Η οικία Αλέκας & Πέλου Κατσέλη κατεδαφίζεται!

(VIDEO & PHOTOS) Το σπίτι - μνημείο όπου στεγάστηκε η φημισμένη Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη παίρνει το δρόμο για το βωμό της αντιπαροχής!
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Η μπουλντόζα έπιασε δουλειά αυτή τη βροχερή ημέρα προκειμένου να κατεδαφιστεί η εκπληκτικής αρχιτεκτονικής πρώην οικία της σπουδαίας δραματικής ηθοποιού Αλέκας Κατσέλη και του Μικρασιάτη θεατράνθρωπου συζύγου της Πέλου Κατσέλη. Την οικία αυτή που βρίσκεται στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου 38 στη Νέα Σμύρνη έχει κληρονομήσει εδώ και χρόνια η κόρη τους, γνωστή ηθοποιός και πολιτικός Νόρα (Ελεονώρα) Κατσέλη και ήταν η κατοικία της!

Είναι αδύνατον να διέσχιζε κανείς αυτόν το όμορφο δρόμο, από τους πιο όμορφους της Ν. Σμύρνης, και να μην σταματούσε στο σημείο αυτό να θαυμάσει το οίκημα που είναι μέσα στο πράσινο.

Πρόκειται ασφαλώς για μια πολύ δύσκολη απόφαση για την ίδια. Η Νόρα Κατσέλη έχει αναφερθεί τα τελευταία χρόνια στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω της δραματικής μείωσης της σύνταξής της.

Το σπίτι όπου στεγάστηκε η περιώνυμη Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη κι έβγαλε στο θέατρο σπουδαίους ηθοποιούς υπό την καθοδήγηση του σπουδαίου ηθοποιού, σκηνοθέτη και δασκάλου, για την οποία μιλούν με περηφάνια οι απόφοιτοί της, ήρθε η ώρα να κατεδαφιστεί.

Η ιστορία του σπιτιού αυτού ήταν αποτυπωμένη στις φωτογραφίες που ήταν κρεμασμένες στον εσωτερικό χώρο της οικίας της Νόρας Κατσέλη. Ένα σπίτι γεμάτο αναμνήσεις ανεκτίμητης ιστορικής αξίας.

Είναι κρίμα που το κράτος δεν επενέβη ώστε να γίνει διατηρητέο, αλλά και ο Δήμος Ν. Σμύρνης επίσης δεν είχε μια λύση να αξιοποιήσει το οίκημα καθότι αυτό αποτελεί κληρονομιά της Μικρασιατικής ιστορίας. Ωστόσο όμως ας μην ξεχνάμε ότι η τύχη του εκάστοτε οικήματος είναι καθαρά απόφαση του ιδιοκτήτη.

Ο Πέλος Κατσέλης γεννήθηκε στο Ναζλί της Μικράς Ασίας το 1907 και απεβίωσε στην Αθήνα στις 19 Αυγούστου 1981. Από το 1941 έως το 1946 δίδασκε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, το 1956 στη σχολή Σταυράκου και το 1957 ίδρυσε τη δικιά του δραματική σχολή. Ανάμεσα στους αποφοίτους της μεγάλης σχολής του Πέλου Κατσέλη ήταν οι: Δημήτρης Καταλειφός, Πάνος Σκουρολιάκος, Ζωή Ρηγοπούλου, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Μαίρη Βιδάλη, Άγγελος Σφακιανάκης, Φώτης Αρμένης, Ελένη Βουτυρά, ο αείμνηστος Νίκος Χύτας κ.α.

Η Αλέκα Κατσέλη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 19 Οκτωβρίου 1917 και απεβίωσε στις 11 Σεπτεμβρίου 1994.

Οι δύο κόρες τους είναι η ηθοποιός και πρώην βουλευτής Νόρα (Ελεονώρα) Κατσέλη, όπως και η επίσης πολιτικός και οικονομολόγος Λούκα (Λουκία Ταρσίτσα) Κατσέλη, σύζυγος του πρώην υπουργού Γεράσιμου Αρσένη.

Δείτε το υπέροχο σπίτι της Νόρας Κατσέλη.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!