Αφιέρωμα στην Καισαριανή «Από πέτρα και χρόνο»

(VIDEO) Ένα ξεχωριστό, τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη συνοικία της προσφυγιάς, του Σκοπευτηρίου, του «Χαράματος»
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

«Καισαριανή: Τόπος αντίστασης και μαρτυρίου»


Είναι περίεργο, αλλά αν και κατεβαίνω στην Αθήνα εδώ και πολλά χρόνια, ποτέ δεν είχα επισκεφτεί στον ιστορικό χώρο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής, εκεί που την Πρωτομαγιά του 1944 οι Γερμανοί, σε συνεργασία με τους ρουφιάνους συνεργάτες τους, εκτέλεσαν 200 πολιτικούς κρατούμενους, ως αντίποινα για τη δολοφονία, από αντάρτες του ΕΛΑΣ, ενός Γερμανού Στρατηγού και τριών συνοδών του στους Μολάους της Λακωνίας στις 27 Απριλίου 1944.

01.Kaisariani1 f

Πριν από ακριβώς ένα χρόνο, στις 30 Απριλίου 2019, σε ένα από τα ταξίδια μου στην πρωτεύουσα, παρακάλεσα τον λαϊκό συνθέτη Βαγγέλη Κορακάκη, τον άνθρωπο που ζει, δραστηριοποιείται, ξέρει την Καισαριανή όσο λίγοι και έχει γράψει ένα από τα ωραιότερα τραγούδια για το Μπλόκο της Καισαριανής  («Τα παιδιά της ερημιάς» με τον Γιώργο Νταλάρα), να πάμε στο Σκοπευτήριο για ένα προσκύνημα. Μαζί μας ήταν και ο καλός φίλος και ραδιοφωνικός παραγωγός Αλέξης Βάκης.

Μπαίνοντας στο Άλσος της Καισαριανής και αντικρίζοντας ένα παλιό ερειπωμένο κτίριο, ο Βαγγέλης μου είπε με «κοφτή» φωνή: «Έχεις φωτογραφική μηχανή;» «Έχω» του απάντησα. «Βγάλε τη μηχανή και τράβα φωτογραφίες...» Αν και δεν κατάλαβα γιατί επέμενε να φωτογραφίσω το ερείπιο, δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς. Η απορία μου λύθηκε, όταν φτάσαμε μπροστά στο κτίριο. Ήταν το θρυλικό «Χάραμα», το μεγάλο «σχολείο» του λαϊκού τραγουδιού, όπου μεγαλούργησαν ο Τσιτσάνης, ο Παπαϊωάννου, η Μπέλλου. Η συγκίνηση κορυφώθηκε στη συνέχεια, όταν βρεθήκαμε στον ιερό τόπο του Σκοπευτηρίου…

02.Kaisarianiharama f

«Μία σπουδή στην προσφυγιά»

Έτσι, όταν πριν από λίγες ημέρες, στις 9 Απριλίου 2020, προβλήθηκε από την ΕΡΤ 2 το τέταρτο επεισόδιο του νέου κύκλου της σειράς ντοκιμαντέρ «Από πέτρα και χρόνο», που ήταν αφιερωμένο στην Καισαριανή, τα μέρη για μένα ήταν γνώριμα πλέον.

Η σκηνοθεσία και το σενάριο ήταν του Ηλία Ιωσηφίδη, τα κείμενα και η παρουσίαση έγιναν από τον Λευτέρη Ελευθεριάδη, η διεύθυνση φωτογραφίας από τον Δημήτρη Μαυροφοράκη, το μοντάζ από τον Χάρη Μαυροφοράκη και η πρωτότυπη μουσική ήταν του Γιώργου Ιωσηφίδη.

Σεργιανώντας στους δρόμους, στα προσφυγικά σοκάκια, στο Σκοπευτήριο, στο «Χάραμα» και στη Μονή της Καισαριανής, μίλησαν για την πόλη ο Σπύρος Τζόκας (πανεπιστημιακός, συγγραφέας, πρώην Δήμαρχος Καισαριανής), ο Χρήστος Βοσκόπουλος (Δήμαρχος Καισαριανής) και ο Μίμης Χριστοφιλάκης (συλλέκτης, ιστορικός ερευνητής).

Νομίζω πως αξίζει να δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα στο video που ακολουθεί.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!