Ο Τίτος Πατρίκιος προτείνεται για Νόμπελ!

Η πρόταση προέρχεται από το γαλλικό παράρτημα της Διεθνούς Ένωσης Συγγραφέων.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Για τον λογοτέχνη και εκδότη Ντίνο Σιώτη που συντόνιζε την εκδήλωση «Πόλις - Ποίηση - Πολιτική» στο Megaron Plus, η ποίηση ορίζεται ως «μια τέχνη ουσιώδης που διακόπτει την πραγματικότητα». Ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος επιβεβαίωσε με το ξάφνιασμά του αυτόν τον άτυπο ορισμό, την αιφνίδια διακοπή της δικής του πραγματικότητας. Τη στιγμή που ο συντονιστής ανακοίνωνε πως το γαλλικό Pen - το παράρτημα της διεθνούς ένωσης συγγραφέων με παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες - τον προτείνει για Νομπέλ Λογοτεχνίας, εκείνος αρκέστηκε σε ένα γεμάτο αμηχανία «αλήθεια, δεν είχα ιδέα».

Ο λόγος πλέον ήταν δικός του. Όχι όμως για να μιλήσει για υποψηφιότητες και βραβεύσεις, αλλά για να τονίσει τη σχέση της ποίησης με την εξουσία. Μια σχέση αντιθετική, αλληλοσυμπληρούμενη και συγκρουσιακή. Που άλλοτε γέρνει τη ζυγαριά από τη μια μεριά και άλλοτε από την άλλη. «Η εξουσία συχνά καθοδηγεί την ποίηση, αυτό όμως οδηγεί στην κατάπνιξή της. Η εξουσία είναι ένα μαχαίρι που κόβει το ψωμί που τρώμε, μπορεί όμως να κόψει και το χέρι του εξουσιαστή» σχολίασε με νόημα ο Τίτος Πατρίκιος λίγο πριν αναφερθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά «προβλήματα» όσων αποτυπώνουν τις σκέψεις τους στο χαρτί. «Η αναζήτηση της σωστής λέξης, αυτό το μεγάλο πρόβλημα».

Στη φωτογραφία: Από αριστερά, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, ο καθηγητής Δημήτρης Μαρωνίτης, ο ποιητής Ντίνος Σιώτης που συντόνιζε τη συζήτηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης και ο ποιητής Αναστάσης Βιστωνίτης. 
21165566 13628 127p.limghandler
Της Γεωργίας Γεωργακαράκου
Πηγή: www.tanea.gr

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!