Δύσκολη η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα - Σε έκτακτη ανάγκη η Ν.Ρόδος

Πυρκαγιές και σε Αίγιο, Βοιωτία, Κάρυστο
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
23/07/2023

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ανεξέλεγκτη καίει για έκτη μέρα η φωτιά στη Ρόδο. Το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε τρία σημεία και συγκεκριμένα σε Ασκληπιείο, Λάερμα και στον Απόλλωνα προς Στεφάνια. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να διασωθεί ο οικισμός Ασκληπιείο ενώ προς το Κιοτάρι και νοτιοδυτικά προς το Γεννάδι χωματουργικά μηχανήματα δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες για να μην περάσει η φωτιά το ρέμα.

Από Απόλλωνα προς Στεφάνια οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς με τις δυνάμεις να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια ώστε να μην επεκταθεί η πύρινη λάιλαπα προς το πυκνό δάσος. Στα Λάερμα βρίσκεται το άλλο μεγάλο ενεργό μέτωπο με τα εναέρια μέσα να επιχειρούν να το περιορίσουν. Εν τω μεταξύ εκκενώθηκε προληπτικά η Ιερά Μονή Θάρρι όπου διέμεναν πέντε μοναχοί.



Λόγω της μεγάλη πυρκαγιάς που μαίνεται για έκτη συνεχόμενη ημέρα, η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Στα Λάερμα Ρόδου, η φωτιά έκαψε αποθήκες και οι φλόγες περικύκλωσαν την εκκλησία του χωριού.




Συνολικά έχουν αποσταλεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 6 μηνύματα 112 για οργανωμένες απομακρύνσεις οι οποίες ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας με γνώμονα την ασφάλεια των κατοίκων και ξένων επισκεπτών. Η εκκένωση αφορούσε 19.000 άτομα. Χιλιάδες τουρίστες και κάτοικοι του νησιού μεταφέρθηκαν και φιλοξενούνται σε πλοία, κλειστά γυμναστήρια, σχολεία και άλλους χώρους που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για αυτό τον σκοπό.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς σε ασφαλή σημεία κατοίκων και τουριστών που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου εκκενώθηκαν προληπτικά οι παρακάτω οικισμοί: Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μάσσαρη, Χαράκι αλλά και από ξενοδοχεία των περιοχών αυτών.



Πολλά άτομα ηλικιωμένα κυρίως, αλλά και άτομα με ειδικές ανάγκες απεγκλωβίστηκαν με υπηρεσιακά οχήματα της αστυνομίας, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός των πολιτών μετακινήθηκε με τουριστικά λεωφορεία, σκάφη του Λιμενικού και ιδιόκτητα πλοία που επιτάχθηκαν απο το ΛΣ.

Μάχη με τις φλόγες σε Αίγιο και Κάρυστο

Φωτιά ξέσπασε λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή Μαμουσιά στο Αίγιο με τους καπνούς να φαίνονται από τις παραλίες της περιοχής που είχαν γεμίσει ασφυκτικά…

Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πυρκαγιά είναι μεγάλη και υπάρχει κίνδυνος επέκτασης. Τα πρώτα σπίτια στην πλαγιά απειλούνται, με ένα σύννεφο καπνού να τα έχει σκεπάσει όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες.

Την εκκένωση του οικισμού Ποτάμι για προληπτικούς λόγους ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος.



Ο κ. Ραβιόλος ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «η φωτιά είναι πολύ μεγάλη, το ένα μέτωπο πάει απειλητικά προς το χωριό Ποτάμι γι' αυτό και ζήτησα πριν από λίγο να εκκενωθεί το χωριό».

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε τρεις διαφορετικές εστίες σε δασική έκταση στον Πλατανιστό Καρύστου Ευβοίας.



Για την κατάσβεσή της έχουν κινητοποιηθεί, μέχρι στιγμής, 26 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, εννέα οχήματα και δύο αεροσκάφη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το evima.gr, υπάρχουν δύο ενεργά μέτωπα στον Πλατανιστό και ένα μέτωπο φωτιάς στο Λινάρι Καρύστου

Φωτιά στην Υλίκη

Η φωτιά στην Υλίκη Βοιωτίας μαίνεται από το μεσημέρι με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της.

Ισχυρές δυνάμεις από εδάφους και αέρος μαζί με μηχανήματα έργου επιχειρούν στη φωτιά στην Υλίκη στη Βοιωτία, η οποία εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 15:00 το μεσημέρι και πήρε μεγάλες διαστάσεις απειλώντας την Ιερά Μονή Μαζαράκη.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!