Αφιέρωμα στο Σωκράτη Σινόπουλο και την πολίτικη λύρα

(VIDEO) Την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου στις 18.00, στην εκπομπή «Ελλήνων Δρώμενα» στην ΕΡΤ3. 
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Κατατοπιστικό το ενημερωτικό δελτίο:

Ο Σωκράτης Σινόπουλος εκφράζει με τον πληρέστερο τρόπο την συνάντηση των παραδόσεων με την σύγχρονη δημιουργική μουσική πραγματικότητα της χώρα μας. Είναι ένας μουσικός, που βηματίζοντας στην ροή των δημιουργικών του χρόνων και συμμετέχοντας με την λύρα του σε δεκάδες σχηματισμούς από το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, διαμόρφωσε και αποκρυστάλλωσε το προσωπικό του μουσικό ύφος και ήθος, κατακτώντας περίοπτη θέση στην νέα μουσική εποχή.

Στα χέρια του η πολίτικη λύρα, ένα όργανο με βαθιά και ευρεία ιστορία, αναγεννήθηκε. Μέσα από την ελάχιστη έως μηδαμινή παρουσία της στα νεότερα χρόνια, έφτασε να πρωταγωνιστεί με μια νέα μουσική ταυτότητα, με νέα ηχοχρώματα, να συνοδεύει και να μετασχηματίζει στοιχεία της ελληνικής παράδοσης, με το προσωπικό του ύφος, σε μουσικές συνέργειες παγκόσμιου βεληνεκούς.

Οι αρχαίοι και νέοι μαζί ήχοι των χορδών του Σωκράτη Σινόπουλου, δονούν την ίδια την ιστορία… διαπερνώντας αφηγηματικά τόπους και χρόνους.

Η ανοιχτή ματιά του στις σύγχρονες προσεγγίσεις των μουσικών παραδόσεων, που για πολλά χρόνια εργάστηκε με αφοσίωση στην έρευνά τους και στην καταγραφή τους, εμφανίζει τα αποτελέσματά της στο δημιουργικό του έργο και στον προσωπικό του ύφος. Οι δρόμοι από τον πολίτικο λυγμό της λύρας του έως τις φωνές και τους κραδασμούς της δύσης περιπλέκονται αριστοτεχνικά, δημιουργώντας διαδρομές και ιστορικές αλληλουχίες με διευρυμένα συναισθήματα και εναγκαλισμούς στους μουσικούς τόπους.

Ο Σωκράτης Σινόπουλος αφηγείται στο φακό της εκπομπής την βιογραφική του πορεία και μας αποκαλύπτει την διαδικασία της προσωπικής του δημιουργικής διαδικασίας.

Μας ερμηνεύει στοιχεία από το σύνολο του έργου του όπου αναδεικνύει τις ιδιαίτερες εκφραστικές όψεις της πολίτικης λύρας του, συμπράττοντας με τους συναδέλφους λυράρηδες Στρατή Ψαραδέλλη, Χρυσάνθη Γκίκα και Δημοσθένη Καραχριστοδούλου.

Μας ερμηνεύει επίσης τη νεότερη αναγνωρισμένη διεθνώς μουσική του παραγωγή, συνεργώντας στο μουσικό του σχήμα Metamodal με τους Γιάννης Κυριμκυρίδης (πιάνο), Δημήτρη Τσεκούρα (μπάσο), Δημήτρη Εμμανουήλ (τύμπανα).

Ενώ η φωνή της Κατερίνας Παπαδοπούλου αναδεικνύει την άμεση σχέση της «ψυχογενούς» συγγένειας των «φωνητικών» χορδών της λύρας με την τραγουδιστική της έκφραση.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!