Μ.Α.Ζ.Ι. με τον Γιώργο Νταλάρα και τα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή

(VIDEO) Ο Γιώργος Νταλάρας στη Θεσσαλονίκη με τα μεγάλα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

«Ξέρουμε να δίνουμε κι όχι να ζητάμε…»

 
Τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου η αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Μ.Α.Ζ.Ι. - Με Αλληλεγγύη Ζούμε Ισότιμα» διοργάνωσε μια τιμητική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για να βραβεύσει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για τη δωρεά ύψους €1.500.000, με την οποία υλοποιήθηκε από το Μ.Α.Ζ.Ι. το έργο της προμήθειας και εγκατάστασης ενός υπερσύγχρονου ψηφιακού αγγειογράφου, μοναδικού στη βόρεια Ελλάδα, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Η δωρεά του Ι.Σ.Ν. περιλαμβάνει ακόμη τον απαραίτητο εξοπλισμό, καθώς και την ανακατασκευή του χώρου όπου λειτουργεί ο ψηφιακός αγγειογράφος.

Η εκδήλωση, που παρουσίασε ο Αλέξης Κωστάλας, ξεκίνησε με την προβολή βίντεο για τις δράσεις του Μ.Α.Ζ.Ι., συνεχίστηκε με μια σύντομη ομιλία της Προέδρου του Μ.Α.Ζ.Ι. Αλεξάνδρας Γωγούση και με την προβολή βίντεο για το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Σειρά είχε η βράβευση του Ι.Σ.Ν. από τον Πρόεδρο της Minos - Emi και επίτιμο μέλος του Μ.Α.Ζ.Ι. Μάκη Μάτσα, ο οποίος αναφέρθηκε με δυο λόγια στην κομβική συνεργασία του Σταύρου Κουγιουμτζή με τον Γιώργο Νταλάρα. (Το βραβείο φιλοτέχνησε ο διεθνούς φήμης εικαστικός Κώστας Βαρώτσος). Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον εκπρόσωπο του Ι.Σ.Ν. Γιώργο Μιχαλακόπουλο, τον Κοσμήτορα Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. Θεόδωρο Δαρδαβέση και τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας και καθηγητή Ακτινολογίας του Α.Π.Θ. Παναγιώτη Πρασόπουλο. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο Ταμίας του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Ντούγκας προχώρησαν, ο πρώτος στη βράβευση του Μ.Α.Ζ.Ι. και ο δεύτερος στη βράβευση της Προέδρου του Μ.Α.Ζ.Ι. και μέλους του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αλεξάνδρας Γωγούση. Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η Αιμιλία Κουγιουμτζή, σύζυγος του Σταύρου.

Το λόγο είχαν τα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή από τον Γιώργο Νταλάρα (που συμμετείχε στην εκδήλωση αφιλοκερδώς), τον Ανδρέα Καρακότα, την Ασπασία Στρατηγού και την δεκαμελή ορχήστρα που αποτέλεσαν οι μουσικοί: Νίκος Ζέρβας (πιάνο / διεύθυνση ορχήστρας), Γιώργος Μάτσικας και Βασίλης Κορακάκης (μπουζούκι), Θανάσης Σοφράς (μπάσο), Χρήστος Ζέρβας (κιθάρα, φωνητικά), Άρης Ζέρβας (βιολοντσέλο), Μάνος Γρυσμπολάκης (ακορντεόν, φωνητικά), Αποστόλης Βαγγελάκης (πνευστά), Στράτος Σαμιώτης (κρουστά) και Δημήτρης Γκαβαρδίνας (τύμπανα). Τις ενορχηστρώσεις επιμελήθηκε ο Γιώργος Νταλάρας με τη συνεργασία του Νίκου Ζέρβα, τον ήχο ο Αντώνης Ζαχόπουλος και ο Βαγγέλης Κουλούρης και τους φωτισμούς ο Γιάννης Μανιατάκος.

Για άλλη μια φορά το κοινό της Θεσσαλονίκης έδειξε την αγάπη του στο έργο του Σταύρου Κουγιουμτζή, τραγουδώντας με σθένος από την αρχή μέχρι το τέλος στα περισσότερα τραγούδια και προκαλώντας τη συγκίνηση του Γιώργου Νταλάρα, ο οποίος, στα εβδομήντα του χρόνια, τραγούδησε με την ίδια δύναμη αλλά και ευαισθησία, που δεν διέφεραν σε τίποτα από τα χρόνια του ’70 και του ’80. Ιδανικοί συνοδοιπόροι δίπλα του, ο ξεχωριστός Ανδρέας Καρακότας (σταθερός συνεργάτης του Σταύρου Κουγιουμτζή επί σειρά ετών) και η Ασπασία Στρατηγού, για την οποία έχω ξαναγράψει, πως ίσως πρόκειται για την πληρέστερη ερμηνεύτρια που εμφανίσθηκε στο προσκήνιο τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

Θα ήταν βεβαίως παράλειψη, αν δεν σημείωνα πως μαζί με τα πανταχού παρόντα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή, βρήκαν θέση κάποια που δεν έχουν ακουστεί ιδιαίτερα στις συναυλίες του Γιώργου Νταλάρα, όπως το περίφημο χασαποσέρβικο «Τα χρέη της καρδιάς σου» σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου, από τον εμβληματικό δίσκο «Μικρές Πολιτείες»...

Το πρόγραμμα της συναυλίας


Μέρος 1ο

1) Σ’ αυτή την πόλη (στίχοι: Σταύρος Κουγιουμτζής) Γιώργος
2) Το πρώτο περιστέρι (Γιώργος Θέμελης) Γιώργος, Ανδρέας, Ασπασία
3) Ένας κόμπος η χαρά μου (Σταύρος Κουγιουμτζής) Γιώργος, Ανδρέας, Ασπασία
4) Δώσε μου το χέρι σου (Σώτια Τσώτου) Γιώργος
5) Τώρα που θα φύγεις (Μάνος Ελευθερίου) Γιώργος
6) Οι ελεύθεροι κι ωραίοι (Μάνος Ελευθερίου) Γιώργος
7) Θα ‘ταν δώδεκα του Μάρτη (Μιχάλης Μπουρμπούλης) Ασπασία
8) Χρόνια σαν βροχή (Μάνος Ελευθερίου) Ασπασία, Ανδρέας
9) Ήθελα να ‘μουνα πουλί (Σταύρος Κουγιουμτζής) Ανδρέας, Ασπασία
10) Ήσουν ωραία (Άκος Δασκαλόπουλος) Ανδρέας
11) Κάπου νυχτώνει (Σταύρος Κουγιουμτζής) Γιώργος
12) Αν ήτανε να σ’ αρνηθώ (Σταύρος Κουγιουμτζής) Γιώργος
13) Το σακάκι μου κι αν στάζει (Άκος Δασκαλόπουλος) Γιώργος
14) Στα ψηλά τα παραθύρια (Λευτέρης Παπαδόπουλος) Γιώργος, Ασπασία
15) Έτσι ειν’ οι άνθρωποι (Σώτια Τσώτου) Γιώργος
16) Χάντρα στο κομπολόι σου (Άκος Δασκαλόπουλος) Γιώργος
17) Μ’ έκοψαν με χώρισαν στα δυο (Γιώργος Θέμελης) Γιώργος
18) Στην αλάνα (Γιάννης Σπανός – Λευτέρης Παπαδόπουλος) Γιώργος

Μέρος 2ο

1) Το κόκκινο φουστάνι (Κώστας Κινδύνης) Ασπασία
2) Όμως δεν ξέρω (Μιχάλης Μπουρμπούλης) Ασπασία, Ανδρέας
3) Είναι πια καιρός (Σύννεφο και συννεφάκι) (Σταύρος Κουγιουμτζής) Ανδρέας, Ασπασία
4) Δίχως την καρδούλα σου (Άκος Δασκαλόπουλος) Ανδρέας, Ασπασία
5) Τρελοί και άγγελοι (Ντύλαν Τόμας) (Σταύρος Κουγιουμτζής) Γιώργος
6) Του κάτω κόσμου τα πουλιά (Μάνος Ελευθερίου) Γιώργος
7) Τα πρώτα λόγια (Παραδοσιακό, διασκευή: Σταύρος Κουγιουμτζής, στίχοι: Μάνος Ελευθερίου) Γιώργος
8) Ήταν πέντε, ήταν έξι (Σταύρος Κουγιουμτζής) Γιώργος
9) Όλα καλά (Σταύρος Κουγιουμτζής) Γιώργος
10) Ο ουρανός φεύγει βαρύς (Σταύρος Κουγιουμτζής) Γιώργος, Ανδρέας
11) Τα χρέη της καρδιάς σου (Μάνος Ελευθερίου) Γιώργος, Ανδρέας
12) Αυγερινό παράπονο (Άκος Δασκαλόπουλος) Ανδρέας, Γιώργος
13) Στα χρόνια της υπομονής (Μάνος Ελευθερίου) Ασπασία, Γιώργος
14) To πουκάμισο το θαλασσί (Άκος Δασκαλόπουλος) Όλοι
15) Ξενάκι είμαι και θα ‘ρθω (Παραδοσιακό, διασκευή & στίχοι: Σταύρος Κουγιουμτζής) Όλοι
16) Που ‘ναι τα χρόνια (Άκος Δασκαλόπουλος) Όλοι
17) Να ‘τανε το 21 (Σώτια Τσώτου) Όλοι
18) Μη μου θυμώνεις μάτια μου (Σταύρος Κουγιουμτζής) Όλοι

Υ.Γ: Δυστυχώς, λόγω της γνωστής απαγόρευσης που ισχύει σε χώρους όπως το Μέγαρο Μουσικής (Αθηνών και Θεσσαλονίκης) και το Ηρώδειο, δεν έχουμε στη διάθεσή μας οπτικοακουστικό υλικό (φωτογραφίες ή video), εκτός από κάποια αποσπάσματα από τη βράβευση που πραγματοποιήθηκε στην αρχή της εκδήλωσης, όπου επετράπη η βιντεοσκόπηση. Αν ψάξετε βέβαια λιγάκι στο διαδίκτυο, θα διαπιστώσετε πως ήδη έχουν διαρρεύσει αρκετά βίντεο και φωτογραφίες από τη συναυλία. Οπότε, μάλλον η «αστυνόμευση» δεν έγινε πολύ σωστά… (Τελικά, συμπεραίνω πως είναι καλύτερα να προσπαθείς να απαθανατίσεις τις στιγμές κρυφά κι ανώνυμα, παρά δηλώνοντας το όνομα και την ιδιότητά σου).

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!