Ο Μανώλης Λιδάκης στο Μουσικό Προαύλιο Badminton

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ VIDEO & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) Ο σπουδαίος λαϊκός τραγουδοποιός Δημήτρης Γκόγκος ή «Μπαγιαντέρας» είχε την τιμητική του το βράδυ της Πέμπτης 4 Ιουλίου 2013.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Προαύλιο του Θεάτρου Badminton, στα πλαίσια του Φεστιβάλ «Τα τραγούδια μας κι ένας συνθέτης», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Μιχάλης Κουμπιός.

«Τα τραγούδια μας» ερμήνευσε ένας από τους σημαντικότερους, λαϊκούς ερμηνευτές της γενιάς του και ο λόγος, βέβαια, για το Μανώλη Λιδάκη. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ προλόγισε, όπως πάντα, την εκδήλωση μιλώντας τόσο για το δημιουργό (συνθέτη, στιχουργό, μουσικό & ερμηνευτή) Δημήτρη Γκόγκο, τη ζωή και το έργο του, εστιάζοντας στο λόγο που του αποδόθηκε το προσωνύμιο «Μπαγιαντέρας» - όταν διασκεύασε κι έπαιξε στο μπουζούκι του, απόσπασμα από την οπερέτα «Μπαγιαντέρα» του Έμεριχ Κάλμαν - και τις εύφημους μνείες προσωπικοτήτων, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις κι ο Διονύσης Σαββόπουλος προς το έργο του, όσο και για το «ειδικό βάρος» του ερμηνευτή Μανώλη Λιδάκη, ο οποίος ευτύχησε να ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση αρκετά τραγούδια του συνθέτη, με γνωστότερο, ίσως, το «Και καρτερώ», στο δίσκο «Καράβι απόψε το φιλί» του 1992.

Το κοινό στο πραγματικά κατάμεστο Μουσικό Προαύλιο είχε την ευκαιρία να απολαύσει ένα πρόγραμμα γεμάτο από τις χαρακτηριστικότερες στιγμές της καριέρας του Μανώλη Λιδάκη, αφού εκτός από τις συνθέσεις του Μπαγιαντέρα, δεν έλειψε σχεδόν κανένα από τα κομμάτια που τον καθιέρωσαν στην καλλιτεχνική συνείδηση του κόσμου, είτε επρόκειτο για πρώτες δισκογραφημένες εκτελέσεις, είτε όχι, ενώ ακούστηκαν και αγαπημένα τραγούδια άλλων, καθώς και δείγματα από την τελευταία του δισκογραφική δουλειά με επαναπροσεγγίσεις έργων του Σταύρου Ξαρχάκου.

Χαρακτηριστικά - κι ανάκατα - αναφέρω τα «Πάλι πάλι», «Χαλκίδα», «Δεν είσαι πουθενά», «Ο γλάρος», «Γεια σου χαρά σου Βενετιά», «Το πρακτορείο», «Τα Μέγαρα», «Για να σε συναντήσω», «Ξημέρωμα 1ης Ιανουαρίου 2000», «Χαιρετισμοί», «Πριγκηπέσα», «Όσο βαρούν τα σίδερα», «Μαύρα μου μάτια», «Το θολωμένο μου μυαλό» κ.α. Ακούσαμε, επίσης, το ακυκλοφόρητο τραγούδι «Στο Γιώργο Ζαμπέτα», μια σύνθεση του Σωκράτη Μάλαμα σε στίχους αγνώστου, το οποίο και θα περιλαμβάνεται στην αναμενόμενη δισκογραφική συνεργασία του Λιδάκη με το Μάλαμα.

Ο Μανώλης Λιδάκης, που εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευδιάθετος κι επικοινωνιακός, ανταποκρίθηκε μέχρι και στις παραγγελίες του κόσμου, ενώ προς το τέλος του προγράμματος, η ερμηνεία του στον «Ηθοποιό» του Μάνου Χατζιδάκι υπήρξε καθηλωτική. Δεν έχουν ανακοινωθεί - ή δε γνωρίζουμε - άλλες προγραμματισμένες εμφανίσεις του καλλιτέχνη για το καλοκαίρι, όμως κλείνοντας, ας μου επιτραπεί η έκφραση που μου έμεινε στο μυαλό φεύγοντας χθες βράδυ απ' το Badminton: «Όπου τον πετύχεις, μην τον χάσεις»!

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!