«Και καθιστοί είστε ωραίοι»

Magic De Spell – Ενδελέχεια – Υπόγεια Ρεύματα: Ροκ συναυλία με..μάσκα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Μέσα σε μια μέρα που είχε καύσωνα και η θερμοκρασία ανέβηκε στους 37 βαθμούς στην οποία οι πενηντάρηδες πολύ δύσκολα θα άφηναν τη δροσιά του κλιματιστικού για να δουν τη γενιά τους να ροκάρει, γυρίζοντας δύο – τρεις δεκαετίες πίσω, μάλλον πιάστηκαν απληροφόρητοι. Και αυτό γιατί όσοι έμειναν σπίτι τελικά έχουν χάσει επαφή με τα μουσικά δρώμενα καθώς τα τρία συγκροτήματα που έπαιξαν στην Τεχνόπολη για περίπου χίλιους καθήμενους έχουν φωνή σήμερα και μάλιστα δυνατή.

Δύο από τα πιο σημαντικά συγκροτήματα της δεκαετίας του 90 και ένα παλιότερο από την ανατολή του 80 παρουσίασαν την εξέλιξή τους με νέο μουσικό προφίλ, μέλη - αν και παίζουν αρκετό καιρό μαζί οι περισσότεροι – συνδυάζοντας τα σετ τους με καινούργιο και παλιότερο υλικό. Η σειρά που βγήκαν τα γκρουπ ήταν : Magic De Spell – Ενδελέχεια (Δ. Μητσοτάκης – Π. Κατσιμάνης) – Υπόγεια Ρεύματα.

15Κλιούμης – Λαγγουρέτος – Μητσοτάκης – Μποτής

Ήταν μια περίεργη συναυλία καθώς υπήρχαν μέτρα λόγω covid-19 και αποστάσεις ασφαλείας από την είσοδο ακόμη που γινόταν απαραίτητα με μάσκα – μέσα μπορούσες να τη βγάλεις - έως τα καθίσματα που ήταν σε δυάδες και με απόσταση ασφαλείας από τα διπλανά τους. Ωστόσο είχε στηθεί ένα μεγάλο και ωραίο stage για πρώτη φορά μπροστά στην μεγάλη αίθουσα δεξιά της εισόδου και τα άσπρα καθίσματα ήταν απλωμένα σε δύο επίπεδα σε ένα σημείο που δεν υπήρχαν σε παλιότερες συναυλίες στο μέρος αυτό. Ακόμη και το μπαρ είχε αλλάξει θέση. Οι διοργανωτές έκαναν ότι μπορούσαν για να «γλυκάνουν» όσο το δυνατό την ατμόσφαιρα μέσα στα όρια που τέθηκαν για την διεξαγωγή της συναυλίας. Μερικά από αυτά ήταν οι καθήμενοι να μένουν καθιστοί και το πολύ να σηκωθούν επί τόπου χωρίς να απομακρυνθούν από τη θέση τους. Οι άνθρωποι της ασφάλειας της συναυλίας φρόντιζαν γι’ αυτό.

1 end
Παναγιώτης Κατσιμάνης – Δημήτρης Μητσοτάκης

«Και καθιστοί είστε ωραίοι !» είπε κάποια στιγμή ο Δημήτρης Μητσοτάκης και ξεκίνησε να τραγουδά τον «Κατάδικο» από τις Χάρτινες Σαΐτες του ’99 σε μουσική Κατσιμάνη και στίχους Μητσοτάκη. Αυτό το δίδυμο της ιδρυτικής σύνθεσης των Ενδελέχεια που το πλαισίωναν ένα κιθαρίστας (δεύτερη κιθάρα), ένας μπασίστας κι ένας ντράμερ έκανε το «γκελ» στη συναυλία. Οι δύο ήταν το πιο δημιουργικό κομμάτι στο συγκρότημα καθότι έγραφαν τους στίχους και την μουσική. Το σημερινό τους προφίλ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Π. Κατσιμάνης έχει εξελιχθεί σε κιθαρίστα εξαιρετικό σε σημείο να λες που ήσουν τόσα χρόνια και τι έχασα που δεν σε έχω δει, ιδανικός για το σκληρό σημερινό ήχο της παραγωγής νέων τραγουδιών του Δ. Μητσοτάκη τα οποία υποστηρίζει παιχτικά. Από την άλλη ο Δ. Μητσοτάκης από ντράμερ των Ενδελέχεια έχει γίνει περφόρμερ της ηλεκτρικής μπάντας, βασικός τραγουδιστής που παίζει και ακουστική κιθάρα και μάλιστα είναι πολύ καλός κι επικοινωνιακός στην σκηνή.

2 end
Η συναυλία τους στην Τεχνόπολη ήταν κάτι παραπάνω από πετυχημένη καθώς αυτό το «γκελ» που λέμε ήταν ότι κατάφεραν σε μια βραδιά με όρια να απελευθερώσουν τον κόσμο και να τραγουδά μαζί τους. Ο χρόνος φαίνεται να δικαιώνει το ρεπερτόριο των Ενδελέχεια που μπορεί στα χρόνια των δημιουργικών χρόνων τους με 8 άλμπουμ στο ενεργητικό τους να μην ήταν το γκρουπ που έκανε το «γκελ» όμως αυτό ήταν άδικο για την ποιότητα του συγκροτήματος που φαίνεται να το δικαιώνει ο χρόνος καθώς παίρνουν τη θέση που τους αξίζει στο ελληνικό rock. To κοινό τους ποτέ δεν ήταν μεγάλο, αλλά τα τραγούδια τους άντεξαν στο χρόνο και πέρασαν στην επόμενη γενιά που ήταν εκεί στην Τεχνόπολη και τραγουδούσε μαζί τους.

0 end
Ο Γιώργος Λαγγουρέτος των De Spell

Την συναυλία άνοιξαν οι πιο παλιοί Magic De Spell (Θοδωρής Βλαχάκης – drums, Δημήτρης Μποτής – keyboards, Γιώργος Αρχοντάκης – μπάσο, Γιώργος Λαγγουρέτος – φωνή, Βαγγέλης Θεοδωράκης – κιθάρες) που θα υπέθετε κανείς ότι θα έβγαιναν τελευταίοι, ίσως για να σπάσει ο πάγος σε μια rock συναυλία που δεν είχε προηγούμενο με τέτοια μέτρα και κανείς δεν ήξερε ποια θα ήταν η αντίδραση του κόσμου με τέτοια ζέστη κιόλας. Μια σειρά από επιτυχίες τους όπως τα Νίψον Ανομήματα Μη Μόναν Όψιν, Παγκόσμιος ο Τρίτος (Εδώ), Τέρμα το Διάλειμμα, η διασκευή Βιετνάμ Γιε-Γιε, η πρόσφατη επιτυχία Ο Γιάννης, Κυρ-Παντελή, ένα τραγούδι αφιερωμένο στον Νίκο Σπυρόπουλο των Σπυριδούλα που «έφυγε» πρόσφατα, και μεταξύ άλλων το Διακοπές στο Σεράγεβο που ξεσήκωσε ως συνήθως τον κόσμο το οποίο έδωσε ωραία πάσα στο δίδυμο Δ. Μητσοτάκη – Π. Κατσιμάνη πλαισιωμένο από τους Παντελή Πέτρου: Μπάσο, Νίκο Χριστόπουλο: τύμπανα, Κώστα Πλατανιά : Ηλεκτρική κιθάρα.

wsxedcrf
Τα σετ των γκρουπ ήταν διάρκεια 45 λεπτών και σε αυτό το δεύτερο σετ ακούστηκαν εκτός του προαναφερθέντος τραγουδιών τα Εδώ Μωρή, Θα σε Λεν Μαρία, Δεν Είμαι Αυτός, Χάρτινες Σαΐτες, Στην Άκρη Του Κόσμου και άλλα παλιότερα των Ενδελέχεια, αλλά και καινούργια κομμάτια του όπως το Πρέσα και το Δεν Χωράμε Όλοι (στίχοι – μουσική Δ. Μητσοτάκης) και στο φινάλε ο Π. Κατσιμάνης ερμήνευσε ένα δικό του κομμάτι σε στίχους Δ. Μητσοτάκη το Τι Τραγούδι Να Σου Πω από το δίσκο των Ενδελέχεια : Στα Σύνορα Της Μέρας του 2001 (το έχει διασκευάσει ο Γιάννης Κότσιρας).

8 end
Ο Γρηγόρης Κλιούμης από τα Υπόγεια Ρεύματα

Το τρίτο κατά σειρά συγκρότημα ήταν τα Υπόγεια Ρεύματα (Γρηγόρης Κλιούμης : φωνή, κιθάρα Νίκος Γιούσεφ : μπάσο, ηλ. πριόνι Τάσος Πέππας : τύμπανα) που προανήγγειλαν ένα καινούργιο δίσκο τους που θα κυκλοφορήσει το Νοέμβριο, όπως είπαν κι έπαιξαν ένα τραγούδι από αυτό χωρίς να πουν ποιο είναι. Πάντως ήταν καλό. Το σε τους κύλησε γρήγορα με μια σειρά γνωστά τραγούδια τους με προεξέχων το Μ’ Αρέσει Να Μην Λέω Πολλά και έφθασε η στιγμή που έσμιξαν και τα τρία συγκροτήματα επί σκηνής για σειρά τραγουδιών όπου ο ένας τραγουδούσε το τραγούδι του άλλου και όλοι μαζί με τον κόσμο. Τα τρία τελευταία ήταν το Which Side Are You (Υπόγεια Ρεύματα), Βουτιά Από Ψηλά (Ενδελέχεια) και μεγάλο φινάλε με το Εμένα Οι Φίλοι Μου (Magic De Spell).

21 end
Όλοι μαζί στο φινάλε

Στο τέλος της συναυλίας τα μέλη των συγκροτημάτων μέσα στο λίγο διαθέσιμο χρόνο που είχαν λόγω των μέτρων χαιρέτησαν τους φίλους τους σε ειδικό χώρο. Ανάμεσα τους ήταν κι ένας από τους καλύτερους Έλληνες d.j. o Romylos με την σύζυγό του Angie, ο οποίος έχει συνεργαστεί κατά καιρούς με τους Magic De Spell σε δίσκους τους, αλλά και στη μεγάλη συναυλία στον Λυκαβηττό και είχαν πολλά να πουν. Επίσης παρών ήταν και ο Tommie Bouzianis που έχει διασκευάσει το Σεράγεβο των Magic De Spell.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!