Πέθανε η Ζωή Κουρούκλη

Μια από τις καλύτερες τραγουδίστριες των 60ς, η Ζωή Κουρούκλη, απεβίωσε την Πρωτομαγιά, σε ηλικία 81 ετών από την επάρατη νόσο, παραμονή της μεγάλης συναυλίας προς τιμήν της για οικονομική ενίσχυση στη δύσκολη περίοδο που διάνυε…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
01/05/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ήταν η πρώτη ξαδέρφη της Ζωής Λάσκαρη, η οποία από Κουρούκλη άλλαξε το επίθετό της σε Λάσκαρη γιατί η Ζωή ήταν τότε πρώτο όνομα. Η Zoe, όπως ήταν το όνομά της στην ποπ καριέρα της, την εποχή των ορχηστρών και των συγκροτημάτων, ήταν μια ανακάλυψη του Μίμη Πλέσσα, μια γοητευτική κοπέλα με κρυστάλλινη φωνή. Άλλωστε είχαν να μοιραστούν την αγάπη τους για την τζαζ μουσική.

Η Ζωή Κουρούκλη ξεκίνησε ως ελαφρά τραγουδίστρια κερδίζοντας το πρώτη της διάκριση με το τραγούδι «Εδώ Τελειώνει ο Ουρανός» που απέσπασε το δεύτερο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 1964. Ένα χρόνο μετά διαφώνησε με την εταιρία της για το δρόμο που θα ακολουθούσε στο τραγούδι και ακολούθησε το δρόμο της καρδιάς της που χτυπούσε για την ποπ μουσική της εποχής, ως το «Γιε Γιε Κορίτσι» και ακολουθώντας το ρεύμα της εποχής υιοθέτησε το όνομα Zoe. Έτσι έγινε η τραγουδίστρια των Stormies του Μάκη Σαλιάρη και του Αλέκου Καρακαντά (για μικρό διάστημα), που πλέον εμφανίζονταν ως Zoe and the Stormies. Οι λάτρεις των ελληνικών ταινιών θα θυμούνται την μεταξύ άλλων εμφάνισή τους στην ταινία «Ναι Ζει Κανείς ή Να Μην Ζει», με το τραγούδι «Άκου Με» (Μουσική - Στίχοι Κώστας Κλάβας) του 1966, με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα.

zoe & the stormies - let's shake baby 1965

Καρπός της συνεργασίας τους μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των 60ς, το 45άρι «Let’s Shake Baby / The Girl of Ye Ye» το 1965 στην Pan Vox.
31682564 1733965073361894 6732245457046601728 n
Αργότερα εντάσσεται στους Minis, μαζί με τον μπασίστα των Stormies, Θέμο Πέτρου, αλλά δεν είχαν ανάλογη επιτυχία και έτσι ακολουθεί σόλο καριέρα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’60 γνωρίζοντας μια σειρά από ποπ επιτυχίες που ήταν διασκευές ξένων τραγουδιών με ελληνικούς στίχους, όπως συνήθως γινόταν τότε. Μερικές από αυτές ήταν η «Τραμουντάνα» του Antoine, η μεγαλύτερή της, και τα «Χαμένα όνειρα» της Mary Hopkins. Από το 1965 έως το 1969 ηχογράφησε συνολικά 7 δίσκους των 45 στροφών. Το ίδιο διάστημα έχει συνεχείς παρουσίες στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης όπου εντυπωσιάζει με τις φωνητικές της δυνατότητες, επιτροπή και κοινό. Στο 3ο Φεστιβάλ είχε εντυπωσιάσει ερμηνεύοντας το πρώτο τραγούδι του Σταύρου Κουγιουμτζή «Περιστεράκι Μου» (1961).

ΖΩΗ ΚΟΥΡΟΥΚΛΗ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΚΙ ΜΟΥ

Επίσης η συμμετοχή της με το «Μην Λες Τίποτα» γνώρισε τέτοια επιτυχία που το τραγούδησε στα ισπανική και κυκλοφόρησε σε πολλές ισπανόφωνες χώρες αποσπώντας το 1ο Βραβείο στο 7ο Festival De La Cancion Mediterranean.

ΖΩΗ ΚΟΥΡΟΥΚΛΗ - ΜΗ ΛΕΣ ΤΙΠΟΤΑ (Α' ΕΚΤΕΛΕΣΗ)

Στη δεκαετία του 70 δεν είχε την ανάλογη επιτυχία και αποσύρεται από το τραγούδι μετά τον γάμο της. Μάλιστα είχε δεχθεί πρόταση από τον διάσημο συνθέτη Henry Mancini (γνωστός από την μουσική του Ροζ Πάνθηρα με τον Πήτερ Σέλλερς) να τον ακολουθήσει στην Αμερική, αλλά δεν τον το επέτρεψε ο τότε σύζυγός της. Επανήλθε στο προσκήνιο στη δεκαετία του ’90 μετά από αρκετά χρόνια απουσίας.

Ζωίτσα Κουρούκλη & The Stormies - Άκου με (1966)

Η συναυλία που είχε προγραμματιστεί για τις 2 Μαΐου στο Μαρούσι, με τη συμμετοχή πλήθους καλλιτεχνών για την ενίσχυση της Ζωής Κουρούκλη, θα πραγματοποιηθεί κανονικά, στη μνήμη της.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!