Νεκρός ο πρώην πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα

Είχε υπηρετήσει ως υπουργός οικονομικών επί Πινοτσέτ
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο πρώην πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα σκοτώθηκε όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε συνετρίβη στην κοινότητα Λάγο Ράνκο στην περιφέρεια Λος Ρίος, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο τη χιλιανή εφημερίδα La Tercera.

Ο Σεμπαστιάν Πινιέρα διετέλεσε πρόεδρος της Χιλής από το 2010 έως το 2014 και από το 2018 έως το 2022. Έχασε τη ζωή του σήμερα σε ηλικία 74 ετών όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε έπεσε σε λίμνη.

Γεννήθηκε στο Σαντιάγο την 1η Δεκεμβρίου του 1949 και ο πατέρας του ήταν πρεσβευτής στο Βέλγιο και στα Ηνωμένα Έθνη. Ένα από τα αδέρφια του υπηρέτησε ως υπουργός εργασίας επί καθεστώτος Αουγούστο Πινοσέτ. Είναι παντρεμένος με τη Σεσίλια Μορέλ Μόντες και έχουν 4 παιδιά.

Είχε υπηρετήσει ως υπουργός οικονομικών επί Πινοτσέτ

Έχει δηλώσει ότι είχε ψηφίσει αρνητικά στο δημοψήφισμα του 1988 για τον Πινοτσέτ. Την επόμενη χρονιά τέθηκε επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ερνάν Μπούτσι, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως υπουργός οικονομικών επί Πινοτσέτ. Το 1990 εξελέγη γερουσιαστής στο Ανατολικό Σαντιάγο και παρέμεινε στο αξίωμα ως το 1998. Λίγο αργότερα έγινε μέλος του κόμματος Εθνική Ανανέωση (RN).

Το 1992 αποπειράθηκε να κατέλθει υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της επόμενης χρονιάς, ωστόσο η εμπλοκή του σε σκάνδαλο, που έγινε γνωστό ως «Πινέιραγκεϊτ», έκανε τα σχέδιά του να ναυαγήσουν. Ειδικότερα, ο ίδιος μαγνητοφωνήθηκε να μιλάει στο τηλέφωνο με μ έναν φίλο του. Το απόσπασμα αποκαλύφθηκε και παίχθηκε στη διάρκεια πολιτικής εκπομπής στην τηλεόραση. Η συνομιλία, όπως αποκαλύφθηκε, είχε παράνομα ηχογραφηθεί από έναν στρατιωτικό.

Από το 2001 ως το 2004 ο Πινιέρα ήταν πρόεδρος του κόμματός του. Διεκδίκησε ξανά το αξίωμα του γερουσιαστή το 2001, ωστόσο παραιτήθηκε μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης ενός υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές από τον συνασπισμό του να μην υποστηρίξει τον Πινιέρα αλλά αντί αυτού να υποστηρίξει τον Χόρχε Αρανσίμπια.

Στις 14 Μαΐου 2005, σε μία ξαφνική κίνηση, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές εκείνης της χρονιάς. Στον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 11 Δεκεμβρίου έλαβε το 25,4% των ψήφων και ήρθε δεύτερος. Στον τελικό γύρο, που διεξήχθη στις 15 Ιανουαρίου 2006, ηττήθηκε από την Μιτσέλ Μπατσελέ, η οποία εξελέγη πρόεδρος με ποσοστό 53% των ψήφων.

Πρώτη φορά πρόεδρος
Ο Πινιέρα κατήλθε ξανά υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2009 και του 2010 και ήταν ο επικρατέστερος νικητής σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Στον πρώτο γύρο των εκλογών (13 Δεκεμβρίου 2009) προηγήθηκε με 44,05% έναντι 29,6% για τον αντίπαλό του και πρώην πρόεδρο, Εδουάρδο Φρέι. Καθώς κανείς εκ των δύο υποψηφίων δεν είχε λάβει ποσοστό άνω του 50%, έγινε και δεύτερος γύρος, στις 17 Ιανουαρίου 2010. Ο Πινιέρα εξελέγη πρόεδρος με 51,61% και ο Φρέι παρέμεινε δεύτερος με 48,39%.

Ο νέος πρόεδρος έχει υποσχεθεί ανάμεσα στα άλλα καλύτερη εκπαίδευση και τη βελτίωση των διεθνών σχέσεων με το Περού. Με την εκλογική του νίκη, η Δεξιά επέστρεψε στην εξουσία (με εκλογές) στη Χιλή έπειτα από 52 χρόνια. Είναι ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που εξελέγη στο ύπατο αξίωμα της χώρας. Η ορκωμοσία του έλαβε χώρα στις 11 Μαρτίου 2010.

Στις 17 Δεκεμβρίου 2017, ο Πινιέρα εξελέγη πρόεδρος της Χιλής για δεύτερη θητεία.Έλαβε το 36% των ψήφων, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των 8 υποψηφίων στις εκλογές του 2017. Στον δεύτερο γύρο, ο Πινιέρα αντιμετώπισε τον Αλεχάντρο Γουιλιέρ, ένα τηλεοπτικό παρουσιαστή ειδήσεων που εκπροσώπησε τη συμμαχία της Μπατσελέ Νέα Πλειοψηφία (Nueva Mayoría). Ο Πινιέρα κέρδισε τις εκλογές με το 54% των ψήφων.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!