«Κύτταρο» : Στα εγκαίνια της Rock Έκθεσης Τέχνης για τα 50 χρόνια του

(PHOTOS) Ιστορικά αντικείμενα, αφίσες, αρχειακό υλικό, πορτραίτα μουσικών, έκθεση φωτογραφιών  και όχι μόνο
«Κύτταρο» : Στα εγκαίνια της Rock Έκθεσης Τέχνης για τα 50 χρόνια του *Οι φωτογραφίες είναι του Γιάννη Αλεξίου
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Η κιθάρα του Ζωρζ Πιλαλι μοντέλο του ’38 National Duonian ζωγραφισμένη από τον Γιώργο Σταθόπουλο, το ιστορικό πιατίνι του Γιώργου Τρανταλίδη που χρησιμοποίησε στην ηχογράφηση του δίσκου «Ζωντανοί στο Κύτταρο» το 1971 με τους Socrates Drank The Conium το οποίο αγόρασε από το «Μάγκελ» στη Χαριλάου Τρικούπη στα 60s, το κόκκινο μπουφάν που δώρισαν οι UFO στους Socrates στην Αγγλία στην περιοδεία μαζί τους το καλοκαίρι του 1983 με την αναγραφή «Δημήτρης» στα αριστερά που είναι ο θρυλικός ηχολήπτης των Socrates o «Παζούζου» και το συλλεκτικό μπλουζάκι του Δημήτρη Πουλικάκου για τα 80 του χρόνια από την συναυλία του στο Κύτταρο...

Αυτά είναι μερικά από τα πολλά ιστορικά αντικείμενα που μαζί με ιστορικές αφίσες, πορτραίτα μουσικών φιλοτεχνημένα από τον Φώτη Σταματόπουλο, έκθεση φωτογραφιών από το αρχείο του Κυττάρου, αλλά και επιλεγμένες φωτογραφίες από τα live εκεί του φωτορεπόρτερ Χρήστου Κισατζεκιάν μπορεί κανείς να ανακαλύψει μεταξύ άλλων εκθεμάτων στην Rock Έκθεση Τέχνης που διοργανώνει το «Κύτταρο» για τα 50 χρόνια ιστορία πίσω του σε μια αναδρομική έκθεση από τις 20 έως 23 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», στην οδό Ηρακλειδών 66.
Asvestpoulos_-_Giakoumelos.jpgΗλίας Ασβεστόπουλος – Γιάννης Γιακουμέλος

Πέρασαν 50 χρόνια από το 1973 όταν το Κύτταρο ανέλαβε ο Ανδρέας Γιακουμέλος από τον Παύλο Ζέρβα που άνοιξε αυτή την rock όαση στο κέντρο της Αθήνας, το Νοέμβριο του 1970.

«Ο πατέρας μου πούλησε δύο σπίτια για να κρατήσει αυτό το χώρο» είπε ο Δημήτρης Γιακουμέλος, αδερφός του Γιάννη Γιακουμέλου, σημερινοί ιδιοκτήτες του Κυττάρου που κληρονόμησαν τη δουλειά του πατέρα τους, την σεβάστηκαν και την πήγαν μπροστά μαζί με τον Βασίλη Στάη, καλλιτεχνικό διευθυντή και υπεύθυνο προβολής και επικοινωνίας του live club κρατώντας ζωντανό το χώρο αυτό με ποιότητα.

«Η σπίθα να ξανανοίξει ο χώρος το 2006 ήταν το ντοκιμαντέρ για το Κύτταρο του Αντώνη Μποσκοΐτη.

Το Κύτταρο είναι το σποτ του μουσικού πολιτισμού της Ελλάδας» συμπλήρωσε ο ίδιος στην εκδήλωση που έλαβε χώρα την Τρίτη 19 Μαρτίου στην οποία ήταν καλεσμένοι μουσικοί, δημοσιογράφοι και φίλοι του Κυττάρου, μία μέρα πριν ανοίξει η έκθεση για το κοινό.
Boufan_Socrates.jpg
Το μπουφάν που έδωσαν οι UFO στους Socrates στην Αγγλία το καλοκαίρι του 1983

Στο Κύτταρο πρωτόπαιξαν οι Socrates Drank The Conium και ο Δημήτρης Πουλικάκος με τους Εξαδάκτυλος και μετά οι Δάμων και Φιντίας, το ντουέτο του Παύλου Σιδηρόπουλου και Παντελή Δεληγιαννίδη.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μουσικοί που έχουν περάσει από την σκηνή του Κυττάρου, παλιότεροι και νεότεροι, αλλά και άλλοι που σέβονται την ιστορία του.

Ανάμεσα σε τόσους είδαμε τους Magic de Spell (Θοδωρής Βλαχάκης, Γιώργος Αρχοντάκης, Γιώργος Σκαρλάτος), Ηλία Ασβεστόπουλο, Πασχάλη Αρβανιτίδη, Ηρακλή Τριανταφυλλίδη και Ειρήνη Τριανταφυλλίδη, Δημήτρη Μητσοτάκη, Αλέκο Αράπη, Έιντζελ Λο Βέρντε (Angel Lo Verde), Αντώνη Μιτζέλο, Κυριάκο Δαρίβα, Τζώννυ Βαβούρα, Θανάση Γκαϊφύλλια, Φοίβο Δεληβοριά, Νίκο Γιαννάτο, Θανάση Αλατά (Τα 4 Επίπεδα της Ύπαρξης), Γιώργο Γιαννιώτη, Γιώργο Βανάκο, Frank Panx (Panx Romana), Γιώργο Λαγγουρέτο, Γιώργο Καρανικόλα (Last Drive) Γιώργο Μαστορίδη (Spectrum), Μπέσσυ Αργυράκη και πολλούς άλλους.
Iraklis__Eirini_and_Friends.jpg
Ειρήνη Τριανταφυλλίδη, Ηρακλής Τριανταφυλλίδης, Ζωρζ Πιλαλί, Νίκος Γιαννάτος, Γιώργος Λαγγουρέτος

Ο Θανάση Γκαϊφύλλιας ανέφερε στο μικρόφωνο ότι «χαίρομαι γι’ αυτό που συμβαίνει. Το Κύτταρο επί 54 χρόνια αυτό που έχει είναι κάτι το μοναδικό, ένας χώρος διαμάντι».

Ο Τζώννυ Βαβούρας ακολούθως θυμήθηκε τα πρώτα χρόνια :

«Στο Κύτταρο πρωτοείδα τους Socrates Drank The Conium. Η ενέργεια που έδιναν στο σόου τους ήταν κάτι το μοναδικό. Είπα αυτό είναι που θέλω να γίνω. Με τους Socrates μας χώριζαν πέντε χρόνια. Πέντε χρόνια μετά ήμουν με τους Vavoura Band στο Κύτταρο. Ο χώρος αυτός έγινε ένα κομμάτι από τη ζωή μου. Οι Socrates είναι αξεπέραστοι. Ήταν και θα παραμείνουν το καλύτερο ελληνικό συγκρότημα. Τους ευχαριστώ που με οδηγούν επί 52 χρόνια σε αυτό που κάνω. Από τότε είτε με τους Vavoura Band είτε ως γκεστ εμφανίζομαι στο Κύτταρο».
Johnny_with_portraits.jpg
Ο Johnny Vavouras με φόντο τα πορτραίτα των Γιάννη Μαρκόπουλου και Διονύση Σαββόπουλου

Με τη σειρά του ο Ζωρζ Πιλαλί θυμήθηκε:

«Η πρώτη συναυλία που είδα στο Κύτταρο ήταν ο Διονύσης Σαββόπουλος με τους Λαιστρυγόνες. Αυτό που έβλεπες στο Κύτταρο δεν ήταν θέαμα. Έβλεπες οντότητες. Το μεγάλο μουσικό σχολείο ήταν οι Socrates με τον ιδιοφυή κιθαρίστα Γιάννη Σπάθα. Δεν ήταν ούτε καλός, ούτε κακός, ήταν ιδιοφυία. Το Κύτταρο ήταν η μόνη μας παρηγοριά. Θυμάμαι τον κύριο Ανδρέα στην πόρτα. Ήμουν το γούρι του…».
Pilali_guitar.jpg
Ο Πιλαλί έκλεισε με στίχους από την «Μπετονιέρα» του κατόπιν παραγγελίας ενός θαυμαστή.

Ο άνθρωπος που «έτρεξε» αυτή την έκθεση είναι ο Φώτης Σταματόπουλος που φιλοτέχνησε πάμπολλα πορτραίτα μουσικών και συγκροτημάτων που θα δείτε στην έκθεση με μεγάλη επιτυχία και μεράκι με εντυπωσιακό αποτέλεσμα καθότι ειδικεύεται στις διοργανώσεις εκθέσεων με έδρα την Κίνα όπου ζει και ήρθε για να στήσει όλη αυτή την έκθεση με στάσεις ανάσας στη φάρμα του στου Πύργο Ηλείας.
Fotis_Stamatopoulos.jpgΦώτης Σταματόπουλος η «ψυχή της έκθεσης»

Στη διάρκεια της εκδήλωσης έπαιξε σαξόφωνο πάνω σε γνωστά κομμάτια Ελληνικού Rock η Βάγια Καλαντζή.

Στην εκδήλωση είχε συμμετοχή το Όγδοο με παρουσία του βιβλίου του υπογράφοντα «Πρωτοπόροι του Ελληνικού Rock» που έχει μέσα πολύ…Κύτταρο καθώς τα περισσότερα συγκροτήματα και μουσικοί που περιέχονται έχουν περάσει από την σκηνή του, ενώ υπάρχει και πλούσιο φωτογραφικό υλικό στην έκδοση μετά από παραχώρηση από τα αρχεία του Κύτταρου.
Pasxalis__Gianniotis.jpg
Ο Πασχάλης συνομιλεί με τον Γιώργο Γιαννιώτη με το βιβλίο «Πρωτοπόροι του Ελληνικού Rock» στα χέρια

Στην έκθεση μπορείτε να δείτε ακόμη βίντεο με εμφανίσεις μουσικών στο Κύτταρο, ενώ έχουν προγραμματιστεί επίσης και ομιλίες, ενώ στο χώρο υπάρχει πολύ καλή rock μουσική από d.j. Όλα αυτά καθημερινά από 20 έως 23 Μαρτίου, από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα με ελεύθερη είσοδο.

H έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ανδρέα Γιακουμέλου.
420195961.jpg
419742930.jpg
420545695.jpg
*Οι φωτογραφίες είναι του Γιάννη Αλεξίου

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!