Δάκρυα και χαρά στη συναυλία - αφιέρωμα στο Γιάννη Σπάθα

(PHOTOS) Η συναυλία βιντεοσκοπήθηκε από την ΕΡΤ και θα μεταδοθεί στο προσεχές διάστημα.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
«Στην Αγγλία όταν πήγαμε με τους Socrates, οι UFΟ κορυφαίο συγκρότημα της εποχής, ο Gary Moore, o David Bowie, o Lemmy των Motorhead όλοι θαύμασαν το γκρουπ αλλά διέκριναν κυρίως τον κιθαρίστα, τον Γιάννη Σπάθα. Με το Γιάννη ονειρευτήκαμε μαζί την εποχή της αθωότητας. Πίστευε ότι ο τρόπος που πρέπει να παίζουμε στο κοινό, πρέπει να αποκαλύπτει ένα καινούργιο κόσμο. Έδινε συναίσθημα χωρίς λόγο. Τον ενδιέφερε το τραγούδι ως αποτέλεσμα από ζωντανή αιτία, δηλαδή στίχος που γράφεται εκείνη τη στιγμή. Ένοιωθε σημαντικός για τους ανθρώπους που τον αγαπούσαν. Ένα αγνό παιδί. Ένας εμβληματικός καλλιτέχνης»

Έτσι περιέγραψε τον Γιάννη Σπάθα, ο φίλος και συμπαίκτης του στους Socrates, Νίκος Αντύπας, χθες στο κατάμεστο Παλλάς, στην συναυλία - αφιέρωμα της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, 6 μήνες μετά. Μια συναυλία συναισθηματικά φορτισμένη για την απώλεια που πολύ δύσκολα θα επουλωθεί από το χρόνο. Και αυτό όχι μόνο γιατί ο Γιάννης Σπάθας έπαιξε την καλύτερη rock κιθάρα στην Ελλάδα με περίσσιο ταλέντο, αλλά γιατί ήταν ένας σπάνιος άνθρωπος.

Όλη η «οικογένεια των Socrates», φίλοι, συγγενείς και θαυμαστές ήταν εκεί για το Γιάννη. Η πολυμελής ορχήστρα κατέλαβε όλη τη σκηνή του Παλλάς και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου προλόγισε τη συναυλία συγκινημένος για την πραγματοποίησή της. Ακολούθως βγήκε στην σκηνή ο φίλος και συνεργάτης του Γ. Σπάθα, Βασίλης Λέκκας διαβάζοντας επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη που ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο πρόωρος χαμός του, μου προκάλεσε μεγάλο πόνο. Τον γνώρισα σαν ενορχηστρωτή και κιθαρίστα».

Την επιμέλεια των μεταγραφών των τραγουδιών της συναυλίας έκανε ο μουσικός Νίκος Πολίτης, επιστήθιος φίλος του Γ. Σπάθα και συμπαίκτης του στους Socrates, αλλά και στη σόλο πορεία του. Τις παρτιτούρες τις παρέδωσε ο ίδιος και ανιδιοτελώς στα χέρια του Σπάθα για τη συναυλία αυτή που είχε αναβληθεί λόγω της επιδείνωσης της υγείας του Γιάννη.

Τις ενορχηστρώσεις ανέλαβε ο Κώστας Παπαδούκας και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ διηύθυνε ο Γιώργος Αραβίδης.

Το πρόγραμμα


Στο πρώτο μέρος της συναυλίας παρουσιάστηκε το έντεχνο μέρος της δουλειάς του Γιάννη Σπάθα, ένα μέρος από τη σόλο πορεία του, με συνθέσεις του από τα άλμπουμ του «Σύντομα Όνειρα» (1989), «Κλασσικά Εικονογραφημένα» (1991), «Τα Μυστικά του Δρόμου» (1999), σε στίχους Ευγένιου Αρανίτση και ερμηνεία Βασίλη Λέκκα, αυθεντικού ερμηνευτή των τραγουδιών. Ανάμεσα τους και το «Στα Μισά Του Δρόμου» το μοναδικό τραγούδι στον ινστρουμένταλ δίσκο του Γ. Σπάθα που είχε τραγουδήσει η Χάρις Αλεξίου. Επίσης παίχθηκε το ανέκδοτο τραγούδι «Παιχνίδι» σε μουσική Γ. Σπάθα και στίχους επίσης Ε. Αραμίτση. Στο πρώτο αυτό μέρος ερμήνευσε κάποια τραγούδια η Νανά Μπινοπούλου. Να σημειωθεί ότι η Χάρις Αλεξίου παρακολούθησε την συναυλία εμφανώς συγκινημένη.

Το δεύτερο μέρος της συναυλίας ανέδειξε ένα νέο μουσικό ταλέντο. Το Νίκο Σπάθα, γιο του Γιάννη, που έπαιξε για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο κοινό με την κιθάρα του Socrates, εντυπωσιάζοντας ακόμη και στο πολύ δύσκολο από τεχνικής πλευράς «Mountains», το κομμάτι που έγινε το σήμα κατατεθέν του Γ. Σπάθα. Ένας σεμνός μουσικός, που ξεπερνά ίσως σε αυτό τον πατέρα του, αφοσιωμένος στη rock μουσική. Ο Ν. Σπάθας ήταν παρών επί σκηνής και στο πρώτο μέρος, αλλά στο δεύτερο είχε μαζί του και το γκρουπ του, Jacks Full. Ένα κουαρτέτο νέων και ταλαντούχων μουσικών: Σπύρος Γεωργαντάς (ηλεκτρική κιθάρα), Σπήλιος Ζευκιλής (ηλεκτρική κιθάρα, guest), Χάρης Αράπογλου (μπάσο).

Η rock πλευρά του Γιάννη Σπάθα και η πιο σημαντική, αλλά και εκείνη με την οποία ταυτίστηκε ο ίδιος στην πορεία του, ήταν και η πιο αναμενόμενη στη συναυλία αυτή. Η rock ορχήστρα κατέλαβε το τμήμα δεξιά μπροστά στη σκηνή και είχε μαζί της τον πολύπειρο ντράμερ της χρυσής εποχής των Socrates Drank The Conium, Γιώργο Τρανταλίδη, αλλά και την επί σειρά ετών τραγουδίστρια του συγκροτήματος, Μαρκέλλα Παναγιώτου, που ερμήνευσε το μεγαλύτερο μέρος του σετ.

Τα όποια λάθη έγιναν δεν έχουν λόγο αναφοράς σε μια συναυλία - αφιέρωμα που ας πούμε περιείχε και τον αυθορμητισμό μιας φορτισμένης συναυλίας για έναν τελειομανή κατά τ’ άλλα μουσικό, που γνώριζε καλά να προστατεύει την αξία της δουλειάς του και αυτό έχει μεταλαμπαδευτεί σε όλη την «οικογένεια των Socrates». Ένας «μουσικός που ντρεπόταν που ήταν τόσο καλός», όπως είχε πει εύστοχα ο Νικηφόρος Βουράκης, ιδιοκτήτης του rock club «Trip» στην Πλάκα, όπου πρωτοπαρουσίασαν οι Socrates το περίφημο «Phos» από την συνεργασία του με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Η συναυλία βιντεοσκοπήθηκε από την ΕΡΤ και θα μεταδοθεί στο προσεχές διάστημα.

Φωτογραφίες: Γ. Αλεξίου

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!