Αποκλεισμένος στο… Επταπύργιο» για δυο βραδιές ο Δημήτρης Ζερβουδάκης

Με δυο sold out μεγάλες συναυλίες το Φεστιβάλ Επταπυργίου τίμησε τον ξεχωριστό Σαλονικιό τραγουδοποιό
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
«Τοξοβόλοι και διαβόλοι στο Γεντί στην Άνω Πόλη…»

Με δυο κυριολεκτικά μεγάλες συναυλίες του Δημήτρη Ζερβουδάκη στις 18 και 19 Ιουλίου, ολοκληρώθηκε και φέτος το 4ο Φεστιβάλ Επταπυργίου που διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Δυο συναυλίες διάρκειας τριών ωρών και δεκαπέντε λεπτών, με μια πολυμελή ομάδα μουσικών και ερμηνευτών, με τις οποίες το Φεστιβάλ Επταπυργίου τίμησε τον ξεχωριστό, Θεσσαλονικέα τραγουδοποιό.

Εμείς βρεθήκαμε στη δεύτερη συναυλία της Τετάρτης, που ξεκίνησε με ένα σύντομο χαιρετισμό και με ένα μεγάλο «ευχαριστώ» από την πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Άννα Μυκωνίου και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Θανάση Κολαλά, προς τον κόσμο που στήριξε και φέτος τις δώδεκα συναυλίες του Φεστιβάλ (έξι ξεχωριστές παραγωγές) και έγιναν όλες sold out. Όπως μάθαμε η πρώτη βραδιά ολοκληρώθηκε με τη βράβευση του Δημήτρη Ζερβουδάκη από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και την Άννα Μυκωνίου.

DSC_0052_0001_0001.JPG

Εμφανώς συγκινημένος ο Δημήτρης Ζερβουδάκης ευχαρίστησε επανειλημμένα κοινό και συντελεστές, επισημαίνοντας το πόσο σημαντική είναι η διοργάνωση του Φεστιβάλ Επταπυργίου, που δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο και τιμά τους καλλιτέχνες και τα μουσικά σχήματα της πόλης. Μάλιστα, προς το τέλος της συναυλίας, μου δημιούργησε την αίσθηση πως, ακόμα κι αν είχαν περάσει τρεις ώρες, δεν ήθελε να κατέβει από τη σκηνή. Σαν να μην ήθελε να τελειώσει η βραδιά…

Δεν μπορώ επίσης να μην κάνω ένα ξεχωριστό σχόλιο για την προβολή του video από τη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο Ηρώδειο το 1990, όπου συμμετείχε ο Ζερβουδάκης, όπως και για την αναφορά του τραγουδοποιού στις περιπέτειες του Mohamed Hasan, του πρόσφυγα από το Χαλέπι της Συρίας, μέσα από τις οποίες γεννήθηκαν οι στίχοι του τραγουδιού «Abo Johnny». 

Τις ενορχηστρώσεις επιμελήθηκαν ο Κωνσταντίνος Δημηνάκης και ο Δημήτρης Οικονομίδης, στη συναυλία συμμετείχε το συμφωνικό σύνολο εγχόρδων «Jovenata ensemble», υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Τραχαλιού, το λαϊκό μουσικό σύνολο «Πριγκηπέσσα», η «Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης» που διηύθυνε η Μαίρη Κωνσταντινίδου και η «Χορωδία Ωδείου Νικόπολις», υπό τη διεύθυνση της Νικολέτας Παπόγλου.

DSC_0092_0001_0001_-_Αντιγραφή.JPG

Εκτός από τους μουσικούς της συμφωνικής ορχήστρας και τους χορωδούς, τον Δημήτρη Ζερβουδάκη πλαισίωσαν ο Παναγιώτης Κουτσούρας (τρίχορδο μπουζούκι), ο Χρήστος Τσαπράζης (μπάσο), ο Διαμαντής Καραγιαννακίδης (πλήκτρα – programming), ο Στέλιος Φράγκος (ηλεκτρικές κιθάρες), ο Αλέξης Αποστολάκης (τύμπανα), ο Δημήτρης Οικονομίδης (πιάνο) και σε ένα κομμάτι έπαιξε πιάνο η κόρη του Ζερβουδάκη Μαριάνθη – Αναστασία. Την ορχήστρα της «Πριγκηπέσσας» στελέχωσαν ο Δημήτρης Σφίγγος (τραγούδι, κιθάρα), ο Τριαντάφυλλος Χαλκιάς (μπουζούκι), ο Μίλτος Τσαλιγόπουλος (κοντραμπάσο), ο Κώστας Ράπτης (ακορντεόν) και ο Χρήστος Μαστέλος με τη Μαρία Φραγκούλη που τραγούδησαν…



Το πρόγραμμα της συναυλίας

1) Αποκλεισμένος στη Σαλονίκη (Γιώργος Ζήκας)

2) Διάττοντες αστέρες (Δημήτρης Ζερβουδάκης)

3) Πρωινό (Διονύσης Σαββόπουλος) Δημήτρης Ζερβουδάκης – Μαρία Φραγκούλη

4) Στα χαμηλά και στα ψηλά (Δημήτρης Χατζάκος)

5) Τα ξωτικά (Δημήτρης Ζερβουδάκης – Γιώργος Χατζόπουλος)

6) Τοξοβόλοι στο Γεντί (Γιώργος Ζήκας) Χρήστος Μαστέλος

7) Πόλη γυάλινο καράβι (Δημήτρης Ζερβουδάκης)

8) Πλατεία Ναβαρίνου (Δημήτρης Ζερβουδάκης)

9) Ψάχνω (Δημήτρης Ζερβουδάκης)

10) Με το κορμί να καίγεται (Δημήτρης Ζερβουδάκης) Μαρία Φραγκούλη –Χρήστος Μαστέλος

11) Του τρελού η ανάσα (Ευρυπίδης Μπέκος – Θωμάς Μπέκος)

12) Χίλια μύρια κύματα (Γιάννης Μαρκόπουλος – Κ.Χ. Μύρης)

Video από συναυλία Γιάννη Μαρκόπουλου στο Ηρώδειο το 1990.

13) Όσο κρατήσει η ζωή (Γιάννης Μαρκόπουλος – Νίκος Καρούζος)

14) Νεράιδες (Δημήτρης Ζερβουδάκης / Γιάννης Μήτσης – Δημήτρης Ζερβουδάκης)

15) Συγγνώμη πατέρα (Δημήτρης Ζερβουδάκης)

16) Τεχνοκράτης (Δημήτρης Ζερβουδάκης) Δημήτρης Σφίγγος

17) Ψηλά τη χτίζεις τη φωλιά (Μάρκος Βαμβακάρης)

18) Ω λε λε (Σούλης Λιάκος)

19) Θυμός (Δημήτρης Ζερβουδάκης)

20) Άραγε να’μαι κάποιος άλλος (Δημήτρης Ζερβουδάκης)

21) Abo Johnny (M.O. Nomad – Δημήτρης Ζερβουδάκης)

22) Βαριά ποτά (Στέργιος Παπαποστόλου)

23) Κλεισ’τα μάτια σου και κοίτα (Δημήτρης Ζερβουδάκης – Μάριος Μήτσιου) Στο πιάνο η Μαριάνθη – Αναστασία Ζερβουδάκη

24) Το πέταγμά σου (Γιώργος Καζαντζής)

25) Κυκλάδες (Παναγιώτης Κουτσούρας – Στέργος Παπαποστόλου)

26) Στη ρωγμή του χρόνου (Νίκος Ξυδάκης – Μανώλης Ρασούλης)

27) Ξυπνώ και βλέπω σίδερα (Τα μάνταλα) (Βασίλης Τσιτσάνης) Χρήστος Μαστέλος – Δημήτρης Σφίγγος – Μαρία Φραγκούλη

28) Οι ερχόμενες (Μανώλης Γαλιάτσος – Ρώμος Φιλύρας)

29) Θεωρία και πράξη (Γιώργος Ζήκας)

30) Ανοίγω το στόμα μου (Μίκης Θεοδωράκης – Οδυσσέας Ελύτης)

31) Ότι με πληγώνει (Γιώργος Ανδρέου – Θοδωρής Γκόνης)

32) Ευαίσθητος ληστής (Μάνος Χατζιδάκις – Νίκος Γκάτσος)

33) Θα ψάξω (Δημήτρης Ζερβουδάκης) Μαρία Φραγκούλη

34) Ανείπωτα (Δημήτρης Ζερβουδάκης)

35) Γράμμα σ’ έναν ποιητή (Δημήτρης Ζερβουδάκης – Νίκος Καββαδίας)

Encore
36) Αυτό το «αχ» να μην το λες (Δημήτρης Ζερβουδάκης)

37) Ω λε λε (Σούλης Λιάκος)

Κράτησα για το φινάλε τα λόγια του Δημήτρη Σφίγγου, που συμμετείχε στη συναυλία με το συγκρότημα της «Πριγκηπέσσας», όπως αναρτήθηκαν στη σελίδα του στο facebook την επομένη της συναυλίας:

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ 2023

Αφιέρωμα στον Δημήτρη Ζερβουδάκη

Λίγα λόγια για την θαυμάσια εμπειρία της συμμετοχής μας ως «Μουσικό σχήμα Πριγκηπέσσα» στο Φεστιβάλ.

Η μεταμόρφωση ενός κολαστηρίου σε χώρο πολιτισμού, από μόνη της επιτυγχάνει τον στόχο, δίνει ουσία στο όρο Πολιτισμός. Πόσο μάλλον όταν πραγματοποιούνται τόσο υψηλών προδιαγραφών παραστάσεις, με υψηλή αισθητική, άρτια διοργάνωση και επαγγελματισμό, που όμοιές τους λίγες φορές είχαμε παρακολουθήσει στην πόλη μας.

Παραστάσεις θεματικές που εκτός από τους καταξιωμένους καλλιτέχνες, προβάλλουν, στηρίζουν και αναδεικνύουν το καλλιτεχνικό δυναμικό της Θεσσαλονίκης, δίνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο σε ορχήστρες, μουσικά σχήματα, χορωδίες και ανερχόμενους μουσικούς. Ευχή, το ήδη καθιερωμένο Φεστιβάλ Επταπυργίου, να γίνει διαχρονικά το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, με ακόμα περισσότερες παραστάσεις που θα δείχνουν τον δρόμο και την αισθητική σε ανάλογες διοργανώσεις και θα ταξιδεύουν ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ευχαριστούμε το Κέντρο Πολιτισμού, την Πρόεδρο κυρία Άννα Μυκωνίου, τον Δημήτρη Ζερβουδάκη, τον καλλιτεχνικό διευθυντή Αθανάσιο Κολαλά και όλους όσους εργάστηκαν για το Φεστιβάλ, για την πρόσκληση, την εμπιστοσύνη και την άψογη συνεργασία και διοργάνωση. Ευχαριστούμε τον μαέστρο Μιχάλη Τραχαλιό και τους μουσικούς του Συμφωνικού συνόλου εγχόρδων «Jovenata ensemble», τους ενορχηστρωτές Κωνσταντίνο Δημηνάκη και Δημήτρη Οικονομίδη, τη «Μικτή χορωδία Θεσσαλονίκης» και τη διευθύντρια της Μαίρη Κωνσταντινίδου, την «Χορωδία Ωδείου Νικόπολης» και την διευθύντρια της Νικολέτα Παπόγλου και τους μουσικούς της μπάντας του Δημήτρη Ζερβουδάκη για την άψογη συνεργασία.


Δημήτρης Σφίγγος για το Μουσικό σχήμα «Πριγκηπέσσα».
20/07/2023

Φωτογραφίες: Μάκης Ιωακειμίδης

Video: Θανάσης Γιώγλου

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!