Κραουνάκης & Σπείρα Σπείρα: Πρεμιέρα του αριστοφανικού καταπέλτη «Μπεεε!!!» (ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ)

(PHOTOS) Σατιρική και καυστική, από τα κείμενα μέχρι τα τραγούδια, δεν άφησε τίποτα ασχολίαστο. Κόμματα, πολιτευόμενοι και ψηφοφόροι, από την άκρα δεξιά έως την άκρα αριστερά
Κραουνάκης & Σπείρα Σπείρα: Πρεμιέρα του αριστοφανικού καταπέλτη «Μπεεε!!!» (ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ) Φωτογραφία: Μαρία Φιλιππάκη
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
βάλλονται περίτεχνα, με τον πιο έξυπνο, ανάλαφρο και ξεκαρδιστικό τρόπο.

Πρεμιέρα έκανε το Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2014, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης η παράσταση «Μπεεε!!!» με το Σταμάτη Κραουνάκη

και την ομάδα ελληνικού, μουσικού θεάτρου Σπείρα Σπείρα, ένα θέαμα ποικιλιών – όπως δικαίως αυτοσυστήνεται. Η ιδέα του Σταμάτη Κραουνάκη, «Μπεεε!!!», πήρε σάρκα και οστά μπροστά στο κοινό λίγα λεπτά μετά τις εννέα το βράδυ, με τα φώτα να χαμηλώνουν και τους μουσικούς - Άρη Βλάχο, Παντελή Τζιάλα, Αλέξανδρο Γκινάλα και Πέτρο Σταμέλο - και τα μέλη της Σπείρας Σπείρας - Αθηνά Αφαλίδου, Χρήστο Γεροντίδη, Αναστασία Έδεν, Τζέρομ Καλούτα, Σάκη Καραθανάση, Χρήστο Μουστάκα, Κώστα Μπουγιώτη, Μαρία Κοσκινά και Γιώργο Στιβανάκη - να εμφανίζονται επί σκηνής, ενώ ο Σταμάτης Κραουνάκης έκανε την ηχηρή είσοδό του λίγο αργότερα.

Σε μίνιμαλ, αλλά και υπερπαραγωγή σκηνικό κινήθηκαν Σπείρα Σπείρα και Σταμάτης Κραουνάκης. Οι πρώτοι, μάλιστα, ήταν εντυπωσιακοί και προσεγμένοι μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας, φορώντας τα φαντασμαγορικά κουστούμια της Αρλήν Νταίηβις και του οίκου «Βεστιάριο», τα ιδιαίτερα παπούτσια του Γιώργου Παπαδόπουλου και μακιγιαρισμένοι άκρως αριστοφανικά από τον Γιάννη Παμούκη.

Με τη βοήθεια της ζωντανής ορχήστρας, Σπείρα Σπείρα και Σταμάτης Κραουνάκης τραγούδησαν μουσικές του ίδιου και του Άρη Βλάχου – ο οποίος έχει αναλάβει και την ενορχήστρωση της παράστασης. Ακούστηκαν γνωστές δημιουργίες του Κραουνάκη, αλλά και άλλες ελληνικές και ξένες, αγαπημένες μουσικές προσαρμοσμένες σε νέο, σατιρικό στίχο. Οι χορογραφίες του Φωκά Ευαγγελινού, αλλά και η ίδια η κινησιολογία των Σπείρα Σπείρα, έντυσαν τα τραγούδια, ενώ οι μουσικές εναλλάσσονταν έξυπνα με τα καυστικά κείμενα των Δημήτρη Μανιάτη, Φώτη Μιχαλόπουλου και Σταμάτη Κραουνάκη.

Με αστείρευτη ενέργεια, όλοι, μουσικοί και ηθοποιοί κατέθεσαν τη ψυχή τους επί σκηνής. Ο Σταμάτης Κραουνάκης έδωσε τα ρέστα του με τα ξεσπάσματά του, παραδόθηκε στο κοινό και αυτό σε εκείνον. Σε ένα κλίμα διονυσιακής γιορτής, οι καλλιτέχνες ως άλλοι Σάτυροι με σόλο τραγουδιών, ντουέτα, χορωδιακά αποδοσμένα τραγούδια, stand up comedy και θεατρικούς διαλόγους δεν άφησαν το θεατή να πάρει ανάσα, συνεπαίρνοντάς τον.

Συνολικά, πρόκειται για μια παράσταση καταπέλτη. Σατιρική και καυστική, από τα κείμενα μέχρι τα τραγούδια, δεν άφησε τίποτα ασχολίαστο. Κόμματα, πολιτευόμενοι και ψηφοφόροι, από την άκρα δεξιά έως την άκρα αριστερά, βάλλονται περίτεχνα, με τον πιο έξυπνο, ανάλαφρο και ξεκαρδιστικό τρόπο. Ενδεικτικά, δε μένουν απ’ έξω το τηλεοπτικό κανάλι Mega, ο νεοφιλόσοφος Στέλιος Ράμφος, η Άννα Παναγιωταρέα, οι hipsters και άλλοι πολλοί. «Πρόβατα είμαστε όλοι!» φωνάζουν με το «Μπεεε!!!» τους στο κοινό η Σπείρα Σπείρα και ο Σταμάτης Κραουνάκης και αυτό ξεκαρδίζεται μέχρι δακρύων.

Τέλος, σαν άλλο αριστοφανικό έργο, έθιξε ζητήματα πικρά χωρίς να πικράνει, με τον πιο αστείο τρόπο χωρίς συγχρόνως να αποδυναμώσει τη σοβαρότητά τους. Θα έλεγε κανείς πως έδωσε τροφή για σκέψη για το σπίτι στο κοινό, κι αυτό το έκανε έμμεσα, χωρίς να δίνει κατευθυντήριες γραμμές και λύσεις, κλείνοντας μονάχα με ένα ευχολόγιο και με το «Αυτή η νύχτα μένει» και τον παραλλαγμένο στίχο του «Το λάδι εδώ να κάψετε, να ξαναβρούμε το ταξίδι…».

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!