Αφιέρωμα στο σαντούρι στο «Αλάτι της Γης»

(PHOTOS) Με τον Λάμπρο Λιάβα.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020 και ώρα 13:00 στην ΕΡΤ1, ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μάς προσκαλούν σε μια γνωριμία με το «ελληνικό λαϊκό πιάνο»: το σαντούρι και το τσίμπαλο. Όργανα πολύχορδα, γεφυρώνουν Ανατολή και Δύση και διατρέχουν τα Βαλκάνια, αναπτύσσοντας μια εντυπωσιακή δεξιοτεχνία, καθώς έχουν τη δυνατότητα να παίζουν όχι μόνο τις μελωδίες και -ταυτόχρονα- την αρμονική και ρυθμική τους συνοδεία.

Η εκπομπή παρουσιάζει τους παλαιούς μεγάλους δεξιοτέχνες και την παράδοση του σαντουριού και του τσίμπαλου στις διάφορες περιοχές του Ελληνισμού: Μικρά Ασία, Ανατολικό Αιγαίο, Δωδεκάνησα, αλλά και στη στεριανή Ελλάδα (ως μέλος της παραδοσιακής «κομπανίας»).

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στους τρεις κορυφαίους μουσικούς και δασκάλους: Τάσο Διακογιώργη, Αριστείδη Μόσχο και Νίκο Καρατάσο.

Επίσης, γίνεται αναφορά στα «καφέ-σαντούρ» και στα «σαντουρόβιολα» της σμυρναίικης σχολής του ρεμπέτικου, καθώς και στο ρόλο του σαντουριού στο νεότερο λαϊκό και έντεχο-λαϊκό τραγούδι.

Συμμετέχει το μουσικό σχήμα «Εκατόχορδο» με τους μουσικούς: Κλέαρχο Κορκόβελο (τσίμπαλο), Ελένη Φίλιππα (σαντούρι-τραγούδι), Γιάννη Νιάρχο (κιθάρα-τραγούδι), Γλαύκο Σμαριανάκη (βιολί-τραγούδι), Χαρά Τσαλπαρά (ακορντεόν-τραγούδι), Τάσο Διακογιώργη, Αριστείδη Μόσχο και Νίκος Δήμητρα Χατζοπούλου-Ντουραλή (τραγούδι), Γιάννη Στάμου (κλαρίνο), Κλεάνθη Γληνό (κιθάρα) και Λουκά Μεταξά (κοντραμπάσο).

Χορεύουν μέλη της ομάδας «Χοροβάτες» (υπεύθυνος: Δημήτρης Ζέρβας).
8E873CD9 9817 4E6E B9AC 0567316BB807 1 105 c
ΕΡΤ1
Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 8 Μαρτίου 2020, στις 13:00

Έρευνα, κείμενα, παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης
Εκτέλεση παραγωγής: FOSS A.E.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!