Πέθανε ο θρυλικός «Σαμψών»

Ο Γιάννης Κεσκελίδης ήταν 90 ετών
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
΄Ηταν ένας παλαιστής του δρόμου που για πολλά χρόνια γύριζε την Ελλάδα, παρουσιάζοντας νούμερα στα οποία χρησιμοποιούσε τη μυθική του δύναμη.

Νοσηλευόταν από την περασμένη Δευτέρα με πνευμονία στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα».


sampswn i megali monaksia lugizei ton teleutaio laiko irwa.w l
Ο Σαμψών γεννήθηκε στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης και καταγόταν από οικογένεια με παράδοση στην πάλη. Ήταν οικογένεια ποντίων οι οποίοι έφθασαν και εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα ύστερα από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Όταν ήταν ακόμα σε μικρή ηλικία η οικογένεια του μετακόμισε στην Αθήνα όπου ασχολήθηκε από μικρός με τον αθλητισμό, καθώς εντάχθηκε στο δυναμικό του Πειραϊκού Συνδέσμου, ως αθλητής ελευθέρας πάλης.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής σε ηλικία μόλις δώδεκα ετών, ο νεαρός, δε δίστασε να τα βάλει με ένα Γερμανό αξιωματικό. Ο Γιάννης όχι μόνο πάλεψε, αλλά νίκησε τον εκπαιδευμένο στρατιώτη και έδειξε από νωρίς την κλίση του στην πάλη. Μεγαλώνοντας έκανε περιοδείες σε Ελλάδα και εξωτερικό, επιδεικνύοντας τη δύναμή του.

Τα επόμενα χρόνια διακρίθηκε σε σωρεία διοργανώσεων στη χώρα και στο εξωτερικό, ενώ από τη δεκαετία του '50 ασχολήθηκε με αγώνες επιδείξεως της τεράστιας δύναμής του σε ανοικτούς χώρους (πλατείες, πάρκα κλπ) δίνοντας παραστάσεις που τον κατέστησαν πάρα πολύ δημοφιλή, έως του σημείου από πολλούς να χαρακτηρισθεί σαν "λαϊκός ήρωας".
55103
Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014 διοργανώθηκε στη γειτονιά του, τη Νέα Ιωνία ο λαϊκός αγώνας δρόμου "Ολύμπιος Σαμψών" προς τιμή του. Ο Γιάννης Κεσκελίδης ήταν παρών, παραδίδοντας τα βραβεία στους νικητές.

Από τα πλέον γνωστά νούμερά του ήταν να ξαπλώνει στο δρόμο και πάνω από το σώμα του να περνούν τριαξονικά φορτηγά, ενώ όσοι τον είδαν ζωντανά έχουν να θυμούνται το ματωμένο του πρόσωπο, καθώς έσπαγε ξύλα και πέτρες με το κεφάλι του.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!