Μήνυμα από το 112: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Τα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων της Ηπείρου, της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και του Ιονίου έλαβαν μήνυμα από το 112.

Σε αυτό σημειώνονταν:

«Προειδοποιητικό μήνυμα για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις ανέμους από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 06/01/2024 έως απόγευμα Κυριακής 07/01/2024 στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας κατά τη διάρκεια των φαινομένων στις απολύτως απαραίτητες & ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

Σύμφωνα με στοιχεία του Meteo / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η μεταβολή του καιρού αναμένεται από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου με βροχές και καταιγίδες αρχικά στη δυτική Ελλάδα, οι οποίες γρήγορα, θα επεκταθούν στις περισσότερες περιοχές, εκτός των νοτιότερων νησιωτικών τμημάτων.

Οι τοπικά ισχυρές καταιγίδες στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, καθώς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ανεμοστρόβιλους.

Ακόμη αναμένονται σημαντικά ύψη βροχής στη δυτική Ελλάδα και πυκνές χιονοπτώσεις στα δυτικά ηπειρωτικά ορεινά.

Επίσης θα έχουμε νότιους ανέμους εντάσεως έως 7-8 μποφόρ με αποτέλεσμα μεταφορά σαχαριανής σκόνης, κυρίως στα νότια τμήματα της χώρας.
accprecip08012024
Φωτογραφία: meteo.gr

Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας στους κατοίκους για την επικείμενη κακοκαιρία:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμόδιων φορέων, όπως τροχαία κ.λπ.

Τέλος η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!