του ’80 είναι κάποια από τα κεφάλαια της μεγάλος διαδρομής του Στράτου που περιλαμβάνονται στο βιβλίο και διανθίζονται από πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό.

Για τον Στράτο Διονυσίου μιλούν παλιοί φίλοι και συνεργάτες του, αλλά και νεότεροι καλλιτέχνες που τον αγάπησαν ή επηρεάστηκαν από το έργο του. Ο Μάκης Μάτσας, ο παραγωγός Αχιλλέας Θεοφίλου, ο Δημήτρης Φεργάδης (διευθυντικό στέλεχος της Columbia και της Minos – Emi), o Φοίβος Δεληβοριάς, η Γιώτα Νέγκα, ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη αλλά και ο Θανάσης Πολυκανδριώτης, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Γιώργος Μαργαρίτης, ο Ορφέας Περίδης, ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, ο Νίκος Αναγνωστάκης, που μιλούν στην εισαγωγή του βιβλίου για τον λαϊκό βάρδο.

Περιλαμβάνονται επίσης μνήμες και αφηγήσεις των Απόστολου Καλδάρα, Μίμη Πλέσσα, Καίτης Γκρέυ, Στέλιου Καζαντζίδη, Γιώτας Λύδια, Βαγγέλη Περπινιάδη, Άκη Πάνου, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Αντώνη Ρεπάνη, Νίκου Καρανικόλα, Γιάννη Μωραΐτη, Μιχάλη Μενιδιάτη, Τάκη Σούκα, Τόλη Βοσκόπουλου, Χρήστου Νικολόπουλου, Γιώργου Νταλάρα, Χαρούλας Αλεξίου, Τάκη Μουσαφίρη, Αλέκου Χρυσοβέργη, Θοδωρή Μανίκα, Βαγγέλη Αρναουτάκη, ενώ ιδιαίτερο ρόλο έπαιξαν οι συνεντεύξεις του Διονυσίου στην Βίκυ Μιχαλονάκου αλλά και τους Τάσο Κουτσοθανάση, Γιώργο Παπαστεφάνου, Πάνο Γεραμάνη και Στέλιο Ελληνιάδη.

Το βιβλίο ολοκληρώνεται με αναλυτικό δισκογραφικό οδηγό της πορείας του Στράτου Διονυσίου στις 45 και 33 στροφές που επιμελήθηκε ο υπογράφων το παρόν κείμενο, όπως και μια παρουσίαση της συνεργασίας του με τον Απόστολο Καλδάρα στο δίσκο «Τα ορθόδοξα».
Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου, αλλά και τη συμπλήρωση 31 χρόνων από τη «φυγή» του, το βράδυ της Τρίτης 11 Μαΐου, το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας παρουσίασε ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στον Στράτο Διονυσίου, στο πλαίσιο της εκπομπής του Μιχάλη Γελασάκη.

Ο Κώστας Μπαλαχούτης παραβρέθηκε στο στούντιο του Δευτέρου Προγράμματος και μαζί με τον Άγγελο και τον Στέλιο Διονυσίου συνομίλησαν με τον Μιχάλη Γελασάκη για την πορεία του καλλιτέχνη, αλλά και για τον άνθρωπο Στράτο Διονυσίου. Ανάμεσα στα τόσα ωραία που ακούστηκαν, δεν μπορώ να μην σταθώ σε μια μαρτυρία του Άγγελου Διονυσίου, που αποκάλυψε πως ο Μίκης Θεοδωράκης παρακάλεσε κάποτε τον Στράτο Διονυσίου να πει κάποια τραγούδια του, αλλά ο Στράτος αρνήθηκε ευγενικά, για να μην «τα αδικήσει», όπως είπε.

Εκτός από το «ξεδίπλωμα» των αναμνήσεων, ο Άγγελος με τον Στέλιο τραγούδησαν ζωντανά κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της διαδρομής του πατέρα τους, συνοδευόμενοι από τους ξεχωριστούς μουσικούς Κώστα Ταστεμίρογλου (μπουζούκι) και Δημήτρη Ρέππα (κιθάρα). Toν ήχο φρόντισαν ο Γιάννης Γιαλίνης και ο Γιώργος Κωστόπουλος.

Στο video μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη την εκπομπή.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!